Petele roșii pe picioare: de ce apar și cum se tratează?
Petele roșii pe picioare pot apărea ocazional sau recurent. În unele cazuri, acestea dispar după scurt timp, dar alteori devin permanente.
În acest sens, cauzele petelor roșii de pe picioare sunt diverse. Aceasta include reacții alergice la medicamente, mușcături de insecte, probleme de circulație, psoriazis și dermatită. Cu toate acestea, dacă nu sunt însoțite și de alte simptome, nu există niciun motiv de îngrijorare. Dar, dacă există febră, durere în zonă, mâncărime severă sau arsură, ar putea fi un semn al unei anumite boli.
Petele roșii pe picioare: cauze
Peteșiile sunt anumite pete rotunde, roșiatice, care apar pe diferite zone ale corpului, inclusiv pe picioare. Pot fi cauzate de o tulburare de sângerare sau de o infecție. Din punct de vedere practic, nu vom face diferența între peteșii și celelalte prezentări.
Erupție
Erupția cutanată este cauzată de căldură, care provoacă blocarea glandelor sudoripare. În mod normal, se manifestă în zone mari ale pielii, precum picioarele sau spatele sau acolo unde există pliuri, cum ar fi axilele și gâtul. Pe lângă petele roșii, există și mâncărime și mici erupții în zona afectată.
Dermatită atopică
Dermatita atopică, cunoscută și sub denumirea de eczemă atopică, este un alt motiv pentru care petele roșii pot apărea pe picioare. Aceasta este o boală a pielii care, pe lângă roșeață, provoacă mâncărime și exfoliere.
Apare la orice vârstă, deși este mai frecventă la copii. Cauzele nu se cunosc cu exactitate. Potrivit studiilor, este considerat un proces multifactorial, legat de aspectele genetice și imunitare. Poate dura toată viața.
Recomandăm: Unguentul Protopic pentru dermatita atopică
Keratoza pilaris
Aceasta este o afecțiune relativ comună și inofensivă. Apare din cauza unui exces în producția de cheratină, o proteină fundamentală pentru epidermă, precum și pentru unghii și păr.
Keratoza pilară se manifestă prin leziuni cu aspectul unor mici umflături sau coșuri și pete roșii pe picioare, fese și obraji. Este frecventă la persoanele cu tendință de uscare a pielii sau patologii alergice.
Micoză
Petele roșii pe picioare apar și din cauza unei micoze. Acest termen este folosit pentru afecțiunile pielii cauzate de ciuperci. Simptomele micozei includ următoarele:
- Vezicule
- Descuamare
- Mâncărime
- Decolorare sau roșeață
Printre micoze, trebuie menționată pecinginea, numită și tinea corporis. Petele de pecingine sunt rotunjite, de formă circulară, cu decolorare în centru.
Psoriazis
Aceasta este o boală autoimună cronică. Organismul produce în exces celule ale pielii. Cele mai vizibile simptome sunt mâncărimea, descuamarea și petele roșii pe picioare, tălpi, mâini sau scalp.
Scabie
Aceasta boala este cauzata de Sarcoptes scabiei, un acarian care parazitează pielea și se poate transmite prin contact direct. Există roșeață, mâncărime, arsuri, leziuni hiperkeratotice (îngroșarea pielii) și chiar ulcere.
Citiți mai mult: Cauzele, simptomele și tratamentul scabiei
Celulită
Deși are o denumire asemănătoare, nu trebuie confundată cu celulita estetică. Infecția cu celulită este o problemă serioasă. Este produsă de streptococi sau stafilococi.
Probleme de circulație
Dacă există probleme de circulație, la extremități apar unele simptome, cum ar fi următoarele:
- Pete roșii pe picioare
- Senzație de furnicături sau mâncărime la nivelul picioarelor
- Picioare reci sau uscate
Boli cronice
Petele roșii de pe picioare pot fi un semn clinic, deoarece sunt asociate cu prezența unor boli cronice, cum ar fi cancerul de piele sau lupusul.
Reacții alergice
Reacțiile alergice produse de înțepături de insecte, consumul anumitor medicamente sau contactul cu diverse substanțe (alergeni) pot determina apariția unor pete roșii pe picioare.
Cum se tratează petele roșii pe picioare?
Uneori , petele roșii de pe picioare pot dispărea de la sine. De exemplu, atunci când apar ca urmare a erupțiilor cutanate. Alteori va fi necesar un tratament sau va trebui luată o măsură preventivă.
Suspendarea tratamentului
Dacă suspectați că petele roșii de pe picioare sunt o reacție la un medicament, este necesar să contactați medicul. În acest caz, poate fi luată în considerare suspendarea sau înlocuirea medicamentului.
Antifungice
În pecingine și alte micoze, tratamentul include utilizarea de antifungice orale sau topice. Acest lucru, desigur, trebuie prescris de un profesionist.
Antibiotice
Unele peteșii de origine infecțioasă necesită antibiotice, la fel și celulita. În plus, antibioticele pot fi recomandate persoanelor cu eczeme pentru a preveni potențialele suprainfecții.
Antihistaminice
Când petele roșii de pe picioare apar în urma unei reacții alergice, primul lucru de făcut este identificarea cauzei (alergenul) pentru a evita contactul. Apoi, se pot administra antihistaminice pentru ameliorarea simptomelor.
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și corticosteroizi
Dacă pe lângă roșeața pielii, este prezentă o inflamație, se pot utiliza medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și corticosteroizi. De exemplu, aceștia din urmă sunt recomandați în lupus.
Creme topice
Există diverse unguente pentru a calma mâncărimea sau iritația, care însoțește adesea apariția de pete roșii pe picioare. În general, se folosesc creme topice cu hidrocortizon. Există și produse naturale, precum cele cu aloe vera, utile în tratamentul psoriazisului.
Schimbări în dietă și obiceiuri
În caz de probleme cu circulația, se recomandă efectuarea unor modificări în alimentație, reducerea cantității de sare și creșterea consumului de vitamina C. De asemenea, se recomandă efectuarea de exerciții fizice în mod regulat.
Ar trebui să mergeți la medic pentru petele roșii pe picioare?
Petele roșii de pe picioare nu sunt neapărat un semn de îngrijire. Acestea pot avea o varietate de cauze, de la reacții alergice și infecții, până la contactul cu substanțe alergenice sau mușcături de insecte.
Fiți atenți dacă, pe lângă roșeață, apar și alte simptome. Printre acestea se numără mâncărimea sau arsurile intense, durerea în zonă sau febra.
Este important de menționat că, uneori, petele roșii de pe picioare ar putea fi un indiciu al unei boli cronice subiacente. Prin urmare, mersul la medic va permite un diagnostic în timp util.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Barnes P. How corticosteroids control inflammation. British Journal of Pharmacology. 2006; 148: 245-254.
- Dhanabal S, Priyanka L, Muruganantham N, Vadivelan R. Evaluation of the Antipsoriatic Activity of Aloe Vera Leaf Extract Using a Mouse Tail Model of Psoriasis. Phytother. Res. 2012; 26: 617-619.
- García-Bravo B, Conde-Salazar L, De la Cuadra J, et al. Estudio epidemiológico de la dermatitis alérgica de contacto en España. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2004; 95(1): 14-24.
- Morfín M. Dermatitis atópica, fisiopatogenia, cuadro clínico y diagnóstico. Alerg Asma Inmunol Pediatr. 2001; 10(1): 12-14.
- Sáenz-Anduaga E, Sánchez-Saldaña L. Antibióticos tópicos. Dermatología Peruana. 2005; 15; 1: 7-20.
- Thomas A, Baird S, Anderson J. Purpuric and petechial rashes in adults and children: initial assessment. BMJ. 2016; 352: i1285.
- Vijayalakshmi B, Ganapathy D. Medical management of cellulitis. Journal of Pharmacy and Technology. 2016; 9(11): 2067-2070.