Poate fi îmbunătățită fertilitatea la bărbați?
Atunci când decideți să faceți copii, nu numai femeia trebuie să fie sănătoasă și în condiții optime. Și bărbatul, deoarece de asta va depinde succesul mai mare în fertilizare. Prin urmare, dacă tu și partenerul tău vreți să deveniți părinți, este bine să luați în calcul cum să îmbunătățiți fertilitatea la bărbați cu tratamente naturiste și unele schimbări ale obiceiurilor zilnice.
Recomandări pentru a crește fertilitatea la bărbați
Cel mai bine este să consultați un specialist cu privire la cea mai recomandată dietă pentru fertilitatea la bărbați. Iată câteva sfaturi care, deși nu înlocuiesc ceea ce poate fi indicat de un profesionist, ar putea fi de ajutor.
Adoptarea unei diete echilibrate
Pentru a avea o dietă echilibrată, în mod ideal ar trebui să consumați cu moderație toate grupele de alimente. Consumați mai ales fructe și legume. Acestea sunt cele care oferă cei mai mulți antioxidanți organismului, care pot ajuta la îmbunătățirea fertilității.
Unele studii pe animale sugerează că aportul de suc de mere sau portocale poate ajuta la creșterea calității și mobilității spermei.
Consultul medical cu privire la administrarea de multivitamine
Consultați-vă cu medicul în legătură cu suplimentele de multivitamine. Cel mai bine este să căutați unul care să conțină arginină, carnitină, vitamina B12 și zinc. Toate aceste elemente ajută la creșterea fertilității. Cu toate acestea, nu este suficient să luați multivitamine, ci trebuie să obțineți acești nutrienți din alimente.
De exemplu, pentru a obține zinc, puteți consuma crustacee, legume cu frunze verzi, semințe de dovleac, carne roșie și stridii. De asemenea, adoptați o dietă bogată în antioxidanți precum vitamina C.
Citiți mai mult: De ce sunt vitaminele importante pentru sănătate?
Reducerea nivelului de stres
Conform literaturii științifice, nervii și grijile zilnice pot modifica hormonii și pot reduce producția de spermă.
Luați-vă vacanțe atunci când aveți nevoie, învățați să lăsați deoparte problemele de muncă atunci când nu sunteți la birou, odihniți-vă noaptea și încercați să aplicați zilnic tehnici pentru a gestiona stresul și anxietatea. Sportul este un instrument excelent, dar la fel este și mindfulness, precum și o bună igienă a somnului.
Sportul regulat
Este recomandat să faceți sport de cel puțin 3-4 ori pe săptămână. Totuși, nu faceți o obsesie din asta. Exercițiile fizice intense au și un impact negativ, așa cum indică mai multe studii științifice recente.
Greutatea sănătoasă
Potrivit unui articol publicat în 2012 de revista Thieme, obezitatea la bărbați este asociată cu infertilitatea în numeroase studii, iar tendința de scădere a parametrilor spermei este proporțională cu prevalența în creștere a obezității în lumea dezvoltată. În plus față de calitatea scăzută a spermei, fertilitatea în rândul bărbaților obezi poate fi afectată de scăderea libidoului și de disfuncția erectilă.
Evitarea tutunului
Potrivit cercetătorilor portughezi (2009), diferite studii au arătat o asociere între fumat și prezența spermogramelor anormale . În cercetările lor, profesioniștii au descoperit că fumatul afectează negativ fertilitatea masculină.
Reducerea contactului cu temperaturile ridicate
Poate fi sub duș sau la plajă, în saună sau în piscine fierbinți. De asemenea, este recomandat să nu țineți laptopul sau dispozitivele care generează căldură în poală. O temperatură prea ridicată poate scădea mobilitatea sau numărul de spermatozoizi.
Utilizarea lubrifianților intimi
Este recomandat să nu folosiți acest tip de produse, cum ar fi cremele sau uleiurile. Pot crește fragmentarea ADN-ului spermatozoid.
Evitarea hainelor strâmte
Acest lucru poate crește temperatura scrotului. Temperatura scrotală afectează calitatea spermei care este produsă.
Citiți mai mult: Cum să crești volumul spermei?
Prea multă cofeină
Potrivit unui articol publicat de Nutrition Journal , aportul de cofeină, posibil prin deteriorarea ADN-ului spermatozoid, poate afecta negativ funcția reproductivă masculină.
Telefonul in buzunarele pantalonilor
Radiațiile telefonului mobil pot afecta negativ calitatea spermei la bărbați prin scăderea volumului, a concentrației spermatozoizilor, a numărului de spermatozoizi, a motilității și a viabilității, afectând fertilitatea masculină. Acest lucru este explicat de un studiu publicat în 2018 despre relația dintre păstrarea telefonului mobil în buzunar și infertilitatea masculină.
Nutrienți pentru creșterea fertilității la bărbați
Pe lângă respectarea sfaturilor de mai sus și schimbarea unor obiceiuri, este important să consumați anumiți nutrienți:
- Carnitină: Funcția principală a carnitinei este de a oferi un substrat energetic pentru spermatogonie, deoarece este necesară pentru transportul acizilor grași către mitocondrii. Prin urmare, ajută în mod direct la motilitatea și maturizarea spermatozoizilor.
- Vitamina C: Studiile au arătat că un nivel scăzut de vitamina C duce la infertilitate și la deteriorarea suplimentară a materialului genetic al spermei.
- Vitamina B12: Vitamina B12 în diferitele sale forme este importantă în replicarea celulară, în special pentru sinteza ARN-ului și ADN-ului. Lipsa ei este asociată cu scăderea numărului de spermatozoizi și a motilității.
- Vitamina E: Este un antioxidant bine documentat și s-a dovedit că inhibă deteriorarea indusă de radicalii liberi asupra membranelor celulare sensibile.
- Zinc: Este un oligoelement, esențial pentru funcționarea normală a sistemului reproducător masculin. Mai mult de 200 de enzime din organism implicate în diferite mecanisme biochimice depind de zinc.
- Arginină: Acest aminoacid esențial este un precursor biochimic în sinteza putrescinei, spermidinei și sperminei, care sunt esențiale pentru motilitatea spermei.
Sperăm că aceste sfaturi despre cum să îmbunătăți fertilitatea la bărbați v-au fost de ajutor!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Brugo-Olmedo S, Chillik C, Kopelman S. Definición y causas de la infertilidad. Revista colombiana de Obstetricia y Ginecología 2003;54(4):227-248.
- Dohle G, Diemer T, Giwercman A, Jungwirth A, Kopa Z, Krausz C. Guía clínica sobre la infertilidad masculina. European Association of Urology 2010:1-69.
- Medline Plus. Infertilidad en el hombre. 2018; Available at: https://medlineplus.gov/spanish/maleinfertility.html. Accessed 10/28, 2018.