Cauzele, simptomele, diagnosticul și tratamentul spermatocelului
Sistemul reproducător masculin este alcătuit din mai multe canale unde se formează atât spermatozoizii, cât și sperma. Toate aceste canale pot prezenta anomalii chistice sau neoplazice care le modifică structura. Descoperiți cauzele, simptomele, diagnosticul și tratamentul spermatocelului!
Un spermatocel nu este altceva decât un chist moale, nedureros, situat în epididim. Acesta din urmă este un tub în partea superioară și posterioară a testiculului, în care spermatozoizii nou formați se maturizează și sunt depozitați.
Studii multiple afirmă că spermatocelul este frecvent, mai ales la bărbații în vârstă. De obicei, nu provoacă manifestări clinice relevante, iar diagnosticul este întâmplător.
Cauze
Epididimul este alcătuit din tuburi microscopice care transportă spermatozoizi nou formați. Este posibil ca obstrucția unuia dintre aceste canale să fie cauza spermatocelului. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au determinat încă originea precisă.
La copii, o cauză posibilă a acestui tip de chist este o malformație genetică rară. Factorii de risc nu sunt complet clari.
Se crede că utilizarea unui medicament numit dietilstilbestrol în timpul sarcinii crește riscul de îmbolnăvire. Acest medicament era indicat pentru prevenirea avorturilor spontane și a altor tipuri de complicații, dar prescrierea sa a fost suspendată în 1971, din cauza asocierii sale cu cancerul vaginal.
Simptomele spermatocelului
În majoritatea cazurilor, spermatocelul nu provoacă manifestări clinice. Vorbim despre chisturi nedureroase, canceroase, cu dimensiune stabilă.
Există cazuri în care spermatocelul își mărește dimensiunea considerabil. Prin urmare, este posibil să genereze simptome, cum ar fi următoarele:
- Presiune la baza penisului
- Înroșirea scrotului
- Inflamație în spatele sau pe testicul
- Disconfort sau durere în testiculul afectat
- Posibilă mărire a scrotului
- Senzație de greutate în testiculul afectat
Este important de reținut că spermatocelul nu provoacă tulburări de ejaculare sau dureri de penis. Prin urmare, în cazul în care suferiți de aceste simptome, cel mai bine este să consultați medicul.
Diagnostic
Cel mai simplu și rapid mod de a detecta spermatocelul este printr-un examen fizic. Medicul trebuie să palpeze fiecare testicul cu atenție. Deși chistul nu este dureros, este posibil să existe un anumit disconfort în timpul evaluării.
Odată detectat, medicul trebuie să indice efectuarea unor teste pentru a confirma boala. Unele dintre testele necesare sunt:
- Transiluminarea: specialistul va lumina scrotul cu lumină directă și va observa nodulul. Spermatocelul va fi diagnosticat atunci când lumina indică un chist cu conținut lichid, în loc de o tumoare solidă.
- Ecografia testiculară: ecografia este o metodă utilă atunci când transiluminarea nu oferă rezultate concludente. Această metodă utilizează unde sonore pentru a reconstrui imaginea testiculară și pentru a evalua chistul și caracteristicile acestuia.
Tratamentul spermatocelului
Majoritatea chisturilor sunt asimptomatice, deci nu necesită nici un tip de corecție, conform protocoalelor de cercetare. Chisturile dureroase pot fi tratate cu analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau acetaminofenul.
Medicul poate recomanda proceduri pentru îndepărtarea chistului. Totuși, trebuie luat în considerare faptul că fertilitatea ar putea fi afectată, așa că trebuie să evaluați cu atenție dacă doriți sau nu să aveți copii în viitor.
Prima procedură invazivă este spermatocelectomia, care nu este altceva decât rezecția chirurgicală a spermatocelului. Aceasta este o procedură ambulatorie. Presupune o incizie în scrot prin care se îndepărtează chistul situat în epididim.
Celălalt tratament disponibil este aspirația cu sau fără scleroterapie. Medicul va introduce un ac special și va extrage lichidul din chist.
Tratamentul spermatocelului și conservarea fertilităţii
Atât spermatocelectomia, cât și aspirația pot afecta epididimul și canalul deferent, influențând fertilitatea. Aceasta ar putea fi o mare problemă pentru bărbații tineri care doresc să aibă copii.
Din acest motiv, cel mai bine este ca tinerii să apeleze la conservarea spermei înainte de a opta pentru acest tip de tratament. Băncile de spermă sunt o opțiune, deși cel mai bine este să consultați un specialist cu privire la metodele disponibile.
O modificare cu puține complicații
Spermatocelul este un chist cu puține manifestări clinice sau complicații. Bărbatul își poate petrece toată viața fără să-l observe. În plus, nu afectează fertilitatea.
Cu toate acestea, există cazuri în care chistul poate crește și genera disconfort. Cel mai bine este să consultați medicul dacă observați un nodul în scrot. Acesta vă va pune diagnosticul și va iniția abordarea adecvată.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Boscarelli A, Bellini T. Epididymal cyst in children. Eur J Pediatr. 2021 Sep;180(9):2723-2729.
- Hikosaka A, Iwase Y. Spermatocele presenting as acute scrotum. Urol J. 2008 Summer;5(3):206-8.
- Kliesch S. Hydrocele, spermatocele, and vasectomy: management of complications. Urologe A. 2014 May;53(5):671-5.
- Lundström KJ, Söderström L, Jernow H, Stattin P et al. Epidemiology of hydrocele and spermatocele; incidence, treatment and complications. Scand J Urol. 2019 Apr-Jun;53(2-3):134-138.
- Rioja J, Sánchez-Margallo FM, Usón J, Rioja LA. Adult hydrocele and spermatocele. BJU Int. 2011 Jun;107(11):1852-64.
- Salama N, Hassan OS. A Post-Aspiration Giant Spermatocele in a Young Man: A Case Report and Literature Review. Clin Med Insights Case Rep. 2022 May 13;15:11795476221097218.