Cancerul testicular al lui Sebastien Haller de la Borussia Dortmund
 

Cancerul testicular al lui Sebastien Haller de la Borussia Dortmund

Fotbalistul lui Borussia Dortmund nu va putea juca timp de aproximativ 9 luni. Sebastien Haller are cancer testicular. Vă spunem totul despre această boală!
Cancerul testicular al lui Sebastien Haller de la Borussia Dortmund

Ultima actualizare: 30 august, 2022

Vestea despre cancerul testicular al lui Sebastien Haller a luat prin surprindere noul său club și întreaga lume a fotbalului. Atacantul de 28 de ani este recenta achiziție a lui Borussia Dortmund, clubul intenționând să înlocuiască talentul lui Erling Haaland.

Deocamdată însă, francezul din Coasta de Fildeș va fi scos din competiție pentru cel puțin 9 luni. Este durata estimată a chimioterapiei și a recuperării ulterioare.

Cancerul testicular al lui Sebastien Haller aduce în discuție un subiect tabu pentru bărbați, fie că sunt fotbaliști sau nu. De aceea, profităm de situație pentru a vă spune ce este această boală și cum poate fi depistată precoce.

Ce este cancerul testicular, boala lui Sebastien Haller?

Această boală malignă se poate dezvolta la oricine are testicule. În termeni generali, aceste organe masculine au în interior două tipuri de celule: unele care produc spermatozoizi și altele care produc hormoni.

Există trei tipuri de cancer testicular:

  • Stromă: este o tumoare formată din celule responsabile de producerea hormonilor.
  • Seminom: cu creștere lentă. Provine din celulele care produc spermatozoizi.
  • Non-seminom: este cea mai comună formă a acestui cancer și conține, de asemenea, celule care formează spermatozoizi.

Particularitatea acestei patologii este faptul că are o tendință clară de a afecta pacienții tineri. Cele mai multe cazuri sunt detectate la bărbați cu vârsta sub 35 de ani. Cu toate acestea, apariția sa peste 40 de ani nu este exclusă, deși frecvența este redusă considerabil.

Medic care vorbește despre cancerul testicular
Bărbații tineri sunt cei mai afectați de această boală. Până la vârsta de 35 de ani, există un risc mai mare.

Care sunt simptomele cancerului testicular?

Nu există întotdeauna simptome evidente. Unii oameni care sunt diagnosticați întâmplător, când sunt verificați din alte motive.

În orice caz, anumite semne sunt suspecte și, dacă există, justifică mersul imediat la medic:

  • Prezența unui nodul într-unul dintre testicule.
  • Durere în zona testiculară, fie în repaus, fie în timpul mersului sau alergării. Acesta a fost disconfortul care l-a avertizat pe Sebastien Haller.
  • Inflamație la nivelul scrotului, cu mărirea unei părți a pungii care ține testiculele.

Când formațiunea este stromală, este posibil să apară mai întâi simptome hormonale. Pacientul poate observa că există modificări în alte părți ale corpului, care nu sunt în concordanță cu vârsta. De exemplu, poate exista o creștere a sânilor (ginecomastie) sau modificări ale vocii (fără a fi la pubertate).

Progresia acestui cancer este rapidă. Se poate extinde și poate genera metastaze, unele aproape de ganglionii limfatici din zona inghinală, iar altele mai departe. Simptomele devin difuze și pot apărea dureri abdominale inferioare, dureri de spate, dificultăți de respirație și chiar dureri de cap.

Cancerul testicular poate fi prevenit?

La fel ca în cazul multor boli oncologice, nu cunoaștem cauza cancerului testicular și presupunem că este multifactorial. Au fost identificați anumiți factori de risc. Nu toți sunt modificabili, deși unii pot fi abordați pentru a reduce riscul viitor.

Printre factorii modificabili avem următorii:

  • Criptorhidia: testicule care nu au coborât din abdomen în stadiul fetal. Localizarea lor predispune la cancer, deoarece se află la o temperatură diferită. Efectuarea unei intervenții chirurgicale pentru a le coborî este considerată o acțiune de protecție.
  • HIV: pacienții cu virusul imunodeficienței umane sunt mai susceptibili la cancer. Tratamentul cu antiretrovirale reduce riscul.

Factorii nemodificabili sunt următorii:

  • Rasa albă
  • Cancer testicular în trecut
  • Antecedente familiale de cancer la rude apropiate

Putem spune că este foarte dificil să prevenim cancerul testicular. Nu există acțiuni specifice care să servească la îndepărtarea tuturor riscurilor.

Cum se face o autoexaminare testiculară?

Ideal este să detectăm anomalia în stadiu incipient pentru a urma tratamentul corespunzător.

Vestea bună este că, la 5 ani de la diagnostic, 95% dintre pacienți trăiesc.

Autoexaminarea nu este dificilă, iar Societatea Americană de Cancer recomandă bărbaților să se examineze lunar după duș. Acest moment favorizează relaxarea scrotului și face testiculele mai accesibile pentru palpare.

Pașii sunt următorii:

  1. Separați penisul de testicule, astfel încât să nu interfereze cu accesul la scrot. Va trebui să examinați câte un testicul.
  2. Țineți unul dintre testiculele între degetul mare și restul degetelor.
  3. Faceți testiculul să alunece printre degete, ca și cum l-ați rostogoli.
  4. Căutați prezența nodulilor, modificări ale formei sau modificări ale consistenței în comparație cu autoexaminările anterioare.
  5. Repetați procesul cu celălalt testicul.
Bărbat care face duș
Autoexaminarea sub duș este mai simplă deoarece scrotul este mai relaxat și mai întins.

Cancerul testicular al lui Sebastien Haller nu este singurul din fotbal

Tabuul asupra acestei patologii masculine este o problemă pentru depistarea precoce. Mulți bărbați se opun examinării organelor genitale și refuză să meargă la medic.

Sebastien Haller și-a detectat cancerul testicular deoarece a mers la o consultație precoce când a simțit disconfort. Același lucru s-a întâmplat și cu Marco Richter de la clubul Hertha Berlin, care a simțit dureri în zona testiculelor și, după consultație, a primit același diagnostic.

Richter a fost deja operat și trece acum prin chimioterapie la vârsta de 24 de ani. Nu știe când va juca din nou, deși este concentrat pe recuperare, ceea ce este mai important decât revenirea pe teren.

Am decis că trebuie să fac teste pentru că am observat o mică durere în acea zonă a corpului.

Tot în Bundesliga, în urmă cu aproximativ 3 luni, și Timo Baumgartl de la Union Berlin a fost diagnosticat cu cancer testicular. Acesta completează curioasa statistică a trei cazuri într-un timp atât de scurt la cluburi din aceeași țară.

Ce îl așteaptă pe Haller?

Sebastien Haller a fost deja operat pentru cancerul testicular. Acum trebuie să înceapă chimioterapia, așa cum stabilește protocolul și ghidul de acțiune al Rețelei Naționale pentru Cancer .

Până la sfârșitul anului, nu va putea relua competițiile oficiale. Deși se așteaptă la o recuperare bună, adevărul este că trebuie să depășească efectele secundare ale chimioterapiei.

Ulterior, va relua antrenamentul până când va reveni în formă fizică maximă. Procesul va necesita multă energie pentru a face față tratamentului. Oricum, va juca din nou în 2023.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Manecksha, Rustom P., and John M. Fitzpatrick. “Epidemiology of testicular cancer.” BJU international 104.9b (2009): 1329-1333.
  • Hale, Graham R., et al. “Lymph node imaging in testicular cancer.” Translational Andrology and Urology 7.5 (2018): 864.
  • Huang, Junjie, et al. “Worldwide Distribution, Risk Factors, and Temporal Trends of Testicular Cancer Incidence and Mortality: A Global Analysis.” European Urology Oncology (2022).
  • Wang, Xingyuan, et al. “Evaluating the Effect of Cryptorchidism on Clinical Stage of Testicular Seminoma.” Cancer Management and Research 12 (2020): 4883.
  • Gilligan, T., Lin, D. W., Aggarwal, R., Chism, D., Cost, N., Derweesh, I. H., … & Pluchino, L. A. (2019). Testicular cancer, version 2.2020, NCCN clinical practice guidelines in oncology. Journal of the National Comprehensive Cancer Network17(12), 1529-1554.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.