Tot ce ar trebui să știi despre mâncărimea anală
 

Tot ce ar trebui să știi despre mâncărimea anală

Deși mâncărimea anală poate avea diferite cauze, dieta și igiena adecvate sunt esențiale pentru prevenirea sau ameliorarea acesteia. Încercați să includeți fibre în dietă și să moderați consumul de alimente picante.
Tot ce ar trebui să știi despre mâncărimea anală
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există șanse foarte mari să nu auziți niciodată de mâncărimi anale. Cu toate acestea, mulți oameni se confruntă cu ele. De fapt, mâncărimea anală este mult mai frecventă decât credeți. Mai jos, vom discuta despre această afecțiune, cauzele sale și ce puteți face pentru a o combate corect.

Mâncărimea anală

Deși din punct de vedere medical se numește prurit anal, acest nume nu este folosit frecvent.Oamenii obișnuiți o numesc mâncărime anală sau mâncărime a anusului.

Mâncărimea anală, după cum sugerează și numele său, este un prurit care apare în zona anusului. Poate provoca arsuri, roșeață și umflături. Atât bărbații, cât și femeile pot fi afectați de această problemă enervantă  din diverse motive, cum ar fi faptul că nu se curăță corect după ce au folosit baia sau au servit o masă foarte condimentată.

Deși este adevărat că poate fi un disconfort temporar, ușor de atenuat prin câteva măsuri foarte simple, atunci când persistă în timp, cel mai bine este să consultați medicul.

Cauzele mâncărimii anale

Bărbat afectat de mâncărimea anală

 

Potrivit experților Clinicii Mayo, mâncărimea anală poate fi cauzată de iritanți, infecții, afecțiuni ale pielii sau alte boli (cum ar fi diabetul, hemoroizii și multe altele).

Să vedem mai jos alte cauze frecvente!

Iritația sau alergia la substanțe chimice

Există un număr mare de iritanți care pot provoca mâncărimi anale. În principal, este vorba de diverse substanțe chimice. În ciuda acestui fapt, diverse produse de igienă personală includ aceste tipuri de componente care pot provoca reacții alergice cutanate.

Exemple clare de produse cu conținut chimic sunt următoarele:

  • Creme
  • Parfumuri
  • Hârtie igienică
  • Pudră de talc
  • Săpunuri și alte produse de curățare parfumate și nepotrivite pentru zona anală

Curățarea cu forță excesivă

Tub de hârtie igienică

 

Igiena este un factor fundamental, mai ales când vine vorba de zona anală. Zona tinde să se murdărească foarte mult atunci când mergem la baie pentru a expulza scaunul. Problema este că, uneori, exagerăm de așa natură încât igiena ajunge să fie dăunătoare pielii. Poate duce la răni și iritații din cauza fricțiunii. Spălarea zonei în bideu și apoi uscarea ușoară a acesteia cu puțină hârtie igienică nu cauzează de obicei niciun disconfort.

Igiena precară

Contrar argumentului anterior despre igienă, adoptarea unor obiceiuri de curățare deficitare cu privire la anus poate duce la o serie de probleme. Ideal este să îndepărtați excesul de fecale din zonă, fără a exercita prea multă presiune. Puteți folosi apă caldă pentru a îndepărta totul mai ușor, așa că nu va mai fi nevoie să frecați sau să faceți niciun fel de mișcare bruscă cu hârtia.

Materia fecală, nefiind complet îndepărtată, se depune în deschiderea anală și provoacă senzația de mâncărime. Această situație apare mai des atunci când materialul excretat este lichid.

Dietele iritante

Cafea fierbinte

Există alimente nefavorabile pentru organism. Acestea depind de fiecare persoană, deoarece nu toate sunt afectate la fel. Anusul poate fi iritat de unele produse, indiferent de condițiile pe care le prezintă fiecare individ.

Unele dintre alimentele care ar trebui evitate sunt următoarele:

  • Condimente
  • Ciocolată
  • Băuturi cofeinizate (suc, cafea sau ceai)
  • Alimente picante sau acide (ardei iute Cayenne, citrice sau roșii)

Unele tipuri de bacterii, ciuperci (infecții fungice) sau paraziți pot genera mâncărime anală. De asemenea, leziunile care cauzează umiditate excesivă, cum ar fi hemoroizi, fisuri și, în cele mai grave cazuri, cancer al anusului sau al rectului inferior, produc mâncărimi.

Semne de avertizare

Dacă mâncărimea și alte disconforturi persistă în timp și se intensifică, trebuie să mergeți la medic cât mai curând posibil. În plus, este important să acordați atenție următoarelor semne și simptome:

  • Fistulă secretoare
  • Diaree cu sânge
  • Filtrare fecală perianală
  • Hemoroizi externi mari
  • Piele perianală îngroșată
  • Hemoroizi interni prolapsati

Cum se ameliorează mâncărimea anală?

De cele mai multe ori, este suficient să vă îmbunătățiți obiceiurile alimentare și igiena. În alte cazuri, trebuie să vă spălați ușor, cu apă caldă și săpun neutru, să schimbați hârtia igienică (cu una mai moale, fără parfum) și să purtați lenjerie de corp din bumbac.

Nu este recomandat să aplicați geluri sau orice alt produs în zona anală fără aprobarea medicului deoarece, în loc să ofere o ușurare, ar putea crește intensitatea disconfortului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.