Riscurile pentru sănătate ale automedicației - Doza de Sănătate
 

Riscurile pentru sănătate ale automedicației

Automedicația cu antibiotice a devenit o practică foarte răspândită. Drept consecință, incidența de patogeni bacterieni rezistenți la antibiotice este în creștere în multe țări, în special în rândul pacienților neinternați.
Riscurile pentru sănătate ale automedicației

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În articolul de azi, îți prezentăm riscurile pentru sănătate ale automedicației, precum și ce alternative sănătoase ai la dispoziție.

Automedicația constituie practica de a lua medicamente fără recomandarea și, implicit, intervenția unui medic. Cel mai îngrijorător aspect este faptul că medicamentele sunt din ce în ce mai accesibile din cauza scăderii prețurilor și disponibilității pe internet.

Când spunem „fără intervenția unui medic”, ne referim la faptul că niciun specialist nu participă la diagnosticarea problemei sau la prescrierea și supravegherea tratamentului. În prezent, automedicația a câștigat multă popularitate în societate. Însă majoritatea persoanelor nu realizează că această practică este nocivă atât pentru ele, cât și pentru restul populației.

Există diverse medicamente care se eliberează fără prescripție medicală și sunt utile pentru a trata simptome minore ca durerile de cap, febra și răcelile. Dar nu este bine să facem abuz de aceste produse sau să le folosim pentru perioade lungi de timp. Dacă simptomele persistă, este esențial să consultăm un medic.

Automedicația cu analgezice

Pastile și capsule cu substanțe antibiotice
Analgezicele și antibioticele sunt cele mai utilizate categorii de medicamente.

Din păcate, se estimează că, în încercarea de a trata anumite boli, un segment mare al populației de toate vârstele a fost expus la analgezice. Când sunt luate fără supravegherea unui specialist, aceste medicamente pot avea un impact major asupra rinichilor și sistemului digestiv. De fapt, analgezicele pot cauza ulcere gastrice sau chiar necroză hepatică.

Automedicația cu antibiotice

Antibioticele sunt frecvent cumpărate de persoane care nu au fost diagnosticate cu o boală infecțioasă ce ar justifica un asemenea tratament. Deseori pacienții merg la farmacie și cer medicamente cunoscute.

Numărul cazurilor de automedicație cu antibiotice este ridicat în multe țări. Drept consecință, a crescut și incidența de rezistență la antibiotice, în special în ceea ce privește patogenii care afectează pacienții neinternați. Pericolele acestui fenomen sunt mari deoarece abuzul de antibiotice face ca bacteriile să devină rezistente, iar anumite boli devin imposibil de tratat.

Nu lua antibiotice fără supraveghere medicală! Folosirea iresponsabilă a acestor medicamente pune în pericol sănătatea întregii populații globale.

Alte tipuri de automedicație

Printre cele mai populare medicamente și suplimente luate fără intervenție medicală se numără și:

  • Antisepticele topice
  • Suplimentele cu vitamine și minerale
  • Medicamentele antivirale și antitusive
  • Medicamentele împotriva problemelor gastrointestinale, laxativele, antiacidele și agenții antiflatulență

Însă consecința automedicației pe care vrem să o scoatem în evidență în acest articol este rezistența la antibiotice.

Rezistența la antibiotice

Antibiotice orale și injectabile

La momentul de față, rezistența la antibiotice a atins proporțiile unei crize mondiale. Probabil ai auzit deja de acest fenomen, dar poate nu conștientizezi cât de gravă este situația.

Dacă tulpinile bacteriene devin rezistente la antibiotice, medicamentele nu le mai pot combate. Practic, mircoorganismele dezvoltă mecanisme de apărare împotriva antibioticelor.

Care este problema? De ce nu înlocuim medicamentele care nu mai dau randament cu altele noi?

În realitate, facem deja asta. Însă și medicamentele noi ajung să fie folosite în exces, iar bacteriile devin rezistente. Problema este că numărul opțiunilor a scăzut. Riscăm să rămânem fără tratamente viabile.

Dezvoltarea de noi medicamente este un proces lung, complex și foarte scump. Din acest motiv, este important să evităm automedicația și să urmăm sfaturile primite de la medic.

Care sunt riscurile pentru sănătate ale automedicației?

Automedicația în absența intervenției unui medic sau farmacist creează riscuri pentru sănătate pe care majoritatea dintre noi nici măcar nu le conștientizează. Dintre acestea, vrem să menționăm:

  • Otrăvirea
  • Scăderea eficienței medicamentelor (de pildă, atunci când încercăm să tratăm infecțiile virale cu antibiotice)
  • Dependența (ca în cazul benzodiazepinelor)
  • Mascarea simptomelor grave
  • Rezistența personală la antibiotice

Concluzii

Consultă un medic sau un farmacist dacă ai nelămuriri cu privire la tratamentele medicamentoase. Nu lua niciun medicament care necesită o prescripție medicală fără acordul specialistului.

Nu în ultimul rând, consultă un specialist pentru a afla cum se administrează medicamentele care se eliberează fără rețetă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tobón Marulanda, F. Á. (2002). Estudio sobre automedicación en la Universidad de Antioquia, Medellín, Colombia. Iatreia.
  • Ras Vidal, E., & Moya Ortiz, P. (2005). Prescripción médica o automedicación. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1157/13079153
  • Wirtz, V. J., Dreser, A., & Leyva, R. (2009). El debate sobre la automedicación. Salud Pública de México. https://doi.org/10.1590/s0036-36342009000300004
  • Galán, T. A. (1999). El rol del farmacéutico en automedicación . Uso de medicamentos : análisis desde la experiencia en España. Pharmaceutical Care España.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.