Proprietățile plantei aloe vera
 

Proprietățile plantei aloe vera

Gelul de aloe vera este utilizat într-un număr mare de produse de îngrijire a pielii și părului. Această plantă are proprietăți hidratante care pot contribui la întinerirea pielii.
Proprietățile plantei aloe vera
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Aloe vera este recunoscută în întreaga lume ca plantă cu multe proprietăți. Este celebră pentru beneficiile sale în anumite afecțiuni, în special dermatologice. Descoperă toate proprietățile plantei aloe vera!

Planta aloe vera provine din Africa de Nord. Cultivarea sa s-a răspândit în întreaga lume. Frunzele acestei plante sunt cărnoase, iar interiorul lor conține un fel de gel. După cum am menționat anterior, este recomandată în special pentru problemele pielii. Putem folosi aloe vera pe arsuri, răni și mușcături de insecte.

Proprietățile plantei aloe vera

Aloe vera este cunoscută și folosită de secole pentru sănătate și înfrumusețare. Conține mulți nutrienți, precum vitamine, minerale, proteine, polizaharide, enzime și aminoacizi.

Beneficiile pe care aloe vera le are asupra pielii sunt renumite în întreaga lume. Există studii care sugerează un efect pozitiv în unele cazuri de dermatită seboreică, psoriazis vulgar, arsuri ale pielii sau vindecare a rănilor.

Din acest motiv, gelul său este utilizat într-un număr mare de produse de îngrijire a pielii și părului. Această plantă are proprietăți hidratante care pot contribui la întinerirea pielii.

Proprietățile plantei aloe vera pentru piele

Care sunt utilizările plantei aloe vera?

Datorită proprietăților sale, această plantă este ideală în multe afecțiuni.

Ajută la vindecarea rănilor

Conform unor studii, după utilizarea topică și orală de aloe vera, conținutul de colagen al plăgii crește, iar compoziția se schimbă. Drept consecință, contracția plăgii a fost accelerată și rezistența la rupere a țesutului cicatricial a crescut.

În alte cercetări, s-a constatat că atât tratamentele topice, cât și cele orale cu aloe vera au o influență pozitivă asupra vindecării rănilor.

Tratează leziunile pielii expuse la soare

S-a raportat că gelul de aloe vera are un efect protector împotriva daunelor cauzate de radiații pielii. În testele efectuate pe șoareci cu leziuni ale pielii induse de radiații, aplicarea zilnică a unguentului cu aloe vera a redus daunele.

Are efect hidratant și anti-îmbătrânire

Aloe vera stimulează fibroblastele care produc fibre de colagen și elastină, făcând pielea mai elastică și mai puțin ridată. De asemenea, are efecte benefice pentru catifelarea pielii.

Efectele sale de hidratare au fost studiate și în tratamentul pielii uscate. Plante de aloe vera are și efect anti-acnee.

Gel de aloe vera

Contraindicații

În unele cazuri, consumul sau aplicarea locală de aloe vera a dus la reacții alergice, cum ar fi roșeață, arsură sau senzație de usturime. În plus, în cazul în care există o afecțiune medicală, este esențială o discuție cu medicul înainte de a începe aplicarea acesteia.

Aloe vera are un efect laxativ care ar putea cauza niveluri scăzute de potasiu. Femeile însărcinate nu trebuie să consume aloe vera.

Cunoști deja proprietățile, utilizările și beneficiile plantei aloe vera. Dacă ai o problemă cu pielea, nu ezita să consulți medicul dermatolog înainte de a o aplica!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2009). Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
  • Hamman, J. H. (2008). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules13081599
  • Rajeswari, R., Umadevi, M., Rahale, S. C., Pushpa, R., Selvavenkadesh, S., Kumar, S. K. P., & Bhowmik, D. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.
  • Reynolds, T., & Dweck, A. C. (1999). Aloe vera leaf gel: a review update. Journal of Ethnopharmacology.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.