Mâncărimea testiculelor: cele mai frecvente cauze
Mâncărimea testiculelor are diverse cauze. De multe ori, pacientul se simte jenat să ceară ajutor medical, amânând un posibil tratament.
Termenul clinic pentru mâncărime într-o anumită parte a corpului este prurit localizat. Organele genitale sunt una dintre acele regiuni în care simptomul provoacă un mare disconfort și îngrijorare.
Mâncărimea testiculelor: cele mai frecvente cauze
1. Probleme cu igiena intimă și stilul de viață
Unul dintre principalele motive pentru care apar mâncărimea testiculelor este igiena corporală. Prezența transpirației și a secrețiilor în zona genitală declanșează procese care permit înmulțirea microorganismelor. Apar mirosul urât și iritația.
În mod similar, igiena intimă excesivă provoacă uscăciune și mâncărime. Deci, cea mai bună opțiune este să aveți obiceiuri normale de igienă: duș zilnic.
Lenjerie intimă
Deoarece este acoperită, zona genitală este predispusă la umiditate și căldură. Dacă folosiți lenjerie intimă strâmtă, din fibre sintetice, situația se agravează.
Acest tip de material nu permite acumulează transpirația, deoarece aceasta nu poate fi eliminată prin evaporare. De asemenea, temperatura locală a țesuturilor crește. Din acest motiv, recomandarea este să alegeți lenjerie intimă lejeră din fibre naturale, precum bumbacul.
Lama de ras
Un alt declanșator al mâncărimii testiculelor este epilarea organelor genitale. Aparatele de ras generează micro-răni care declanșează procese inflamatorii în zona iritată, mai ales dacă sunt uzate sau neigienizate.
Eliberarea ulterioară a anumitor substanțe proinflamatorii este responsabilă de roșeața și mâncărimea testiculelor. În mod similar, procesul inflamator acționează și asupra foliculilor de păr, generând foliculită.
Aceste răni minuscule se pot suprainfecta cu bacterii din flora normală a pielii. Prin urmare, este recomandat să tăiați părul nedorit în loc să îl epilați cu lama. Dacă vrei să folosiți lama, alegeți aparate în stare bună și spălați-le bine.
2. Paraziți
Ectoparazitoza este infestarea pielii și a anexelor acesteia de către diverse organisme. La om, cele mai frecvente două parazitoze sunt pediculoza și scabia.
În această secțiune, ne vom concentra doar asupra păduchilor care afectează regiunea genitală. Pediculoza și scabia sunt contagioase și sunt adesea asociate cu condiții de igienă precare.
Pediculoza pubiană
Păduchii pubieni sunt insecte mici care invadează regiunea genitală la om, deși uneori pot fi întâlniți și în alte zone cu păr. Infestarea este cauzată de Pthirus pubis, iar contactul intim este adevărata cale de contaminare. Infecțiile cu transmitere sexuală trebuie excluse.
Mușcătura este cea care declanșează mâncărimea, lăsând pete mici pe piele.
Scabie
Un acarian numit Sarcoptes scabiei pătrunde în piele, creând mici tuneluri pe măsură ce se deplasează. Acestea pot fi observate pe suprafața pielii sub formă de șanțuri mici, subțiri și curbate. Leziunile sunt foarte pruriginoase și pacientul raportează mâncărime care se agravează noaptea.
Deși afectează diverse părți ale corpului, uneori scabia se manifestă prin noduli localizați în regiunea genitală. Acarianul se răspândește cu ușurință atât prin contact fizic direct, cât și prin suprafețele contaminate, fiind capabil să declanșeze epidemii în comunitățile vulnerabile.
Pe lângă tratament, măsurile de igienă sunt esențiale.
3. Dermatită
O afecțiune a pielii legată de mâncărimea testiculelor este dermatita sau eczema. Apar leziuni care tind să se cronicizeze și să declanșeze mâncărimi puternice.
Dermatita atopică apare în copilărie ca o consecință a unei modificări a funcției de barieră a pielii. Zonele afectate depind de vârsta copilului, afectarea zonei genitale fiind neobișnuită.
Cu toate acestea, în prezența plăcilor îngroșate, descuamate și pruriginoase pe scrot și la baza penisului, medicul trebuie să suspecteze această patologie, mai ales când a exclus deja alte afecțiuni, cum ar fi ciupercile și procesele alergice.
La rândul ei, dermatita de contact poate provoca mâncărimi la nivelul testiculelor din cauza unui agent iritant: deodorante, parfumuri, spermicide și prezervative.
Sensibilizarea prealabilă va produce o reacție imediată sau după câteva ore, dar la un prim contact pot să nu apară leziuni (sau să apară după câteva zile). Eliminarea agentului este suficientă pentru a preveni episoadele viitoare.
4. Micoză
Infecțiile micotice pot provoca mâncărimea testiculelor. Intertrigo candidal se manifestă prin pete roșii, circulare, care provoacă mâncărime și arsură la nivelul organelor genitale.
Agentul cauzal este o ciupercă oportunistă care face parte din flora normală, numită Candida albicans. În mod similar, dermatita seboreică este legată de infecția cu fungi din genul Malassezia. În această afecțiune, pe scrot și penis se observă plăci cu aspect gălbui.
Tinea cruris este o boală în care apar plăci pruriginoase în pliurile inghinale, în regiunea perianală și în zona perineului. Leziunile au margini în relief eritematoase, iar centrul lor poate fi sănătos. Mediul cald și umed favorizează dezvoltarea micozelor, așa că obezitatea și transpirația abundentă sunt factori predispozanți.
5. Boli cu transmitere sexuală
Unele infecții cu transmitere sexuală provoacă mâncărime. În caz de herpes, mâncărimea precede apariția veziculelor tipice, care, atunci când se sparg, capătă un aspect de crustă gălbuie. Localizarea acestor leziuni la bărbați include glandul și prepuțul. Mai rar, apar pe scrot și coapse.
În cazul papilomavirusului uman (HPV), infecția este de multe ori asimptomatică. În funcție de localizare, leziunile pot fi însoțite de mâncărimi ușoare.
La rândul său, virusul imunodeficienței umane (HIV) are diverse manifestări cutanate, care de multe ori trec neobservate deoarece sunt nespecifice. Printre acestea se numără și pruritul.
Relațiile sexuale protejate este singura măsură eficientă pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.
6. Alte boli
Pruritul poate fi manifestarea altor probleme de sănătate care necesită un consult medical de specialitate, mai ales dacă simptomul persistă în timp. Este important să se efectueze testele complementare corespunzătoare pentru a exclude orice patologie.
Printre principalele boli care pot provoca mâncărimi la nivelul testiculelor sunt următoarele:
- Diabet zaharat
- Boala Paget extramamară
- Psoriazis
Descoperiți: Modalități de a ameliora psoriazisul
7. Sindromul scrotului roșu
Există o afecțiune ce se manifestă prin roșeață, mâncărime și arsură pe scrot, ce apare în urma utilizării de corticosteroizi topici în zona genitală. În general, pacientul raportează anxietate din cauza manifestărilor, fiindu-i teamă de infecții sau probleme maligne. Steroidul trebuie eliminat și cazul trebuie monitorizat îndeaproape.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Jinich, H.; Lifshitz, A.; García, J.; Ramiro, M.; Síntomas y Signos Cardinales de las Enfermedades; Sexta Edición; Editorial El Manual Moderno S.A. de C.V.; 2013.
- Díaz, C.; Enfermedades Cutáneas no Infecciosas de los Genitales Masculinos; Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica; 12 (1): 35 – 46; 2004.
- Chaine, B.; Janier, M.; Dermatosis Genitales Masculinas; EMC – Dermatología; 48 (1): E – 98-834-A-10; 2014.
- Suárez, R.; Guía Dermatológica para Atención Primaria; Primera Edición; ICG Marge S.L.; 2013.
- Cayuela, A.; Luna, C.; Gómez, M.; Prurito localizado; Atención Primaria; 52 (3): 206 – 207; 2020.
- Bonet, R.; Garrote, A.; Higiene Íntima Masculina y Femenina; Ámbito Farmacéutico Dermofarmacia; 29 (1): 59 – 63; 2010.
- Wendel, K.; Rompalo, A.; Scabies and Pediculosis Pubis: An Update of Treatment Regimens and General Review; Clinical Infectious Diseases; 35 (Issue Supplement 2): S146 – S151; 2002.
- Prieto, L.; Torredo, A.; Dermatitis Atópica y Otras Erupciones Eczematosas; Pediatría Integral; 20 (4): 216 – 226; 2016.
- Molina, A.; Aspectos Clínicos, Diagnósticos y Terapéuticos de las Dermatofitosis; Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica; 29 (Suplemento 3): 33 – 39; 2011.
- Moya, L.; Fernández, M.; Aldanondo, I.; Muñoz, E.; Protocolo Diagnóstico de Infecciones Fúngicas; Protocolo de Práctica Asistencial; Medicine; 9 (47): 3101 – 3104; 2006.
- Cerantola, Y.; Vaucher, L.; Secco, M.; Tillou, X.; Doerfler, A.; Patología Inflamatoria del Escroto; EMC – Urología; 46 (1); 2014.
- Ríos, A.; Enfermedades de Transmisión Sexual; Tópicos en Urología; Capítulo 35; Editorial Ateproca; 2002.
- Potenziani, J.; Martín, M.; Virus del Papiloma Humano en el Hombre; Tópicos en Urología; Capítulo 36; Editorial Ateproca; 2002.
- Navarrete, C.; Ortega, R.; Concha, M.; Manifestaciones Dermatológicas Asociadas a la Infección por VIH/SIDA; Revista Chilena de Infectología; 32 (Suplemento 1); 2015.
- Poletti, E.; Muñoz, R.; Morales, A.; Síndrome de Enrojecimiento Genital y Corticodependencia; Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica; 2011.
- González, E.; González, A.; Un Varón con Síndrome del Escroto Rojo; Más Dermatología; 29: 13 – 15; 2017.