Cum să previi artrita mâinilor eficient - Doza de Sănătate
 

Cum să previi artrita mâinilor eficient

Artrita este o boală care provoacă dureri și disconfort la nivelul articulațiilor. Pentru a preveni artrita mâinilor, pune în aplicare următoarele sfaturi.
Cum să previi artrita mâinilor eficient
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 28 ianuarie, 2021

Să previi artrita mâinilor nu este o misiune imposibilă. Studiile de diagnostic precoce pot avertiza o persoană din timp asupra riscului de îmbolnăvire. Odată ce boala este diagnosticată, trebuie efectuat un tratament medical adecvat cât mai curând posibil.

Diagnosticul precoce ne oferă, de asemenea, posibilitatea de a profita de sfaturi practice și eficiente. În acest articol, vom examina principiile de bază pe care ar trebui să le urmezi ca să previi artrita mâinilor.

Artrita

Artrita este o boală care se caracterizează prin inflamație acută sau cronică a articulațiilor. Simptomele includ adesea dureri articulare, rigiditate și deformare. Prin urmare, există o mare varietate de patologii și afecțiuni reumatice. Cele mai frecvente sunt:

 • Osteoartrita: implică deteriorarea cartilajului și creșterea excesivă a osului
 • Artroza: o boală degenerativă
 • Artrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă: o boală autoimună
 • Guta: rezultatul acumulării de acid uric
 • Artrita septică: rezultatul unei infecții
 • Artrita idiopatică juvenilă: cauză necunoscută

Artrita mâinilor

Artrita mâinilor poate afecta articulațiile dintre cele 29 de oase ale mâinilor și ale încheieturilor. Durerea în această parte a corpului face adesea dificile activitățile zilnice.

Cele mai frecvente forme sunt osteoartrita, artrita posttraumatică și artrita reumatoidă. Iată câteva sfaturi pentru a preveni osteoartrita și pentru a ajuta la ameliorarea durerii dacă suferi deja de aceasta!

Sfaturi ca să previi artrita mâinilor

1. Bromelaina, un antiinflamator natural

Felii de ananas

Bromelaina este o enzimă cu acțiune proteolitică. Este extrasă din fruct sau din tulpina ananasului. Se remarcă prin proprietățile sale antiinflamatoare, circulatorii și imunomodulatoare. Din acest motiv, bromelaina este eficientă în prevenirea și ameliorarea artritei reumatoide. Studiile arată faptul că poate ajuta la reducerea semnificativă a inflamației.

Prin urmare, poți lua un supliment de bromelaină pentru a ajuta la prevenirea artritei mâinilor. De asemenea, bromelaina poate ajuta la ameliorarea disconfortului, cum ar fi durerea și inflamația, dacă suferi deja de artrită. Acest lucru te va ajuta să eviți să iei medicamente antiinflamatoare și să suporți efectele lor secundare.

2. Supliment cu usturoi

Usturoiul este un aliment medicinal antic, cunoscut mai ales pentru beneficiile sale cardiovasculare. În plus, compușii săi sulfuroși au proprietăți antiinflamatoare foarte eficiente.

Pentru a beneficia de acești compuși, poți mânca usturoiul crud sau poți folosi usturoi zdrobit. Îl poți adăuga în dressinguri sau supe de legume, cum ar fi gazpacho. O altă opțiune este de a cumpăra capsule cu ulei de usturoi.

3. Aplicarea căldurii

Cum previi artrita mținilor prin masaj fierbinte

Dacă suferi de inflamație acută, cum ar fi din cauza traumelor, poți aplica gheață pentru a o ameliora și a reduce hematomul. Totuși, atunci când inflamația este cronică, este mai bine să aplici căldură. Poți încerca să aplici atât gheață, cât și căldură pentru a vedea care te ajută mai mult.

Cum poți folosi căldura?

 • Printr-un masaj cu ulei vegetal (măsline, migdale, susan)
 • Cu un dispozitiv electric special
 • Cu o sticlă de apă fierbinte
 • Cu mănuși termice
 • Ținând mâinile în apă caldă timp de cel puțin 10 minute

4. Exerciții de prevenire a artritei mâinilor

Artrita la nivelul mâinilor se caracterizează prin durere, umflături și rigiditate. În multe situații, una dintre cauze este utilizarea excesivă a computerului și a mouse-ului. Prin urmare, ar trebui să încerci să o previi înainte de a fi prea târziu.

Dacă lucrezi tot timpul cu tastatura, ar trebui să faci pauze la fiecare jumătate de oră. Folosește aceste pauze pentru a-ți mișca mâinile, degetele și încheieturile mâinilor. Alternativ, încearcă să-ți faci un masaj ușor. Poți face acest lucru și dimineața și înainte de culcare.

5. Nu grăsimilor oxidate, da fibrelor

Alimente utile ca să previi artrita mâinilor

Cel mai bun mod de a preveni artrita este prin dietă. Studiile au arătat importanța creșterii consumului de următoarele alimente:

 • Legume crude sau ușor fierte
 • Leguminoase
 • Curcuma și ghimbir
 • Fructe de sezon
 • Iaurt probiotic
 • Suplimente de vitamina D, ulei de ficat de cod și multivitamine. Consumă aceste suplimente sub supravegherea unui profesionist din domeniul sănătății.

Poți folosi aceste sfaturi ca să previi artrita mâinilor dacă ai o predispoziție la această boală. În plus, le poți folosi și dacă te afli în stadiile incipiente ale bolii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.