6 efecte ale căldurii asupra corpului - Doza de Sănătate
 

6 efecte ale căldurii asupra corpului

Corpul uman poate regla temperatura corpului pentru a o menține la aproximativ 36.6 °C. Atunci când există prea multă căldură externă, acest mecanism de reglare poate înceta să funcționeze. În acest articol, îți vom prezenta cele șase efecte ale căldurii asupra organismului uman.
6 efecte ale căldurii asupra corpului

Ultima actualizare: 22 iulie, 2020

Principalele efecte ale căldurii asupra corpului uman se manifestă atunci când sistemul care reglează temperatura organismului începe să nu mai funcționeze în mod corespunzător. Dacă acest sistem nu reglează temperatura corpului, căldura externă poate genera situații care pot pune viața în pericol viața persoanei afectate.

Ființele umane au un sistem corporal pregătit să mențină temperatura la aproximativ 36.6 °C. Această temperatură a corpului permite organelor să funcționeze normal. Dacă temperatura corpului se schimbă, apar efectele nedorite. Dacă apar modificări mari în valoarea acesteia, încep să se manifeste anumite simptome patologice. Atât hipotermia, cât și hipertermia pot provoca moartea.

Cum controlează organismul efectele căldurii externe

Corpul are două mecanisme de disipare a căldurii:

  1. Creșterea fluxului de sânge către piele. Prin producerea vasodilatației în piele, organismul produce schimbul de căldură cu mediul înconjurător. Acest lucru permite eliminarea căldurii în exces, astfel încât aceasta să nu afecteze organele.
  2. Transpiraţia. Îndepărtează excesul de căldură prin evaporare. Atunci când transpirația se evaporă, corpul se răcește. Corpul uman este echipat cu glande sudoripare care pot elimina până la o jumătate de litru de transpirație pe oră.

Atunci când mediul înconjurător este prea cald, cu o temperatură de peste 35 °C, transpirația poate atinge o limită. Dacă organismul detectează că pierderea lichidelor și a sărurilor prin transpirație poate duce la deshidratare, acesta suspendă procesul de transpirație. În acel moment, este posibil ca efectele căldurii pe care le vom detalia mai jos să se manifeste intens la nivelul organismului.

Efecte ale căldurii asupra corpului la bărbați
Transpirația este unul dintre mecanismele de apărare a corpului împotriva încălzirii excesive.

6 efecte ale căldurii asupra corpului

Respirație urât mirositoare

Deshidratarea afectează toate țesuturile corporale. Unul dintre țesuturile afectate este mucoasa orală. Mucoasa bucală deshidratată determină apariția gurii uscate din cauza lipsei de salivă. Fără salivă, bacteriile se înmulțesc în mod excesiv, deoarece unul dintre mecanismele de apărare încetează să funcționeze. Proliferarea bacteriilor provoacă respirația urât mirositoare sau halitoza.

Crampe termice (provocate de căldură)

Transpirația elimină nu doar lichidele din organism, ci și sărurile și electroliții. Corpul uman are nevoie de electroliți pentru a îndeplini funcțiile celulare. Unul dintre țesuturile care necesită cele mai multe săruri minerale este țesutul muscular.

Prin urmare, dacă transpiri prea mult și pierzi o cantitate mare de electroliți, vei suferi de crampe musculare sau spasme la nivelul extremităților. Acesta este un semnal de avertizare. Dacă ai crampe provocate de căldură, ar trebui să oprești activitatea fizică și să te hidratezi în mod corespunzător. Următorul simptom, dacă nu te hidratezi, este epuizarea.

Epuizarea provocată de căldură

Atunci când nu sunt luate măsurile de precauție necesare, pierderea de lichide și săruri prin transpirație poate duce la epuizare, în special în situații de efort fizic.

În general, simptomele epuizării provocate de căldură includ:

  • Tahicardie
  • Oboseală generalizată
  • Iritabilitate
  • Hiperventilație
  • Hipotensiune

Insolație

Această situație clinică este similară cu epuizarea provocată de căldură. Cu toate acestea, diferența este faptul că insolațiile sunt cauzate de expunerea prelungită la soare. O persoană suferă de insolație atunci când mecanismele sale de reglare a temperaturii au încetat să funcționeze din cauza expunerii prelungite la soare.

Simptomele insolației sunt:

  • Durere de cap
  • Oboseală
  • Congestie facială
  • Greață și vărsături
  • Sete excesivă
Femeie care face plajă la soare
Expunerea prelungită la soare provoacă insolație.

Sincopa de căldură

Sincopa de căldură are mai multe cauze. Una dintre ele este efectul căldurii asupra organismului. Căldura extremă provoacă vasodilatație excesivă și redistribuirea sângelui, ceea ce scade fluxul sanguin către creier.

Sincopa de căldură este o afecțiune clinică cauzată de incapacitatea fluxului de sânge de a menține irigarea corectă a creierului. Deoarece nu ajunge suficient sânge la creier, acest organ nu primește suficient oxigen, iar sistemul nervos central activează un mecanism de control. Pentru a îmbunătăți fluxul de sânge către creier, corpul trebuie să fie așezat într-o poziție orizontală.

Sincopa de căldură se manifestă prin leșin. În general, leșinul este precedat de vedere încețoșată și slăbiciune. Din fericire, recuperarea este rapidă. Dacă corpul este așezat într-o poziție orizontală, sângele va ajunge la creier.

Accident vascular cerebral

Cea mai severă formă a efectelor nocive ale căldurii asupra organismului este accidentul vascular cerebral. Acest lucru poate provoca moartea și este considerat o urgență medicală.

Primele simptome sunt cele ale epuizării provocate de căldură sau ale insolației. Atunci când problema nu este rezolvată rapid, acestea progresează către un accident vascular cerebral.

Până la temperatura corpului de 40 °C, organismul este capabil să activeze anumite mecanisme de apărare. Dacă temperatura depășește 40 °C, aceste mecanisme nu mai funcționează. Celulele nu pot lucra în aceste condiții, iar organele încep să cedeze rând pe rând.

Cum să previi cele 6 efecte ale căldurii asupra corpului

Pentru a preveni efectele nocive ale căldurii asupra organismului, poți lua anumite măsuri de bază. Respectarea acestora poate preveni un rezultat periculos. Prevenirea constă în:

  • Hidratează-te zilnic în mod corespunzător.
  • Nu te expune la soare fără protecție pentru perioade îndelungate de timp.
  • Suspendă activitățile de lucru și exercițiile fizice dacă experimenteze crampe provocate de căldură sau epuizare termică.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Moreno, María del Mar Sánchez, Rosa Isabel Cristóbal Martínez, and Raquel Sola Díaz. “Manifestaciones del golpe de calor en personas mayores.” Calidad de vida, cuidadores e intervención para la mejora de la salud. Asociación Universitaria de Educación y Psicología (ASUNIVEP), 2017.
  • Arredondo-García, J. L., et al. “Agua: la importancia de una ingesta adecuada en pediatría.” Acta pediátrica de México 38.2 (2017): 116-124.
  • Bustamante Cabrera, Gladys, and Guisela Margoth Magne Quispe. “Deshidratación.” Revista de Actualización Clínica Investiga 36 (2013): 1857.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.