Simptomele, cauzele și tratamentul varicocelului
 

Simptomele, cauzele și tratamentul varicocelului

Varicocelul tinde să fie asimptomatic, dar diagnosticul precoce și tratamentul în timp util previn cea mai de temut complicație: infertilitatea.
Simptomele, cauzele și tratamentul varicocelului

Ultima actualizare: 18 septembrie, 2022

Termenul varicocel se referă la dilatarea venelor scrotului (pielea care susține testiculele). Aceste vene, aparținând plexului pampiniform, transportă sângele dezoxigenat de la testicule la inimă. Sângele se acumulează în loc să circule corespunzător. Este echivalentul venelor varicoase ale membrelor inferioare. Care este tratamentul varicocelului?

Varicocelul este adesea unilateral, manifestându-se pe partea stângă în până la 90% din cazuri. Poate fi și bilateral. Este mai frecvent la bărbații tineri, între 15 și 25 de ani și are o prevalență ridicată – 15 cazuri la 100 de bărbați.

Simptomele varicocelului

În general, varicocelul este asimptomatic, iar depistarea lui este întâmplătoare (în timpul unui examen fizic de rutină). Când provoacă probleme, se manifestă prin durere surdă, scăderea volumului testicular, prezența unui nodul sau senzația de greutate la nivel scrotal.

De ce provoacă varicocelul probleme de fertilitate?

Varicocelul este o cauză a infertilității la aproximativ 4 până la 8 din 10 bărbați. Plexul pampiniform este responsabil de menținerea temperaturii testiculare adecvate pentru producerea și maturarea spermatozoizilor.

Testiculele necesită o temperatură bazală mai mică decât restul corpului. De aceea, sunt izolate în punga scrotală.

Plexul pampiniform este responsabil de răcirea sângelui din artera testiculară înainte ca acesta să intre în testicule. Dilatarea acestuia determină supraîncălzirea testiculelor, rezultând o producție mai scăzută de spermă. În acest fel, fertilitatea este afectată.

Spermatozoizi care călătoresc
Varicocelul este o cauză a morții spermatozoizilor și poate fi subestimat dacă nu este luat în considerare.

Alterarea testiculară are și alte consecințe

Din cauza aceleiași modificări a funcției testiculare, are loc o scădere a producției de testosteron. Deși varicocelul este unilateral, creșterea temperaturii afectează ambele părți.

Scăderea producției de testosteron inhibă dezvoltarea testiculelor în timpul pubertății. Are loc și o pierdere de țesut, care poate duce la atrofie testiculară.

Cauzele varicocelului

Nu există o cauză definitivă și unică a varicocelului, ci este considerată o patologie multifactorială. Teoriile sunt orientate către absența sau deficiența valvelor venoase, care permite refluxul venos ce formează venele varicoase.

În mod similar, apariția pe partea stângă este asociată cu o venă testiculară mai lungă, cu o presiune hidrostatică mai mare. Vena testiculară stângă se varsă în vena renală în unghi drept, ceea ce împiedică întoarcerea venoasă adecvată.

Boala poate fi cauzată și de creșterea vâscozității sângelui, care împiedică refluxul venos. De vină poate fi și prezența unor mase sau ganglioni limfatici care blochează fluxul sanguin.

Varicocelul apare cel mai adesea în timpul pubertății. Testiculele au o creștere accelerată în acest moment, așa că necesită mai mult flux sanguin.

Diagnosticul este clinic, dar poate fi confirmat și prin imagistică

Pentru a diagnostica varicocel, este suficient un examen fizic. În momentul atingerii scrotului, există o senzație de pungă cu granule.

Pacientul trebuie evaluat în bipedestație (în picioare) și în decubit dorsal (întins). Varicocelul poate să nu fie identificabil prin examen fizic atunci când este subclinic. În acest caz, se recomandă ecografia.

Uneori este palpabil, dar nu vizibil. Poate fi palpabil cu sau fără manevre de creștere a presiunii intraabdominale. Pacientul poate efectua manevra Valsalva.

Este important să se țină cont de temperatura ambiantă, deoarece frigul ridică testiculele spre zona inghinală, îngreunând explorarea manuală.

Dacă se suspectează prezența varicocelului, dar nu există dovezi clinice după examinarea manuală bilaterală în decubit dorsal, în picioare și cu presiune intraabdominală crescută, sunt necesare studii imagistice. Ele trebuie să arate refluxul de sânge. Ecosonografia Doppler testiculară și venografia sunt cele mai indicate proceduri de diagnostic.

Care este tratamentul varicocelului?

De obicei, varicocelul se tratează doar dacă provoacă durere, creștere anormală a testiculului stâng, valori anormale ale spermei sau probleme de fertilitate. Analgezicele pentru durere pot fi utile, dar intervenția chirurgicală este principala modalitate de a elimina problema.

Operația poate fi deschisă sau laparoscopică. De asemenea, poate fi efectuată embolizarea. Se încearcă întotdeauna blocarea fluxului sanguin în plexul venos pampiniform.

Complicațiile sunt rare și includ următoarele:

  • Varicocel persistent sau recurent
  • Hidrocel (fluid în jurul testiculului)
  • Inflamația epididimului (epididimita)
  • Leziuni ale arterei testiculare

Recuperarea este rapidă, deoarece procedura este ambulatorie. Se recomandă odihnă 10 până la 14 zile. Analiza spermei are loc după 3 până la 4 luni.

Procedura are succes în majoritatea cazurilor, existând dovezi de îmbunătățire a calității spermei. Cu toate acestea, seminogramele trebuie efectuate la fiecare 3 luni, timp de 1 an după procedură.

Tratamentul varicocelului dezvoltat în laborator

Varicocelul poate fi reversibil

Diagnosticul precoce, mai ales în perioada pubertății și tratamentul varicocelului dacă există simptome evită sechelele grave, precum atrofia testiculară și infertilitatea. De aceea, la toți pacienții suspectați de varicocel sunt necesare analiza spermei, dozarea valorilor hormonale și analiza volumului testicular.

Prezența oricărei modificări este un criteriu pentru inițierea tratamentului definitiv al varicocelului. În prezent, tehnicile folosite au puține efecte secundare și o rată de succes ridicată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.