Cum se previn și tratează mușcăturile de căpușe
 

Cum se previn și tratează mușcăturile de căpușe

Înțepăturile de căpușe pot provoca multe neplăceri. Aflați cum să tratați și să preveniți mușcăturile de căpușe în mod eficient!
Cum se previn și tratează mușcăturile de căpușe
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 august, 2023

Simptomele mușcăturilor de căpușe variază de la disconfort ușor până la boli periculoase atât la oameni, cât și la animale. Căpușele sunt arahnide care locuiesc în sol, iarbă, așternuturi de frunze, arbuști și copaci. Au opt picioare și sunt de culoare roșie, roșiatică sau neagră. Cum se previn și tratează mușcăturile de căpușe?

În cea mai mare parte, rănile cauzate de aceste insecte nu pun viața în pericol. Cu toate acestea, jurnalul de pediatrie Atención Primaria subliniază faptul că există multe tipuri de căpușe. Unele pot fi purtătoare de boli și infecții foarte periculoase.

Plimbarea în parc, pe câmp sau în pădure vă poate expune la o mușcătură de căpușe, care sar pentru a se atașa de piele.

Cum să identificați mușcăturile de căpușe

Este posibil să suferiți o mușcătură de căpușă și să aflați numai după ce apar simptomele. Perioada de timp pentru ca simptomele să devină evidente este de până la 10 zile de la contact, timp în care căpușa rămâne atașată de piele. După perioada de hrănire, insecta se umflă și tinde să cadă.

Zonele corpului uman de care căpușele se atașează de obicei sunt zona inghinală, zona urechilor, axilele, buricul, scalpul, talia, fesele și zona din spatele genunchilor. Ele caută zone calde, umede, greu de văzut.

Simptomele mușcăturilor de căpușe

Când mușcăturile de căpușe sunt inofensive, observați o ușoară roșeață și mâncărime. Adesea nu există nici măcar durere, deoarece căpușele injectează o substanță anestezică pe măsură ce se atașează de piele.

Următoarele semne indică prezența unei căpușe:

  • Erupție cutanată
  • Arsură
  • Vezicule
  • Greaţă
  • Febră
  • Durere de cap și articulații
  • Inflamația ganglionilor limfatici
Căpușă înfiptă în piele

Unele tipuri de căpușe transmit viruși și bacterii și pot provoca reacții alergice sau boli grave.

Boli asociate cu mușcătura de căpușă

Deși există mușcături inofensive și altele care duc doar la infecții comune, există unele afecțiuni destul de rare care nu trebuie neglijate, așa cum se subliniază în ediția spaniolă a Annales Nestlé. Textul mai notează că lipsa măsurilor preventive, întârzierea diagnosticului și tratamentul tardiv fac ca rata mortalității să varieze.

Tulburările complexe ce apar după o mușcătură de căpușă sunt următoarele:

  • Tularemie
  • Anaplasmoză
  • Boala Lyme
  • Febra căpuşelor din Colorado
  • Babezioză
  • Febra Munților Stâncoși

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), boala Lyme este cel mai frecvent raportată în Statele Unite. Este nevoie de cel puțin 36 de ore în care insecta este atașată de piele pentru a contracta boala Lyme, în timp ce alte boli necesită doar câteva minute de contact.

Cum se tratează mușcăturile de căpușe

Dacă detectați o mușcătură de căpușă, îndepărtați căpușa de pe piele. Purtați mănuși și folosiți penseta pentru a o prinde cât mai aproape de piele.

În timp ce țineți apăsat, trageți-o în sus. După ce ați îndepărtat căpușa, verificați dacă aceasta s-a rupt. Curățați rana cu apă și dezinfectați cu iod sau alcool izopropilic.

Înecați căpușa în alcool și depozitați-o într-un recipient închis. Dacă este necesar să mergeți la un cabinet medical, luați și căpușa. Cunoașterea tipului de căpușă ajută medicii să prescrie tratamente specifice în cazul unor infecții mai complexe.

Cum se previn mușcăturile de căpușe

Anumite sfaturi și obiceiuri scad șansele de a fi mușcat de o căpușă:

  • Nu vă așezați în zone cu vegetație excesivă.
  • Purtați pantofi închiși.
  • Purtați bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi.
  • Evitați potecile cu iarbă înaltă.
  • Spălați-vă hainele în apă fierbinte după zile de posibilă expunere.
  • Verificați-vă animalele de companie.

De asemenea, dacă aveți o curte sau o grădină, CDC recomandă implementarea unor modificări pentru a le face terenuri fără căpușe. Folosiți anumite substanțe chimice care reduc numărul de căpușe.

O publicație a Departamentului de Sănătate Publică din Massachusetts menționează repelenții cu DEET și cei care conțin permetrină ca alternativă împotriva acestor insecte. Respectați întotdeauna instrucțiunile și avertismentele de utilizare ale producătorului.

Semn ce indică prezența căpușelor

Când să mergeți la medic

Consultați medicul dacă nu puteți extrage căpușa. Cu cât căpușa rămâne mai mult timp atașată, cu atât este mai mare riscul ca aceasta să transmită o boală. Semnele complicațiilor grave includ palpitații, paralizia mușchilor și probleme de respirație.

Cu toate acestea, chiar dacă sunteți asimptomatici, cel mai bine este să vizitați un medic. Simptomele pot apărea după câteva zile sau chiar săptămâni și este important să respectați un tratament adecvat care poate preveni orice reacții adverse de durată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.