5 remedii naturiste pentru prurit sau mâncărimi
 

5 remedii naturiste pentru prurit sau mâncărimi

Pruritul sau mâncărimea este o senzație iritantă care poate fi cauzată de alergii, mușcături de insecte și boli. Din fericire, există multe remedii naturiste disponibile.
5 remedii naturiste pentru prurit sau mâncărimi
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Când vine vorba de calmarea pruritului sau a mâncărimii pielii, este esențial să evitați zgârierea cu unghiile. Deși această acțiune poate oferi o ameliorare temporară, prelungește durata simptomului sau lasă leziuni pe piele. Ce remedii naturiste pentru prurit sau mâncărimi există?

În primul rând, trebuie să evaluați posibila cauză a mâncărimii, de preferință prin consultarea medicului. Acesta va determina dacă este o alergie sau simptomul altor boli. Ulterior, el va prescrie cel mai potrivit tratament.

În plus, puteți folosi remedii naturiste ale căror proprietăți reglează pH-ul pielii și reduc disconfortul. Mai jos, vă împărtășim 5 opțiuni eficiente!

5 remedii naturiste pentru prurit sau mâncărimi

Mâncărimea, numită și prurit, este descrisă ca o senzație iritantă și enervantă, care poate fi însoțită de uscăciune, roșeață și inflamație, printre altele.

Cele mai frecvente cauze includ mușcăturile de insecte și alergiile. Poate fi vorba și despre intoleranțe alimentare, infecții fungice, boli de rinichi, contact cu substanțe chimice și alți factori.

În prezent, există mai multe produse de uz topic care vă pot ajuta să vă grăbiți vindecarea, dar soluțiile naturale sunt ieftine și la îndemâna oricui.

1. Fulgi de ovăz coloidal

Remedii naturiste pentru prurit cu ovăz

Fulgii de ovăz coloidal nu sunt fulgii de ovăz pentru micul dejun. Este vorba despre ovăz care a fost măcinat într-o pulbere foarte fină pentru utilizare în remedii naturale, săpunuri și creme de corp, printre altele. Potrivit unui studiu din 2012, fulgii de ovăz coloidal luptă împotriva mâncărimii și tratează pielea uscată.

Cum se folosesc?

 • În primul rând, îi puteți cumpăra din farmacii sau magazine de cosmetice.
 • Odată ce obțineți produsul, adăugați-l în cada de baie și stați în apă timp de 20 de minute.
 • Această terapie ar trebui să fie suficientă pentru a calma pruritul sau mâncărimea. Cu toate acestea, dacă simptomul persistă, baia poate fi repetată de 2 ori pe zi.

2.Aloe vera

Renumită pentru utilizările sale în dermatologie, aloe vera are compuși calmanți care reduc semnificativ mâncărimile. De asemenea, hidratează profund țesuturile și controlează simptomele precum roșeața, exfolierea și arsurile.

Cum se utilizează?

 • În primul rând, extrageți o cantitate generoasă de gel de aloe vera.
 • Apoi, frecați produsul pe zonele afectate.
 • Repetați utilizarea de 2 ori pe zi, până când simptomul dispare.

3. Busuioc

Busuioc verde

Deși această plantă este populară în gastronomie, este important de știut ca are întrebuințări interesante și în medicina naturistă. Datorită conținutului său de eugenol, reduce iritația și ajută la calmarea mâncărimii.

Cum se utilizează?

 • În primul rând, luați câteva linguri de frunze uscate de busuioc și puneți-le într-o oală cu apă.
 • Fierbeți apa timp de 5 minute la foc mic.
 • Așteptați până când lichidul este călduț sau rece.
 • La final, frecați preparatul pe zonele cu mâncărimi, folosind o dischetă de bumbac.
 • Repetați utilizarea remediului de până la 3 ori pe zi dacă este necesar.

4. Oțet de mere

Sute de ani, oțetul de mere a fost un aliat pentru a accelera ameliorarea multor probleme care afectează sănătatea pielii. Datorită conținutului său de acid acetic și compuși antioxidanți, reglează pH-ul și minimizează disconfortul precum pruritul și arsura.

De fapt, este una dintre cele mai bune soluții atunci când mâncărimea este cauzată de mușcături sau arsuri, deoarece reduce inflamația și produce o senzație rapidă de ameliorare. În plus, acționează ca un dezinfectant natural pentru a preveni eventualele infecții atunci când pielea este afectată de zgârieturi.

Cum se utilizează?

 • Pentru început, combinați părți egale de oțet de mere organic și apă.
 • Apoi, înmuiați o dischetă de bumbac în preparat și aplicați-o pe zona afectată.
 • Opțional, turnați oțetul în apa din cadă și faceți o baie de 20 de minute.
 • Repetați tratamentul dacă este necesar.

5. Hamamelis

Remedii naturiste pentru prurit cu hamamelis

Hamamelisul conține substanțe cunoscute sub numele de taninuri, care sunt astringente atunci când sunt aplicate local. Datorită acestui fapt, loțiunea cu hamamelis poate calma mâncărimea, reducând iritația și roșeața.

Cum se utilizează?

 • Luați apă de hamamelis din farmacie sau faceți-o acasă fierbând planta uscată în apă.
 • Ulterior, frecați produsul pe zonele cu probleme și lăsați-l să acționeze fără clătire.
 • Dacă simptomul persistă, repetați aplicarea de 2 ori pe zi.

Vă scărpinați când aveți mâncărimi? Evitați acest lucru! În schimb, încercați aceste remedii naturiste pentru prurit!

S-ar putea să te intereseze...
Remedii pentru mâncărimile vaginale
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Remedii pentru mâncărimile vaginale

Aceste remedii pentru mâncărimile vaginale pot fi utile atunci când disconfortul este persistent sau însoțit de scurgeri și mirosuri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Criquet, M., Roure, R., Dayan, L., Nollent, V., & Bertin, C. (2012). Safety and efficacy of personal care products containing colloidal oatmeal. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. https://doi.org/10.2147/CCID.S31375
 • García, M. J. L., Mañero, M. G., & Jaime, N. S. (2012). El prurito y sus efectos sobre la piel. Enfermería Dermatológica, 6(16), 8-14. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4069110
 • Jain, R., Aqil, M., Ahad, A., Ali, A., & Khar, R. K. (2008). Basil oil is a promising skin penetration enhancer for transdermal delivery of labetolol hydrochloride. Drug Development and Industrial Pharmacy. https://doi.org/10.1080/03639040701657958
 • Korting, H. C., Schäfer-Korting, M., Hart, H., Laux, P., & Schmid, M. (1993). Anti-inflammatory activity of hamamelis distillate applied topically to the skin – Influence of vehicle and dose. European Journal of Clinical Pharmacology. https://doi.org/10.1007/BF00316465
 • Pravasi, S. D. (2014). Acetic Acid. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00216-5
 • Sahu, P. K., Giri, D. D., Singh, R., Pandey, P., & Gupta, S. (2013). Therapeutic and Medicinal Uses of Aloe vera : A Review. Scientific Research.
 • SOLÓRZANO-AMADOR, A. N. D. R. E. A., & RONDEROS-ACEVEDO, M. C. (2012). Pruritus. Part I. Pathophysiology and associated diseases. CES Medicina, 26(2), 249-259.

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.