Cauzele și tratamentul cancerului testicular
 

Cauzele și tratamentul cancerului testicular

Cel mai bun mod de a preveni cancerul testicular este autoexaminarea lunară și controalele regulate la urolog. Dacă această boală este depistată precoce, probabilitatea de vindecare este ridicată în majoritatea cazurilor.
Cauzele și tratamentul cancerului testicular
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 25 noiembrie, 2022

Cancerul testicular este rar și, în cele mai multe cazuri, este depistat în stadiul incipient, când nu s-a răspândit încă. Primul simptom este inflamația unui testicul. Cu toate acestea, uneori nu există niciun semn. Care sunt cauzele și tratamentul cancerului testicular?

Cel mai bun mod de a depista cancerul testicular la timp este autoexaminarea lunară. Aceasta este o procedură simplă, care este foarte importantă atunci când există antecedente familiale ale acestei boli sau un factor de risc. Dacă observați o inflamație sau un nodul, consultați medicul cât mai curând posibil. Cancerul testicular are un prognostic bun atunci când este depistat precoce.

Cancerul testicular

Medic care prezintă tratamentul cancerului testicular
Autoexaminarea este cea mai bună modalitate de a detecta o problemă la nivelul testiculelor.

Cancerul testicular apare atunci când anumite celule din testicule încep să crească necontrolat. Incidența acestei boli a crescut în mai multe țări ale lumii în ultimele decenii, dar cauza este necunoscută. În ultimii ani, s-a înregistrat o ușoară scădere a cazurilor.

Se estimează că acest tip de cancer apare la 1 din 250 de bărbați. Boala afectează cel mai adesea adulții tineri și de vârstă mijlocie. Aproximativ 6% din cazuri apar la copii și puțin peste 8% apar la bărbați cu vârsta peste 55 de ani.

De obicei, cancerul testicular poate fi tratat cu succes. Cifrele indică faptul că probabilitatea ca un bărbat să moară din cauza acestei boli este de 1 la 5000. Simptomele obișnuite ale acestei patologii sunt următoarele:

  • Una sau mai multe umflături la unul sau ambele testicule
  • Durere sau amorțeală în testicule sau scrot
  • Senzație de greutate în scrot
  • Un testicul mai dur decât altul
  • Durere surdă în zona inghinală sau în abdomenul inferior
  • Colectare bruscă de lichid în scrot
  • Mărirea sau sensibilitatea sânilor
  • Umflarea unuia sau a ambelor picioare din cauza unui cheag de sânge
  • Dureri de spate în regiunea lombară inferioară
  • Durere în piept, dificultăți de respirație sau flegmă cu sânge

Tipuri de cancer testicular

În testicule, există multe tipuri de celule și fiecare categorie poate da naștere unuia sau mai multor tipuri de cancer testicular. În funcție de tip, tratamentul și prognosticul bolii variază.

Tumori cu celule germinale

Se estimează că peste 90% din cazurile de cancer testicular provin din celulele germinale. Acestea produc spermatozoizi și dau naștere la două tipuri de tumori:

  • Seminoame. Acestea se răspândesc lent și secretă o proteină numită gonadotropină corionică umană (HCG). Analizele de sânge pot detecta nivelul acesteia.
  • Non-seminoame. Apar la sfârșitul adolescenței sau în jurul vârstei de 30 de ani. Acestea includ carcinomul embrionar, carcinomul sacului vitelin, coriocarcinomul și teratomul.

De multe ori, cancerul testicular asociat celulelor germinale debutează cu un carcinom in situ. Poate evolua în cancer invaziv și nu este ușor de detectat.

Tumori stromale

În acest caz, cancerul testicular își are originea în stromă, un țesut de susținere care produce hormoni. Reprezintă 20% din cancerele testiculare la copii și aproximativ 5% din cazuri la adulți. Tumorile pot fi de două tipuri:

  • Tumori cu celule Leydig. Aceste celule produc hormonii sexuali masculini. Majoritatea tumorilor care provin din aceste celule sunt benigne. Uneori, devin maligne au un prognostic slab.
  • Tumori cu celule Sertoli. Aceste celule hrănesc celulele germinale, care produc sperma. Ca și în cazul precedent, majoritatea tumorilor sunt benigne. Dacă devin maligne, nu au un prognostic bun.

Cancere secundare

Cancerul testicular secundar este cel care a apărut într-un alt organ, dar a ajuns la testicule. De obicei, vorbim despre limfoame, care sunt mai frecvente la bărbații peste 50 de ani. La copii, cea mai frecventă origine este leucemia.

Cauze și factori de risc

Știința nu cunoaște cauzele exacte ale cancerului testicular. Majoritatea cazurilor sunt asociate cu modificări ale cromozomului 12. Există și cazuri legate de modificări ale altor cromozomi sau ale numărului acestora.

Există câțiva factori care pot crește probabilitatea de a suferi de cancer testicular. Prezența lor nu înseamnă că boala se va dezvolta, ci mai degrabă că apariția ei este favorizată. Aceștia sunt următorii

  • Rasa albă
  • Vârsta între 15 și 35 de ani
  • Istoric familial de cancer testicular
  • Statură înaltă
  • Testicul necoborât
  • Infecție cu HIV
  • Istoric de cancer testicular
  • Carcinom in situ

Tratamentul cancerului testicular

Tratamentul cancerului testicular este efectuat de medicul urolog. Uneori, acesta lucrează cu medicul oncolog, expertul în chimioterapie și radiooncologul. Opțiunile de tratament sunt alese în funcție de starea fiecărui pacient. Principalele alternative sunt următoarele:

Intervenție chirurgicală

Aproape toate cancerele testiculare sunt tratate prin intervenție chirurgicală, chiar dacă s-au răspândit deja. Există două tipuri de intervenție chirurgicală:

  • Orhiectomie inghinală radicală. Tumoarea este îndepărtată împreună cu testiculul și cordonul spermatic.
  • Disecția ganglionilor limfatici retroperitoneali (RPLND). Se efectuează împreună cu orhiectomia inghinală radicală sau după aceasta. Constă în îndepărtarea unor ganglioni limfatici din spatele abdomenului. Se efectuează doar dacă este nevoie.

Chirurgia pentru cancerul testicular cauzează rareori complicații. Pierderea unui singur testicul nu afectează erecția sau fertilitatea. Dacă ambele testicule sunt pierdute, apare infertilitatea și dorința sexuală poate fi scăzută.

Radioterapie

Radioterapia este utilizată în special în cazurile de cancer testicular seminom. De obicei, se efectuează după o intervenție chirurgicală. Acest tratament poate afecta temporar fertilitatea. De asemenea, generează roșeață pe piele și iritații în zona inghinală și a abdomenului. Există greață și oboseală.

Chimioterapie

Bărbat care primește tratamentul cancerului testicular
Chimioterapia poate fi indicată ca parte a tratamentului cancerului testicular.

În chimioterapie, anumite medicamente ucid celulele canceroase. Poate fi folosită ca unic tratament pentru cancerul testicular sau înainte sau după o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici. Efectele secundare sunt căderea părului, greața, oboseala și riscul crescut de infecții.

Transplant de celule stem după chimioterapia cu doze mari

Uneori, este necesar să se utilizeze doze mari de medicamente pentru a trata cancerul testicular. Acest lucru poate afecta măduva spinării. Prin urmare, pacienții primesc un transplant de celule stem după terapia medicamentoasă. Aceasta este o procedură complexă, costisitoare și riscantă.

Autoexaminarea regulată face ca tratamentul cancerului testicular să aibă succes

Cancerul testicular este una dintre cele mai vindecabile forme ale acestei boli. Rata de vindecare este de peste 90%. Prin urmare, majoritatea bărbaților reușesc să-și revină și să trăiască normal, cu condiția să fie tratați la timp.

Dacă boala nu este detectată și tratată în stadiile incipiente, este posibil ca aceasta să se răspândească. În primul rând, invadează celălalt testicul. Ulterior, poate metastaza și poate ajunge în alte părți ale corpului prin ganglionii limfatici. Cea mai bună prevenție este autoexaminarea și monitorizarea regulată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kemmer, K., Corless, C. L., Fletcher, J. A., McGreevey, L., Haley, A., Griffith, D., … & Heinrich, M. C. (2004). KIT mutations are common in testicular seminomas. The American journal of pathology, 164(1), 305-313.
  • Ponce de León Roca, J., Algaba Arrea, F., Bassas Arnau, L., & Villavicencio Mavrich, H. (2000). Tumor de células de Leydig del testículo. Arch. esp. urol. (Ed. impr.), 453-458.
  • Cheng, L., Albers, P., Berney, D. M., Feldman, D. R., Daugaard, G., Gilligan, T., & Looijenga, L. H. (2018). Testicular cancer. Nature Reviews Disease Primers, 4(1), 1-24.
  • Leao, R., Ahmad, EA. & Hamilton, J. (2019). Testicular Cancer Biomarkers: A Role for Precision Medicine in Testicular Cancer. Clinical Genitourinary Cancer. (17)1, 76-83

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.