Descoperă 5 grupuri vulnerabile la căldură - Doza de Sănătate
 

Descoperă 5 grupuri vulnerabile la căldură

Temperaturile ridicate pot face rău oricui. Însă anumite categorii de oameni sunt mai vulnerabile la căldură decât altele. Află care sunt grupurile cu risc crescut și ce măsuri de precauție pot lua!
Descoperă 5 grupuri vulnerabile la căldură

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Anumite grupuri de oameni sunt vulnerabile la căldură din cauza tipului de corp sau problemelor de sănătate pe care le au. Aceste segmente ale populației trebuie să adopte măsuri pentru a se proteja pe timp de vară.

Desigur, fiecare dintre noi trebuie să adopte măsuri de protecție de bază împotriva căldurii. De pildă, este recomandat să purtăm haine adecvate, să ne menținem bine hidratați și să evităm soarele la orele prânzului. Însă cei foarte vulnerabili ar trebui să adopte măsuri suplimentare.

Grupurile cele mai vulnerabile la căldură sunt:

Principalele grupuri vulnerabile la căldură

Copil cu o stea din cremă de protecție solară pe spate

Copiii

Copiii, în special cei foarte mici, sunt vulnerabili la căldură deoarece corpul lor pierde lichide rapid și, având dimensiuni mici, produce căldură în ritm accelerat. Astfel, aceștia sunt predispuși deshidratării. Așadar, trebuie să ne protejăm fii și fiicele de soare atunci când temperaturile cresc și să ne asigurăm că nu se suprasolicită în timpul activităților fizice.

Reține că micuții nu pot să perceapă primele simptome ale deshidratării sau efectele căldurii asupra corpului. Tu însă le vei putea recunoaște deoarece copiii vor deveni mai irascibili decât de obicei.

Persoanele vârstnice

Un alt grup sensibil la căldură este reprezentat de persoanele vârstnice. Centrul de termoreglare a corpului uman se găsește în hipotalamus, o regiune a creierului care reglează temperatura internă. Din păcate, această funcție încetinește odată cu înaintarea în vârstă.

Membrii acestui grup nu pot percepe setea la fel de ușor ca înainte. Astfel, este important să le amintim să consume lichide.

În plus, persoanele vârstnice transpiră mai puțin decât cele tinere. Din acest motiv, au tendința să rețină mai multă căldură corporală. Dacă mediul în care se află prezintă o umiditate crescută, abilitatea lor de a transpira va fi inhibată, ceea ce le crește riscul de insolație.

Persoanele cu hipertensiune arterială

Căldura excesivă dilată arterele și provoacă deshidratare. Ambele efecte sunt periculoase în cazul pacienților cu hipertensiune arterială. Consultă un medic pentru a stabili cum să-ți modifici tratamentul medicamentos în perioadele călduroase.

În general, căldura reduce tensiunea arterială. Drept consecință, pacienții care iau medicamente pentru reducerea tensiunii riscă ca valoarea acesteia să scadă prea mult. Dacă te regăsești în acest grup, este indicat să mergi la medic pentru a evita problemele neplăcute.

Pacienții cu boli cardiace sau obezi

Medic luând tensiunea unui pacient obez

Temperaturile ridicate au un impact ridicat asupra sănătății cardiovasculare. Evident, acest impact este semnificativ în cazul persoanelor care suferă deja de probleme cardiace. Insuficiența cardiacă limitează abilitatea corpului de a se răci, crescând astfel riscul de supraîncălzire. În plus, pacienții cu boli cardiace iau frecvent medicamente diuretice, ce îi determină să elimine lichide, le reduce abilitatea de a transpira și îi face mai vulnerabili la deshidratare.

Și pacienții obezi întâmpină probleme când vine vorba de răcirea corpului. De obicei, temperaturile ridicate îi fac să transpire excesiv. Pierd lichide și săruri minerale cu ușurință, drept pentru care ajung să sufere de deshidratare. Totodată, nivelul de grăsime al pacienților obezi este mare, ceea ce le distruge abilitatea de a-și regla temperatura corporală. Ei sunt foarte predispuși la insolație.

Sportivii și persoanele care lucrează în aer liber

Ultimul grup vulnerabil la căldură cuprinde persoanele care se implică în activități fizice în aer liber. Expunerea directă la soare mărește impactul soarelui asupra acestor oameni. Practic, luate împreună, razele soarelui și efortul fizic dublează riscul de deshidratare.

Toate grupurile menționate în acest articol trebuie să ia măsuri adecvate pentru a se proteja și, pe cât posibil, să-și limiteze activitățile la momentele din zi când soarele nu este intens. De asemenea, trebuie să se hidrateze constant și să bea de două ori mai multe lichide.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ballester, F. (2008). El impacto del calor extremo en la salud: nuevos retos para la epidemiología y la salud pública.
  • Botas, I., Ferreiro, A., & Soria, B. (2011). Deshidratación en niños. Anales Medicos Mexico.
  • Álvarez-Calatayud, G., Taboada, L., & Rivas, A. (2006). Deshidratación: etiología, diagnóstico y tratamiento. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(06)73627-7

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.