Cauzele, simptomele și tratamentul scabiei - Doza de Sănătate
 

Cauzele, simptomele și tratamentul scabiei

Există diferite tratamente pentru simptomele scabiei (mâncărime intensă, urticarie și ulcere epidermice roșiatice). Acestea sunt rezultatul acțiunii unui acarian care creează tuneluri sub stratul cornos.
Cauzele, simptomele și tratamentul scabiei

Ultima actualizare: 11 aprilie, 2021

Tratamentul scabiei (sau râiei) nu este complicat. Boala este cauzată de un parazit numit Sarcoptes scabiei var. acarian hominins. Acest parazit are o relație strânsă cu oamenii. Primele rapoarte ale existenței sale datează din secolul al XII-lea. Această boală apare în întreaga lume, cu focare de incidență ciclică la fiecare 15 ani.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 200 de milioane de oameni din întreaga lume au scabie la un moment dat. În plus, estimările indică faptul că 10% din populația din medii cu venituri mici are acest parazit. De aceea, tratamentul corect al scabiei este foarte important.

Simptomele scabiei

Principalul semn al bolii este mâncărimea intensă ce devine mai evidentă noaptea. Este la fel de neplăcută pe cât pare. Acarianul feminin sapă tuneluri în stratul exterior al pielii pacientului și declanșează o reacție alergică a sistemului imunitar. Biblioteca Națională de Medicină din SUA prezintă diferitele semne clinice ale scabiei la om. Acestea includ următoarele:

  • Mâncărime severă, cel mai adesea noaptea și pe vreme caldă. Acarianul feminin este mai activ sub piele și duce la disconfort.
  • Erupție cutanată care este mai evidentă în pliuri și între degetele de la mâini și picioare. Este mai frecventă pe axile, sub sâni, în zona articulațiilor și în jurul zonei genitale.
  • Ulcere roșiatice pe piele, rezultate după scărpinare și tunelurile săpate de acarian.
  • Linii brăzdate subțiri pe piele din cauza tunelurilor săpate de parazit.

Erupția cutanată se răspândește, de obicei, pe întregul corp la sugari și copii mici, iar părțile cel mai afectate sunt capul, fața și gâtul.

Acrian care produce scabie
Acarianul poate pătrunde în pielea umană și se poate stabili acolo; este o varietate diferită de cel care atacă pisicile și câinii.

Când trebuie să mergi la doctor?

Clinica Mayo recomandă insistent consultarea unui medic dacă observi simptome de scabie. Totuși, boala nu este prea gravă și, prin urmare, principala ta grijă este să scapi de ea. Oamenii confundă adesea dermatita, reacțiile alergice locale și iritațiile de contact cu scabia. Acesta este motivul pentru care trebuie să consulți un profesionist care poate diagnostica corect boala.

Ce cauzează râia la oameni?

După cum am menționat mai sus, scabia la om este cauzată de Sarcoptes scabiei var. acarian hominis. Femelele acestei specii măsoară 300 până la 450 microni și sunt parazite. Ele nu pot supraviețui fără o gazdă mai mult de 4 zile.

Femela și masculul speciei copulează pe pielea gazdei, după care femela începe să sape tuneluri în stratul cornos pentru a-și depune ouăle. După cum arată studiile, parazitul are o predilecție pentru anumite zone ale pielii, cum ar fi partea inferioară a încheieturilor mâinii, marginea ulnară a mâinii și zonele interdigitale.

Câinele sau pisica ce are scabie nu provoacă boli grave la om. Fiecare varietate de parazit este specifică gazdei sale. Astfel, un acarian felin care intră în contact cu pielea umană va muri. Din acest motiv, aceste cazuri sunt ușoare.

Grupuri de risc și complicații

Există o formă mai severă a acestei boli cunoscută sub numele de râie sarcoptică. Provoacă o infestare masivă. În majoritatea cazurilor, gazda stochează nu mai mult de 10 până la 15 exemplare de parazit. Grupurile de oameni afectate sunt:

  • Persoanele cu tulburări cronice care afectează sistemul imunitar, cum ar fi pacienții cu HIV și leucemie cronică
  • Pacienții cu alte afecțiuni (bolile concomitente)
  • Persoanele în vârstă, în special cele din casele de bătrâni

În aceste cazuri, este posibil ca pacienții să prezinte infecții bacteriene secundare. Deoarece acarianul distruge zonele superficiale ale pielii și provoacă leziuni, el facilitează calea de intrare pentru agenții patogeni.

Diagnosticul și tratamentul scabiei la om

Potrivit site-ului Planned Parenthood, medicii pot detecta majoritatea cazurilor de scabie umană prin evaluarea simptomelor cutanate ale pacientului. În unele cazuri, pot preleva piele din zonele afectate pentru a confirma diagnosticul. Probele de ouă de acarieni și fecale sunt vizibile la microscop.

Tratamentul se bazează pe unguente pe care le poți aplica o dată sau de două ori pe zi pe tot corpul. Toți oamenii care locuiesc în aceeași casă trebuie să se supună unui tratament preventiv din cauza contagiozității ridicate a acestei boli.

Medicamentele prescrise în majoritatea cazurilor sunt:

  • Cremă cu permetrină: un scabicid utilizat la adulți și copii cu vârsta peste 2 luni. Este de actualitate și prezintă un risc foarte mic.
  • Loțiune cu lindan: este potrivită numai pentru cei care nu au beneficiat de alte tratamente.
  • Crotamiton: este un alt scabicid disponibil sub formă topică sau sub formă de pilule. Conform site-ului web Cigna, acest medicament are o rată de eșec semnificativă, așadar permetrina rămâne cea mai bună opțiune.
  • Ivermectină: este destinată grupurilor cu risc crescut și persoanelor cu scabie norvegiană.

Sfaturi pentru prevenirea și tratamentul eficient al scabiei

Există multe recomandări pentru a preveni răspândirea scabiei la oameni. Iată câteva sfaturi utile pe această temă:

  • Odată identificată persoana infectată, fiecare membru al familiei trebuie să aplice tratamentul topic prescris de medic.
  • Trebuie să speli toate materialele care au venit în contact cu persoana bolnavă. Igienizarea trebuie făcută la 60 de grade Celsius, aceasta fiind temperatura la care ouăle mor.
  • La finalizarea tratamentului, trebuie să se facă o igienizare extinsă a locuinței.
  • Cel mai bine este să eviți sexul până după finalizarea tratamentului.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.