Sindromul pielii opărite: simptome și tratamente
Sindromul pielii opărite este o afecțiune a pielii care apare ca reacție la o infecție stafilococică. Principala sa caracteristică este formarea de vezicule și detașarea ulterioară a pielii.
Această problemă afectează în principal sugarii sau copiii cu vârsta sub 6 ani. De fapt, este foarte rar ca sindromul pielii opărite să apară la adulți, cu excepția cazului în care există o deficiență a sistemului imunitar sau insuficiență renală.
Ce cauzează sindromul pielii opărite?
Sindromul opărit al pielii este produs de o infecție a pielii cauzată de bacterii din familia stafilococului. În majoritatea cazurilor, agentul infecțios este Staphylococcus aureus.
Aceste microorganisme secretă o substanță toxică care afectează pielea, determinând separarea stratului superior al epidermei de restul pielii. Drept urmare, apar vezicule și pielea pare opărită.
Individul afectat are un focar infecțios inițial care trece neobservat. Sindromul pielii opărite se dezvoltă rapid. Cu toate acestea, uneori apare la câteva zile după infecția inițială.
Acest sindrom este contagios. Infecțiile stafilococice s-au înmulțit la nivel mondial după anul 1970. Conform estimărilor, stafilococul auriu este prezent la 30-50% dintre adulții sănătoși.
Care sunt simptomele caracteristice?
Deși sindromul pielii opărite are mai multe simptome caracteristice, fiecare copil le experimentează diferit. Adesea, prima manifestare este febra, însoțită de o înroșire a pielii.
De obicei, apare un ulcer izolat care se extinde. La nou-născuți, leziunea apare în zona scutecului sau în apropierea buricului. La copiii mai mari, apare aproape întotdeauna pe față. La adulți, boala poate debuta în orice parte a corpului.
Ulcerul evoluează și în 24 de ore devine roșu închis. La scurt timp, încep să se formeze vezicule umplute cu lichid. Acestea se rup foarte ușor și lasă în urmă piele umedă, ca și cum ar fi apărut o arsură. Alte simptome frecvente includ următoarele:
- Durere la atingere în zonele afectate
- Frisoane
- Senzație de slăbiciune
- Pierdere de lichide
- Semnul lui Nikolsky. Straturile superficiale ale pielii sunt detașate de straturile mai adânci prin frecarea ușoară. În două sau trei zile, întreaga suprafață a pielii este afectată.
Care este tratamentul sindromului pielii opărite?
Diagnosticul sindromului pielii opărite se face pe baza tabloului clinic și detectării toxinei. Uneori este necesară o biopsie a pielii pentru a confirma boala, care este foarte asemănătoare la început cu scarlatina, eritemul multiform, boala Kawasaki și altele.
Odată ce medicul confirmă diagnosticul, tratamentul trebuie să aibă loc în spital. Tratamentul acestei boli este similar cu cel al arsurilor și, de fapt, are loc în unitatea de arși. Cel mai frecvent, profesioniștii recurg la următoarele măsuri:
- Administrarea de antibiotice stafilococice. Prin administrare orală sau intravenoasă, în funcție de starea fiecărui pacient. Funcția lor este de a preveni orice tip de infecție.
- Administrarea de fluide intravenoase. Pacientul pierde multe lichide prin pielea deschisă. Acest lucru necesită măsuri pentru a preveni posibila deshidratare.
- Măsuri de protecție a pielii. Acestea includ utilizarea de creme și unguente pentru a întări funcția de barieră a pielii. De asemenea, sunt necesare produse hidratante.
- Măsuri de ajutor. Acestea au de-a face cu aplicarea de comprese reci pe piele cu scopul de a reduce durerea.
Tratamentul poate varia în funcție de vârsta pacientului, starea generală de sănătate, severitatea bolii, toleranța la medicamente, așteptările sau preferințele. Pielea începe să se vindece la 10 zile după începerea tratamentului.
Cum să faci față sindromului pielii opărite?
În general, dacă pacientul primește tratament în timp util, nu apar complicații. Cel mai important risc este dezvoltarea unei infecții profunde a pielii: celulita. Există, de asemenea, îngrijorarea că starea infecțioasă s-ar putea agrava. Bacteria ajunge în sânge, provocând septicemie.
În același timp, pacienții prezintă riscul de deshidratare sau dezechilibru electrolitic. Febra necesită un control adecvat, în special la sugari. Cu toate acestea, dacă pacientul primește un diagnostic și un tratament precoce, rezultatul este favorabil. Sindromul pielii opărite poate duce la moarte dacă pacientul nu primește un tratament adecvat.
În concluzie, în prezența veziculelor care produc febră și/sau a celorlalte simptome menționate mai sus, trebuie să te adresezi imediat unui medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Perena, M. J., Perena, M. F., Rodrigo-Royo, M., & Romera, E. (2000). Neuroanatomía del dolor. Rev Soc Esp Dolor, 7(supl II), 5-10.
- Novales, J. (2003). Biopsia de piel. Rev Fac Med UNAM, 46(4), 167-168.
- Ortega Morales, O. M., Guevara, C. E., & Fabiani, R. (2010). Síndrome de la piel escaldada por Staphylococcus aureus. Revista Científica Ciencia Médica, 13(1), 47-47.