La ce se folosesc tratamentele cu celule stem? - Doza de Sănătate
 

La ce se folosesc tratamentele cu celule stem?

Tratamentele cu celule stem sunt o tendință de actualitate în medicină. Unele duc la rezultate excelente, în timp ce altele necesită în continuare cercetări suplimentare. În orice caz, viitorul acestora este promițător.
La ce se folosesc tratamentele cu celule stem?

Ultima actualizare: 05 septembrie, 2020

Ai auzit de tratamentele cu celule stem? În ultimul timp, ele par a fi soluția pentru tot felul de probleme de sănătate care pot afecta o ființă umană. Cu toate acestea, suntem conștienți de faptul că mai este mult de lucru pentru a face aceste terapii cu adevărat eficiente.

Celulele stem continuă să fie intens studiate pentru a li se stabili potențialul. Oamenii de știință au descoperit deja multe beneficii ale acestui tip de tratament.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celule ale corpului uman care pot genera alte tipuri de celule. Sunt cunoscute sub numele de celule pluripotențiale, deoarece se pot transforma în tot felul de țesuturi. O celulă stem poate deveni progresiv o celulă musculară, o celulă osoasă sau o celulă nervoasă. Astfel, celulele stem pot regenera fiecare organ al corpului.

Celulele stem au o funcție unică și sunt, de obicei, embrionare. Prin urmare, datorită lor, embrionul se dezvoltă și devine viabil pentru a crește.

Celulele stem sunt prezente în embrionii nou formați, numiți blastociști. Există o mică rămășiță a acestor celule și în corpul adulților, în special în măduva osoasă. Tratamentele de laborator urmăresc transformarea celulelor normale ale țesuturilor adulte în celule stem. Cercetătorii utilizează mecanisme genetice și reprogramează funcția celulară.

Însă, aceste celule nu au aceeași capacitate pluripotențială ca celulele embrionare. Acestea din urmă sunt o parte a țesuturilor perinatale, aflate în sângele cordonului ombilical și în lichidul amniotic care înconjoară fătul în timpul sarcinii.

Cum funcționează tratamentele cu celule stem?

Practic, scopul principal al tratamentelor cu celule stem este repararea țesutului deteriorat.

Profitând de capacitatea de regenerare pe care o au aceste celule, cercetătorii le studiază ca înlocuitori pentru transplanturile de organe. Imaginează-ți: în loc să găsim un organ pe care să îl transplantăm, am putea fi capabili să creăm unul nou folosind celule stem.

Intenția este de a le plasa în țesuturile deteriorate pentru a le încuraja să recreeze acel țesut cu elemente noi. De fapt, celulele stem ar putea repara întregul corp uman. Pentru a face acest lucru, oamenii de știință trebuie să cerceteze modul în care acestea generează anumite părți ale corpului. Laboratoarele din întreagă lume efectuează în prezent studii în acest sens.

De exemplu, tratamentele cu celule stem ar putea repara o inimă deteriorată, un ficat afectat de ciroză și chiar oasele fracturate în urma traumelor. Posibilitățile sunt aproape nelimitate. De asemenea, mulți cred că celulele stem ar putea avea potențialul de a vindeca boli care sunt în prezent incurabile sau dificil de tratat. Prognosticul pentru persoanele cu cancer, de exemplu, s-ar putea îmbunătăți semnificativ.

Cercetător care studiază tratamentele cu celule stem
Medicii ar putea vindeca pacienții fără transplanturi, plasând celule stem în țesuturile deteriorate.

Probleme legate de tratamentele cu celule stem

Din păcate, marketingul comercializează în mod fals anumite beneficii ale celulelor stem care nu sunt încă fezabile. Agențiile guvernamentale de transplant avertizează faptul că persoanele care urmează astfel de tratamente trebuie să primească informații adecvate despre riscuri înainte de a le începe.

Cercetătorii au realizat că ghidarea unei celule stem către formarea unui anumit țesut nu este atât de ușoară. Ghidajul nu a funcționat în unele experimente și s-a format, în schimb, un alt tip de țesut. După cum îți poți imagina, acesta este un risc imens.

De asemenea, corpul destinatarului ar putea respinge celulele stem inserate la fel ca în cazul oricărui obiect străin care intră în organism. Sistemul imunitar încearcă să elimine orice nu recunoaște. Aceste reacții pot fi destul de grave în cazul unui transplant.

Măduvă osoasă
Transplantul de măduvă osoasă este unul dintre cele mai elocvente beneficii ale cercetării celulelor stem.

Exemple de tratamente cu celule stem

În ciuda posibilelor efecte secundare și limitărilor actuale, au existat deja unele tratamente de succes cu celule stem. De fapt, există transplanturi de celule stem ale măduvei osoase pentru anumite tipuri de limfom încă din anii ’70.

De asemenea, există și alte terapii de succes:

  • Creșterea pielii pentru arsurile extinse are loc de peste treizeci de ani. Cu toate acestea, pielea pare imperfectă (asta pentru că nu are glande). Tratamentul este foarte util în cazul arsurilor grave. Medicii nu folosesc această tehnică prea des, deoarece nu orice echipă medicală o poate face.
  • Celulele stem ale cordonului ombilical pot ajuta copiii cu leucemie. Cu toate acestea, tratamentul nu este la fel de eficient la adulți.
  • Există celule stem limbus corneene care pot genera țesut cornean nou. Dacă, de exemplu, o persoană își pierde o parte din cornee din cauza unei leziuni, este posibil ca medicii să cultive o parte nouă care să poată înlocui pierderea. Pacientul va putea vedea din nou.

Pe scurt, mai sunt multe de investigat când vine vorba de tratamentele cu celule stem. În ciuda acestui fapt, multe descoperiri sugerează faptul că tratamentele cu celule stem ar putea fi în viitorul apropiat soluția pentru multe boli grave.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hernández Ramírez, Porfirio, and Elvira Dorticós Balea. “Medicina regenerativa: Células madre embrionarias y adultas.” Revista Cubana de Hematología, Inmunología y Hemoterapia 20.3 (2004): 0-0.
  • Prosper, Felipe, et al. “Trasplante celular y terapia regenerativa con células madre.” Anales del sistema sanitario de Navarra. Vol. 29. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2006.
  • Reya, Tannishtha, et al. “Stem cells, cancer, and cancer stem cells.” nature 414.6859 (2001): 105.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.