În ce constă pregătirea pentru chimioterapie? - Doza de Sănătate
 

În ce constă pregătirea pentru chimioterapie?

Pregătirea adecvată pentru chimioterapie ne permite să știm cu ce ne vom confrunta și cum să reducem riscurile și efectele secundare. Ce ar trebui să facem pentru a ne pregăti pentru chimioterapie? Află în acest articol!
În ce constă pregătirea pentru chimioterapie?
Jael Garrido Dominguez

Scris și verificat de medicul Jael Garrido Dominguez.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Pregătirea pentru chimioterapie ne permite să reducem stresul și anxietatea cauzate de acest tratament pentru cancer.

Deși simțirea fricii față de proces este obișnuită, pregătirea este o componentă cheie pentru a face față tratamentului în cel mai bun mod posibil. De fapt, entități precum organizația non-profit Cancer Council Victoria afirmă că trebuie să analizăm în prealabil o serie de recomandări generale, mai ales că efectele procedurii pot fi diferite la fiecare pacient.

Ce ar trebui să știm pentru a ne pregăti pentru chimioterapie? Îți vom spune în rândurile de mai jos!

Ce este chimioterapia?

Chimioterapia este un termen utilizat pe scară largă pentru a ne referi la o modalitate de tratament al cancerului care utilizează medicamente toxice pentru celule. Aceste medicamente se numesc medicamente citotoxice.

Din cauza mecanismului de acțiune al acestor medicamente, odată ce medicul ne spune că ar trebui să urmăm o cură de chimioterapie, este bine să fim pregătiți.

Pacient care face pregătirea pentru chimioterapie
Chimioterapia este un tratament agresiv care implică anumite efecte secundare. Din acest motiv, trebuie să obținem informații complete înainte de a urma o sesiune de chimioterapie.

În ce constă pregătirea pentru chimioterapie?

Caută informații despre boală și tratamentele sale

Pentru a te pregăti corect pentru chimioterapie (un tratament atât de important atunci când vine vorba de cancer), trebuie să ai la dispoziție toate informațiile necesare. Acestea includ evoluția naturală a bolii, modul de prevenire a progresiei maladiei și tratamentele și măsurile recomandate.

Cunoașterea bolii va ajuta la reducerea nivelului de anxietate și ne va permite, de asemenea, să punem întrebările corecte la momentul potrivit. Cu toate acestea, este important să alegem surse fiabile de informații și să căutăm dovezi științifice ale acestora.

Pune întrebările corecte

Societatea Americană a Cancerului recomandă persoanelor care suferă de cancer și care urmează să primească chimioterapie ca tratament să adreseze medicului întrebări pertinente, astfel încât să poată obține cât mai multe informații posibil.

Multe dintre aceste întrebări urmăresc o cunoaștere aprofundată a medicamentului pe care îl vei lua, a frecvenței de administrare și a tuturor recomandărilor cu privire la această afecțiune. Unele dintre aceste întrebări sunt:

  • Ce medicamente pentru chimioterapie voi primi?
  • Cum voi lua medicamentele?
  • Cât de des trebuie să mă supun chimioterapiei?
  • Care sunt șansele ca chimioterapia să funcționeze?
  • Cât vor dura tratamentele?
  • Cum voi ști dacă chimioterapia funcționează?

Pentru alte întrebări, poți vizita site-ul American Cancer Society.

Specialist care se ocupă de pregătirea pentru chimioterapie
Este important să întrebi medicul cât mai multe lucruri cu privire la boală și tratament. În acest fel, pregătirea pentru chimioterapie va fi temeinică.

În ce constă pregătirea corpului pentru chimioterapie?

Senzația de oboseală este normală după începerea chimioterapiei. Pentru a face față efectelor secundare ale chimioterapiei este recomandat:

  • Să ai o alimentație bună. Trebuie să urmăm recomandările date de medicul curant în ceea ce privește dieta. De fapt, dacă este posibil, cel mai bine este să mergi la o consultație nutrițională oncologică.
  • Să te odihnești corespunzător. Odihna este o parte importantă a perioadei de tratament și recuperare. Chimioterapia crește stresul biologic asupra corpului și, prin urmare, va trebui să dedici mai mult timp odihnei.

Ce trebuie să reții atunci când vine vorba de pregătirea pentru chimioterapie

În concluzie, chimioterapia este o modalitate foarte frecventă de a trata cancerul. Din această cauză, este important să cunoaștem cât mai multe detalii ale bolii de care suferim. Cunoașterea bolii ne ajută să scădem nivelul ridicat de anxietate pe care îl poate produce cancerul.

De asemenea, ne ajută să adresăm specialistului întrebările corecte la momentul potrivit. La rândul său, acest lucru ne permite să avem o calitate mai bună a vieții în timpul bolii. Trebuie să știm cum să reducem riscurile tratamentului și ce măsuri trebuie luate pentru a atenua efectele secundare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.