Imunoterapia pentru cancer: ce trebuie să știi - Doza de Sănătate
 

Imunoterapia pentru cancer: ce trebuie să știi

Imunoterapia grupează o serie de tratamente care urmăresc să profite de diferite caracteristici ale sistemului imunitar pentru a combate celulele canceroase. Află mai multe despre imunoterapia pentru cancer în articolul de astăzi!
Imunoterapia pentru cancer: ce trebuie să știi
Jael Garrido Dominguez

Scris și verificat de medicul Jael Garrido Dominguez.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Funcționarea corectă a sistemului imunitar este unul dintre cei mai importanți factori de supraviețuire în fața unei boli precum cancerul. În general, acest sistem poate detecta faptul că celulele suferă modificări precum cele care duc la cancer și are capacitatea de a le distruge. Ai auzit despre imunoterapia pentru cancer?

În primul rând, să ne amintim că maladia apare din cauza modificării comportamentului și structurii celulelor care alcătuiesc un organ. Odată ce aceste schimbări apar, corpul poate găsi acea celulă și poate iniția o serie întreagă de procese de apărare.

Datorită acestor procese, este capabil să facă să dispară acea celulă și alte celule care suferă de aceeași tulburare. Cu toate acestea, problema cancerului începe atunci când celulele maligne reușesc să ocolească sistemele de apărare menționate anterior. Acest lucru le permite să continue să se înmulțească excesiv.

Din fericire, în ultimii ani, imunoterapia pentru cancer a avansat dramatic și au apărut noi opțiuni terapeutice. Mai jos, îți vom spune mai multe despre acest tip de tratament.

Ce este imunoterapia pentru cancer?

Imunoterapia este o strategie terapeutică utilizată pentru optimizarea sistemului imunitar, astfel încât celulele să își mărească capacitatea de a lupta împotriva cancerului din corp. În esență, funcționează prin două mecanisme de combatere a cancerului:

  • Prin întărirea sau stimularea sistemului imunitar pentru a fi mai inteligent și mai agresiv în găsirea și atacarea celulelor canceroase.
  • Prin producerea de substanțe similare moleculelor utilizate de sistemul imunitar. Acest lucru ajută la restabilirea sau îmbunătățirea funcționării sale.
Proces care sprijină imunoterapia pentru cancer
Practic, imunoterapia este o strategie terapeutică utilizată în tratamentul cancerului.

Imunoterapia pentru cancer

Este important să înțelegem că imunoterapia este un termen folosit pentru a ne referi la mai multe tratamente. Fiecare dintre aceste tratamente funcționează profitând de diferite caracteristici ale sistemului imunitar. Per total, printre modalitățile de imunoterapie, putem găsi:

Vaccinurile împotriva cancerului

În primul rând, vaccinurile sunt substanțe care sunt introduse în organism. Practic, inițiază un răspuns în sistemul imunitar împotriva anumitor boli. Suntem obișnuiți să credem că vaccinurile sunt date persoanelor sănătoase pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor. Cu toate acestea, unele vaccinuri pot ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului.

Virusurile oncolitice

Aceasta este o nouă formă de tratament care utilizează viruși modificați genetic pentru a infecta și distruge celulele canceroase.

Inhibitori ai blocajului punctului de control imunitar

Cancerul conține mutații genetice care permit corpului să îl marcheze ca entitate străină. Acest lucru, la rândul său, ajută corpul să atace aceste celule.

În unele cazuri, cancerul are capacitatea de a bloca răspunsul celulelor responsabile de apărare. Inhibitorii blocajului punctului de control imun funcționează prin restructurarea răspunsului la celulele canceroase. Acest lucru îi permite organismului să răspundă și să elimine cancerul.

Terapia cu celule T a receptorilor antigenului himeric (CAR)

Tratamentul implică expunerea celulelor T ale pacientului cu cancer la un virus modificat genetic. Această expunere urmărește să învețe celulele T să detecteze și să atace celulele canceroase.

Anticorpi monoclonali

Anticorpii monoclonali sunt proteine ​​sintetice care le imită pe cele ale sistemului imunitar. În general, acești anticorpi sunt concepuți pentru a viza proteinele găsite pe suprafața celulelor canceroase. În esență, această modalitate de imunoterapie ajută sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase.

Medic care administrează imunoterapia pentru cancer
Există mai multe tipuri de imunoterapie pentru cancer. Alegerea unui opțiuni depinde de tipul de cancer. De asemenea, depinde de progresia acestuia și de starea de sănătate a pacientului, printre alți factori.

Efectele secundare ale imunoterapiei

Fiecare tratament aduce cu sine efecte secundare. Astfel, în cazul imunoterapiei, reacțiile adverse apar în mare parte din cauza stimulării intense a sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, sistemul imunitar atacă celulele și organele sănătoase.

În general, cele mai frecvente efecte secundare pe care le putem întâlni includ:

  • Durere
  • Inflamaţie
  • Roşeaţă
  • Mâncărime
  • Iritații ale pielii
  • Febră
  • Frisoane
  • Ameţeală
  • Slăbiciune
  • Variații ale tensiunii arteriale
  • Greață și vărsături
  • Diaree

Ce să reții despre imunoterapia împotriva cancerului

În concluzie, imunoterapia este o strategie inovatoare de tratament pentru cancer, care urmărește să utilizeze capacitatea organismului uman de a detecta și ataca celulele canceroase. Există diferite modalități de tratament. Toate acționează promovând refacerea și îmbunătățirea sistemului de apărare înnăscut al corpului uman.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Dalotto-Moreno, T., Blidner, A. G., Girotti, M. R., Maller, S. M., & Rabinovich, G. A. (2018). INMUNOTERAPIA EN CÁNCER. PERSPECTIVAS ACTUALES, DESAFÍOS Y NUEVOS HORIZONTES. 13.
    • Farkona, S., Diamandis, E. P., & Blasutig, I. M. (2016). Cancer immunotherapy: The beginning of the end of cancer? BMC Medicine, 14(1), 73. https://doi.org/10.1186/s12916-016-0623-5
    • Malvicini, M., Puchulo, G., Matar, P., & Mazzolini, G. (2010). INMUNOTERAPIA DEL CANCER. IMPORTANCIA DE CONTROLAR LA INMUNOSUPRESION. 6.
    • American cancer society. (s. f.). Immunotherapy. Recuperado 27 de febrero de 2020, de https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/immunotherapy.html

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.