Absorbantele: benefice sau dăunătoare sănătății femeilor?

· 8 august 2015

 

Folosirea absorbantelor zilnice este un obicei din ce în ce mai răspândit printre femei. Absorbantele au rolul de a menține lenjeria intimă uscată, fără secreții sau umezeală. Totodată, previn formarea mirosurilor neplăcute și oferă senzația de curățenie.

Dar sunt aceste absorbante într-adevăr benefice pentru sănătatea femeilor? Sau sunt dăunătoare? Vom încerca să clarificăm aceste întrebări și să vă oferim câteva sfaturi despre cum să vă mențineți zona intimă sănătoasă și să vă protejați de infecțiile supărătoare.

Așa cum descoperiți noi mărci și stiluri care se adaptează diferitelor tipuri de lenjerie intimă în magazine, zi de zi, probabil că ați auzit și că nu sunt atât de benefice precum spun reclamele.

Există anumite condiții ca zona genitală să fie în cea mai bună stare și să nu sufere datorită discomfortului, care variază de la usturime și iritație până la a vă deranja în activitățile zilnice, sau a vă afecta încrederea și chiar relația intimă cu partenerul.

Rețineți că dacă trebuie neapărat să folosiți absorbantele zilnice, există câteva trucuri care vă pot feri de efectele dăunătoare.

Trucuri pentru a menține sănătatea zonei intime

Fiecare femeie este diferită, ceea ce înseamnă că absorbantele pot fi benefice pentru unele, iar pentru altele pot fi dăunătoare.

În termeni generali, să spunem că:

În primul rând, înainte să le cumpărați, asigurați-vă că permit respirația, nu au înveliș de plastic și sunt cât mai poroase. Nu uitați că zona intimă are nevoie să fie ventilată astfel încât umezeala să nu ramână acolo și să producă infecții.

Este bine să le schimbați de câteva ori pe zi, la fiecare 4 sau 6 ore cel mult.

De asemenea, este foarte important să vă spălați pe mâini înainte și după ce ați mers la toaletă, dar și când folosiți absorbantele.

Alte sfaturi pentru a preveni infecțiile:

Zona vaginală nu ar trebui să fie complet lipsită de păr deoarece acesta are rolul de a proteja.

Igiena corespunzătoare este extrem de importantă, mai ales în perioada menstruației.

Evitați folosirea săpunului de mâini, deoarece alterează pH-ul zonei intime. Săpunul cu pH neutru sau săpunurile speciale pentru această parte a corpului oferă o bună igienă intimă. Cele mai bune sunt acelea cu pH acid pentru a menține zona curată și protejată.

Purtați lenjerie de bumbac pentru ca îi permite zonei intime să fie ventilată.

Evitați să purtați pantaloni strâmți perioade lungi de timp, deoarece pot contribui la creșterea temperaturii și umezelii în această zonă, mediu favorabil infecțiilor.

Nu purtați haine din material sintetic.

Purtați pijamale lejere.

Evitați să stați perioade lungi pe scaun.

Nu folosiți deodorante intime. Parfumul doar va acoperi mirosul și poate cauza iritații.

Mențineti zona intimă cât mai uscat posibil.

Factori care influențează infecțiile

Câțiva factori declanșatori ai infecțiilor sunt antibioticele, sarcina, diabetul. Dacă vă aflați în vreuna din aceste situații, trebuie să aveți mai multă grijă.

Atenție dacă aveți aceste simptome:

  • scurgerile vaginale sunt mai abundente și mai vîscoase
  • secreția și-a schimbat culoarea
  • a apărut un miros neplăcut
  • vă doare sau vă ustura când urinați
  • aveți dureri în timpul raportului sexual

Evitați să vă administrați singură medicamente

Majoritatea femeilor nu merg la medic fie de teamă, fie de rușine. În tot acest timp, agenții microbieni care pot cauza infecții devin tot mai puternici și astfel e mai greu să scăpați de ei.

Când suspectați o infecție vaginală, evitați să vă administrați singură medicamente și mergeți la un medic, pentru că dacă este tratată la timp, se poate vindeca cu mijloace mai simple. Dacă vă alegeți singură medicamentele, problema se poate înrăutăți.

Este extrem de important ca doctorul să aleagă tratamentull corespunzător pentru fiecare problemă în parte. Dacă aveți un simptom despre care bănuiți că ar fi infecție vaginală, nu mai folosiți absorbante zilnice.

O infecție vaginală tratată necorespunzător poate cauza probleme ale tractului urinar, infecții care sunt grave și greu de tratat.

Experții sunt de părere că majoritatea femeilor au suferit sau vor suferi, pe parcursul vieții, de o infecție vaginală. Dar, n-ar fi mai bine să o putem preveni decât să o tratăm?