Masele sau nodulii în scrot: cauze, simptome și tratamente
 

Masele sau nodulii în scrot: cauze, simptome și tratamente

Ori de câte ori aveți mase sau noduli în scrot, trebuie să mergeți la medic, mai ales dacă apar brusc, provoacă durere sau au o consistență fermă.
Masele sau nodulii în scrot: cauze, simptome și tratamente
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 10 septembrie, 2023

Masele sau nodulii în scrot sunt denivelări care apar din diverse motive. Scrotul este sacul de piele care conține testiculele. Uneori, acolo se formează bulgări care conțin lichid sau alte țesuturi. Nodulii în scrot pot fi și rezultatul inflamației.

În majoritatea cazurilor, masele sunt benigne (necanceroase). Cu toate acestea, pot fi un semn al cancerului testicular și nu trebuie niciodată ignorate. Important este că aproape toate masele de acest tip pot fi tratate cu succes. Chiar și cancerul testicular are un prognostic foarte bun dacă este depistat și tratat la timp.

Cum arată masele sau nodulii în scrot?

Mărimea acestor denivelări variază foarte mult. Uneori, au dimensiunea unui bob de mazăre, iar alteori cresc mult mai mari. Majoritatea au o consistență moale, deoarece sunt umplute cu lichid. Ele fac scrotul să pară umflat. Când au aceste caracteristici, sunt inofensive și dispar de la sine.

Când nodulii în scrot au o consistență tare, este posibil să fie o problemă mai serioasă. Ei sunt produși de creșterea țesuturilor anormale în scrot. Deși nu provoacă durere sau disconfort, sunt periculoși.

Din ce sunt formați nodulii care apar la nivel testicular?

Masele sau nodulii în scrot apar din diverse motive. Principalele sunt:

Orhită

Orhita este o inflamație a testiculelor produsă de o infecție bacteriană sau virală. Apare adesea într-un singur testicul, deși le poate afecta pe ambele. Este adesea asociată cu oreionul și poate provoca infertilitate.

Nodul la nivelul gâtului
Oreionul la bărbați prezintă riscul unei consecințe severe, care este orhita.

Epididimită

Epididimita este inflamația epididimului. Acesta este un tub care conectează testiculele și canalul deferent prin care circulă materialul seminal.

Cauza este o infecție bacteriană, iar la persoanele sub 35 de ani, o boală cu transmitere sexuală. Mai rar, urina poate curge în epididim și provoca infecția cunoscută sub numele de epididimită chimică.

Hidrocel

Hidrocelul apare atunci când unul dintre sacii din jurul testiculelor se umple cu lichid. De obicei, sacii conțin doar o cantitate mică de lichid. Când acesta se acumulează în exces, provoacă mase sau noduli în scrot.

Hematocel

Hematocelul este similar cu hidrocelul, dar în acest caz sacii care înconjoară testiculele se umplu cu sânge. Boala este aproape întotdeauna asociată cu o intervenție chirurgicală sau o lovitură.

Spermatocel

Spermatocelul este un chist benign și aproape întotdeauna inofensiv care apare în apropierea unuia dintre testicule. Problema este că ajunge să crească foarte mult în volum, chiar dacă nu provoacă durere. Se numește și chist epididimal sau chist spermatic.

Varicocel

Varicocelul este o altă cauză a maselor apărute în scrot. Este o venă mărită, care apare aproape întotdeauna în testiculul stâng. De obicei, este asimptomatic. Cu toate acestea, există cazuri în care provoacă durere și afectează fertilitatea.

Hernie inghinală

O hernie inghinală este o umflătură care se formează în zona inghinală. Apare deoarece o parte a țesutului intestinal sau gras iese printr-un punct slab al mușchilor abdominali. Apar mase sau noduli în scrot. Durerea apare la ridicarea obiectelor grele, tușit sau aplecat.

Torsiune testiculară

Torsiunea testiculară apare atunci când cordonul spermatic este răsucit. Acesta este un tub care conectează penisul de testicule. Afecțiunea este rară și mai răspândită la adolescenți. Provoacă dureri severe și este o urgență chirurgicală. Dacă nu este tratată la timp, poate duce la pierderea testiculelor.

Cancer testicular

Cancerul testicular este rar și produce nodulii în scrot. Este mai frecvent la bărbații cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani. Deși este o boală periculoasă, cancerul testicular poate fi tratat dacă este detectat la timp.

Simptome și diagnostic

Simptomele nodulilor la nivelul scrotului depind de cauză. Uneori nu provoacă semne și sunt greu de observat. Alteori, sunt vizibili și provoacă disconfort. În termeni generali, simptomele maselor sau nodulilor în scrot sunt următoarele:

  • Sensibilitate la nivelul testiculelor
  • Testicule dure sau umflate
  • Roșeață a pielii în zonă
  • Mărirea sau bombarea scrotului
  • Durere care se extinde de la zona inghinală la abdomen sau spate

Uneori apare febră sau nevoia de a urina mai des (când cauza este o infecție). De asemenea, poate exista sânge sau puroi în urină.

Testele care sunt efectuate pentru a stabili diagnosticul sunt următoarele:

  • Ecografie
  • Transiluminare
  • Tomografie computerizată
  • Analize de urină și sânge dacă există o infecție
  • Markeri tumorali (teste de sânge)
Medic care testează o probă de urină
Testul de urină este rezervat infecțiilor.

Tratamentul nodulilor în scrot

Tratamentul maselor sau nodulilor în scrot depinde de cauză. Cu toate acestea, este aproape întotdeauna simplu și non-invaziv. În general, dacă originea este o infecție care provoacă orhită sau epididimită, se folosesc antibiotice. Durerea este controlată cu analgezice și pungi cu gheață.

Când vine vorba de mase de origine benignă, tratamentul diferă. Uneori, nu este nevoie de nicio intervenție. Alteori, se efectuează drenajul, repararea sau îndepărtarea chirurgicală.

În ceea ce privește cancerul testicular, acesta se tratează prin chirurgie, chimioterapie și radioterapie. Este posibil ca toate cele trei tratamente să fie folosite, dar de multe ori unul sau două dintre ele sunt suficiente.

Când să mergeți la medic pentru nodulii în scrot?

Masele în scrot nu trebuie niciodată trecute cu vederea.

Pentru ca masele să nu treacă neobservate, cel mai bine este să faceți o auto-examinare testiculară. Aceasta este o procedură simplă care ajută la detectarea precoce a anomaliilor.

Folosiți un prezervativ sau alte metode de barieră atunci când faceți sex. Protejați testiculele în timpul sportului. Dacă detectați ceva anormal în scrot, consultați un medic cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Schiappacasse-Faúndes, G., Díaz-Araneda, I., Vargas-Hudson, P., Vivanco-Lacalle, M., & Rencoret-Palma, G. (2021). Hematocele y hemoperitoneo como manifestación inicial de carcinoma hepatocelular: Caso clínico. Revista médica de Chile, 149(4), 635-640.
  • Felipe, J. H. J. Y., Castillo-Aldaco, J. D., & Fimbres-Franco, R. (2022). Torsión Testicular. Boletín Clínico Hospital Infantil del Estado de Sonora, 38(2), 169-176.
  • Parra, I. E. L., Tinoco, H. J. C., Bernardo, D. C., Esteban, I. D., Saus, I. P., Villalba, M. M., … & Alfaro, G. G. (2022). Patología escrotal no urgente. Seram, 1(1).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.