Cum se previn infecțiile cutanate la sală
 

Cum se previn infecțiile cutanate la sală

Salile de sport sunt spatii in care facem exercitii pentru bunastarea noastra. Dar pot fi și locuri în care ne expunem la boli.
Cum se previn infecțiile cutanate la sală
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În centrele de fitness ne putem antrena și ne putem menține în formă. Totuși, trebuie să fim atenți, deoarece există și posibile riscuri de a contracta infecții. Cum se previn infecțiile cutanate la sală?

Aparatele intră în contact cu pielea oamenilor, deoarece aceștia le folosesc pentru a efectua unele mișcări, lăsând urme de transpirație și alte elemente, printre care putem menționa ciupercile și bacteriile.

Piciorul atletului, pruritul, impetigo și multe altele sunt printre cele mai frecvente infecții ale pielii răspândite în sălile de sport. Mai jos, vom vedea câteva măsuri care pot fi luate pentru a le preveni fără a opri antrenamentele.

De ce apar infecțiile cutanate la sală?

O sală de sport este un spațiu închis, în care mulți oameni stau o perioadă de timp. În aceste tipuri de locuri se pot transmite diverse boli (de exemplu, o răceală comună când cineva strănută sau tușește fără a-și acoperi gura).

Infecțiile cutanate în sala de sport sunt la fel de frecvente sau mai frecvente decât cele ale tractului respirator. Acest lucru apare din cauza bacteriilor, ciupercilor și altor agenți patogeni, împreună cu transpirația, care rămâne pe echipamente, prosoape sau în zone umede, cum ar fi saune, dușuri și chiar căzi cu hidromasaj.

Conform unui studiu din 2014, au fost găsite diferite tipuri de bacterii pe aparatele de exerciții, balustradele scărilor și mânerele din băile centrelor de fitness.

Există mai mulți factori care contribuie la apariția infecțiilor cutanate în sala de sport:

  • Frecări în sporturile de contact (cum ar fi boxul sau luptele)
  • Prezența rănilor deschise
  • Utilizarea prosoapelor comune
  • Împărtășirea instrumentelor și echipamentelor
  • Mersul desculț în băi sau în jurul piscinelor

Cele mai frecvente infecții ale pielii în sălile de sport

Există diferite tipuri de infecții ale pielii, care pot fi cauzate de ciuperci, bacterii, viruși sau paraziți. În continuare, le vom cunoaște pe cele care se transmit mai ușor în sălile de sport.

Infecție cu stafilococ

Printre agenții patogeni găsiți în zonele de sport se numără bacterii din grupul de „stafilococi”. Chiar și cei rezistenți la meticilină pot trăi pe aparate, bănci de exerciții și covoare până la câteva zile.

Se estimează că un număr mare de oameni poartă o varietate a acestor bacterii. Potrivit studiilor, MRSA a fost identificat ca o problemă emergentă în rândul sportivilor. Este o sursă comună de infecții ale pielii, pătrunzând în organism prin răni sau tăieturi, motiv pentru care cei care practică sporturi de contact au un risc crescut de a fi afectați.

Infecția cu stafilococ arată inițial ca o înțepătură. Apoi, se transformă într-o veziculă care devine roșie și se umflă, provocând durere. De asemenea, poate fi plină cu puroi.

Tratamentul recomandat este cu antibiotice. Este important să rețineți că, dacă aveți simptomele menționate mai sus, plus febră, trebuie să mergeți la medic pentru a evita sepsisul.

Piciorul de atlet

Această boală de piele este una dintre cele mai frecvente la persoanele care fac sport. Este cauzată de o ciupercă care se poate contracta prin mersul desculț pe podele umede (în zone precum băi sau piscine) sau prin purtarea de șosete sau pantofi umezi.

Se caracterizează prin înroșirea pielii dintre degete și descuamare. Uneori, se poate răspândi în alte zone ale corpului. Tratamentul este cu antifungice, deși există și remedii naturiste.

Infecțiile cutanate la sală

Tinea cruris

Este cauzată de ciuperci care cresc în medii umede. Acestea includ haine transpirate și prosoape umede. Simptomele sunt similare cu cele ale unei alergii și includ roșeață, mâncărime, descuamare și vezicule în zona inghinală.

Este mai frecventă la bărbați. Poate apărea și în alte zone, cum ar fi axilele. În cazul femeilor, apare și sub sâni. Tratamentul constă în antifungice.

Foliculită

Foliculita este cauzată de o bacterie cunoscută sub numele de Pseudomonas aeruginosa. Poate fi găsită în căzi cu hidromasaj și piscine când nivelul de clor este scăzut.

Această boală se mai numește și foliculita căzii. Potrivit cercetărilor, este o infecție comună a pielii la persoanele care merg la piscine și saune.

La început, se manifestă prin pete roșii. Pot exista mâncărimi și vezicule (leziuni cutanate papulopustuloase). Dispare fără tratament, deși sunt necesare antibiotice topice dacă simptomele persistă.

Impetigo

Aceasta este o altă infecție cauzată de stafilococ sau streptococ, care poate pătrunde printr-o rană sau mușcătură de insectă. În anumite cazuri, se reproduce și pe pielea sănătoasă. Boala este mai răspândită la copii.

Această bacterie crește în medii umede. Se poate răspândi prin contact cu pielea cuiva care are infecția sau prin folosirea de prosoape și echipamente sportive contaminate.

Infecția apare inițial sub formă de coșuri roșii, asemănătoare acneei. Se umplu cu puroi și apoi se sparg, formând o crustă maronie. Tratamentul se bazează pe antibiotice topice sau orale.

Neg plantar

Este cauzat de virusul papiloma uman (HPV) care infectează pielea. Este asociat cu mersul desculț în zonele comune ale sălilor de sport, cum ar fi dușurile sau vestiarele.

Negii plantari apar ca pete aspre la atingere. Se pot închide la culoare atunci când există sânge din vasele rupte. Doare la mers. Tratamentul include utilizarea locală a acidului salicilic.

Dacă negii persistă sau sunt foarte dureroși, se aplică alte proceduri, precum îndepărtarea cu laser sau congelarea cu azot și apoi îndepărtarea.

Sfaturi de top pentru a preveni infecțiile cutanate la sală

Înainte, în timpul și după antrenament există diferite măsuri pe care trebuie să le luăm pentru a preveni infecțiile cutanate în sala de sport.

1. Spălați-vă pe mâini

Trebuie să ținem cont de faptul că aparatele, greutățile sau ganterele sunt folosite în mod comun, adică echipamentul de gimnastică a fost atins de multe persoane. Și, deși există oameni care poartă mănuși, acestea sunt adesea scurte și permit degetelor să iasă afară.

Prima și principala măsură este, așadar, spălatul pe mâini înainte și după antrenament pentru a evita infectarea și pentru a evita transmiterea bolilor.

În cazul în care săpunul și apa nu sunt disponibile, există opțiunea de a aplica gel dezinfectant pentru mâini sau de a folosi șervețele cu alcool. Cu acestea din urma puteți curăța și echipamentul.

2. Faceți un duș

Când terminați și mai ales după ce înotați într-o piscină, trebuie să faceți duș și să vă schimbați. Folosiți propriile prosoape. Uscați-vă bine picioarele.

3. Spălați rufele

Trebuie să schimbăm hainele pe care le-am folosit pentru a ne antrena. Nu putem purta din nou aceleași haine fără să le fi spălat. De preferință, folosiți apă foarte caldă.

În cazul înotului, costumele de baie trebuie depozitate într-o pungă separată și spălate separat, evitând amestecarea lor cu alte haine sau prosoape.

4. Folosiți instrumente proprii

Covorașele și mănușile trebuie considerate obiecte de uz personal. Nu ar trebui să împrumutăm sau să folosim obiectele altcuiva.

Putem folosi un mic prosop pentru a ne întinde pe băncile de exerciții, evitând contactul direct cu pielea.

5. Nu mergeți desculți

Nici în vestiare și nici la duș nu trebuie să mergeți desculț. Este recomandat să aveți niște șlapi sau sandale. Acestea trebuie puse într-o pungă de plastic separată pentru a le transporta.

6. Acoperiți rănile

Dacă aveți răni recente, este indicat să le acoperiți cu un bandaj sau pansament atunci când mergeți la antrenament, mai ales dacă practicați sporturi de contact sau dacă acea parte a pielii poate intra în contact cu unele echipamente de antrenament.

7. Folosiți obiecte personale

Obiectele de uz personal, cum ar fi prosoape, piepteni, perii de păr sau altele care ating pielea, nu trebuie împărtășite.

Fată care știe cum poate preveni infecțiile cutanate la sală

Curățenia sălii de sport

Nu este sarcina noastră să curățăm locul în care mergem să ne antrenăm, dar este important să observăm cât de îngrijite sau curate sunt spațiile pentru a evita contractarea infecțiilor cutanate în sala de sport. În acest sens, înainte de înregistrare, putem solicita permisiunea de a vizita facilităţile.

Este important să acordați atenție detaliilor precum următoarele:

  • Curățarea băilor
  • Dispozitivele sunt ruginite sau au crăpături în zonele căptușite
  • Existența șervețelelor sau a spray-urilor dezinfectante pentru curățarea echipamentului
  • Participanții iau greutățile și aparatele fără să poarte mănuși sau folosesc băncile fără a pune un prosop

De asemenea, putem întreba despre rutinele de curățare. Avem tot dreptul să știm pentru ce plătim!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baptista Pereira L. Impetigo. Review.  An. bras. dermatol. 2014; 89(2): https://doi.org/10.1590/abd1806-4841.20142283.
  • Enright M,  Robinson D,  Randle G. The evolutionary history of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). PNAS. 2002; 99(11): 7687-7692. https://doi.org/10.1073/pnas.122108599.
  • González-González A, Barrientos-García J, Sierra-Silva G. Frecuencia de tiña inguinal y su asociación con tiña de los pies, ungueal de pies o ambas. Dermatol Rev Mex. 2019; 63(4): 361-366.
  • Lévano Vásquez J, García Sánchez-Montejo F, Campos Segovia A, Martínez-Villasante Alemán A, Arias Novas B. Foliculitis por Pseudomonas. Rev Pediatr Aten Primaria. 2016; 18(72): 355-357.
  • Rihn J,  Michaels M,  Harner C. Community-Acquired Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus: An Emerging Problem in the Athletic Population. The American Journal of sport medicine. 2005; 33(12): 1924-1929. https://doi.org/10.1177/0363546505283273.
  • Stefani S, Chung D, Lindsay J.  Meticillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA): global epidemiology and harmonisation of typing methods. International Journal of Antimicrobial Agents. 2012; 39(4): 273-282.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.