Cauzele, simptomele și tratamentul artritei septice
Artrita septică este un tip special de artrită cunoscută și sub numele de artrită infecțioasă. Constă în inflamația unei articulații din cauza infecției. Această infecție poate fi bacteriană, virală sau fungică. În acest articol, vom discuta despre cauzele, simptomele și tratamentul artritei septice.
Infecțiile pot provoca artrită atât direct, cât și indirect. Când apare direct, agentul infecțios se găsește în articulație. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, infecția debutează în altă parte a corpului și apoi se deplasează prin fluxul sanguin până la articulație. Artrita septică poate duce la consecințe articulare grave. Descoperă mai multe despre acest tip de artrită în rândurile de mai jos!
Cauzele artritei septice
Artrita septică apare atunci când organismele patogene au acces la o articulație. După cum am menționat mai sus, în majoritatea cazurilor, infecția are originea în altă parte a corpului și se deplasează prin sânge la articulație. Cu toate acestea, infecțiile se pot dezvolta și direct în articulații, ca urmare a unei plăgi sau a unei leziuni, de exemplu.
Mai jos sunt o serie de situații care cresc riscul unei persoane de a experimenta acest tip de artrită:
- O infecție bacteriană în altă parte a corpului
- Bacteriemia sau prezența bacteriilor în sânge
- Intervențiile chirurgicale articulare, cum ar fi implantarea unei proteze
- Bolile cronice precum diabetul sau artrita reumatoidă. Medicamentele utilizate pentru aceste boli pot inhiba sistemul imunitar. Drept urmare, acești pacienți sunt mai predispuși la infecții.
- Abuzul de droguri intravenoase
- Artroscopiile
- Traumele
- Afecțiunile pielii. De exemplu, psoriazisul și eczema cresc riscul unei persoane de a dezvolta artrită septică.
Este important să subliniem faptul că majoritatea cazurilor de artrită septică sunt cauzate de bacterii, în special de stafilococi și streptococi. Deși poate apărea la orice vârstă, artrita septică apare cel mai frecvent la sugari. Mai mult, afectează în principal șoldul sau genunchiul.
Simptomele artritei septice
Simptomele artritei septice variază în funcție de tipul de infecție. Infecțiile bacteriene tind să afecteze doar o articulație – de obicei, genunchiul sau șoldul. În acest caz, orice mișcare a articulației afectate este foarte dureroasă. Această durere, precum și alte simptome, inclusiv febra și frisoanele, tind să se dezvolte rapid.
În cazul unei infecții virale, simptomele apar treptat. Infecțiile virale provoacă durere generalizată, mai degrabă decât durere într-o singură articulație. Infecțiile fungice sunt mult mai puțin frecvente și pot include următoarele simptome:
- La bebeluși, mișcarea articulației va provoca plâns
- Infecția poate produce, de asemenea, febră și iritabilitate la copii
- Dureri articulare intense
- Roșeață și inflamație
- Febră mică
- Pseudoparalizie
- Tremurături
Diagnosticul artritei septice
Pentru ca medicii să diagnosticheze artrita septică, este important să aibă un istoric clinic complet al pacientului. Mai mult, ar trebui să efectueze și un examen fizic complet. Simptomele specifice pot ajuta orientarea profesioniștilor din domeniul medical către un diagnostic corect. De exemplu, atunci când gonococul este de vină pentru infecție, pacienții experimentează adesea și secreție genitală.
Mai mult, medicii vor trebui să știe dacă pacienții au suferit recent o altă infecție.
În primul rând, medicii vor efectua un examen de sânge. De asemenea, pot lua probe de lichid din articulații pentru a-l analiza la microscop și pentru a realiza o cultură bacteriană. În acest fel, ei pot determina dacă există sau nu o infecție și pot identifica dacă natura infecției este sau nu bacteriană.
Apoi, medicii pot efectua și o radiografie a articulației afectate. Razele X și alte instrumente de diagnosticare pot ajuta la evaluarea daunelor.
Tratamentul artritei septice
Pentru tratamentul artritei septice, este necesară adesea drenarea articulației. Mai mult, în cazul unei infecții bacteriene, medicii vor prescrie și antibiotice.
Pentru a alege antibioticul potrivit, este important ca medicii să descopere exact ce bacterii cauzează infecția. Apoi, medicii pot prescrie antibiotice orale sau le pot administra intravenos. De asemenea, este important să se țină seama de vârsta și istoricul clinic al pacientului. Când vine vorba de o infecție virală, medicii nu administrează tratamente specifice.
Pentru a obține ameliorarea durerii cauzate de artrita septică, pacienții ar trebui să se odihnească. În același timp, compresele reci pot oferi o ușurare suplimentară a disconfortului. De asemenea, medicii pot prescrie medicamente antiinflamatoare și analgezice.
Drenarea articulației
Pentru a drena articulația, specialistul va introduce un ac în spațiul sinovial. El sau ea poate face acest lucru prin artroscopie sau folosind o intervenție chirurgicală deschisă. Dacă șoldul este articulația afectată, atunci este mai dificilă efectuarea procedurii cu ac. Prin urmare, medicul va recurge la intervenții chirurgicale.
Concluzie
Este important să știm faptul că artrita septică afectează cel mai frecvent copiii și persoanele care sunt imunosupresate. Prin urmare, este fundamental să fim mai atenți în aceste situați. În caz de durere sau umflare a unei articulații, mergi imediat la medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- General, C. de S. (2009). Guía de Práctica Clínica Artritis Séptica. Gpc, IMSS-191-1, 1–57.
- Artritis séptica. (n.d.). Retrieved May 6, 2019, from http://espanol.arthritis.org/espanol/disease-center/artritis-sptica/
- Artritis séptica: MedlinePlus enciclopedia médica. (n.d.). Retrieved May 6, 2019, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000430.htm
- Orthopedics Center – Penn State Hershey Medical Center – Septic arthritis – Penn State Hershey Medical Center. (n.d.). Retrieved May 6, 2019, from http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=115&pid=1&gid=000430