Tehnicile de reproducere asistată: în ce constă?
 

Tehnicile de reproducere asistată: în ce constă?

Reproducerea asistată este o modalitate de a oferi cuplurilor cu probleme de concepție o alternativă la a avea copii. Vă spunem în ce constă!
Tehnicile de reproducere asistată: în ce constă?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Scris de Ana Luzardo

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Tehnicile de reproducere asistată cuprind o serie de tratamente medicale pentru a facilita sarcina. Este vorba despre modalitățile de a realiza fertilizarea, ca metodă de tratare a infertilității și de a oferi un copil cuplurilor care își doresc acest lucru.

Există mai multe modalități de a o face, deși în toate cazurile există un spermatozoid și un ovul combinate pentru a da drept rezultat un embrion care va fi inseminat în corpul femeii. Vă explicăm puțin mai multe despre acest mod de a aduce un copil pe lume.

Tipurile sau tehnicile de reproducere asistată

Tehnicile de reproducere asistată

Există diferite tratamente sau tehnici pentru a realiza fertilizarea într-un laborator. Pe scurt, sunt trei metode principale, toate cu rezultate, avantaje și dezavantaje diferite. Acestea sunt procedurile>

Inseminare artificială

Această tehnică constă în depunerea unei probe de material seminal în sistemul reproducător feminin. Obiectivul său este de a spori capacitatea de fertilizare a spermatozoizilor cu îmbunătățiri realizate în laborator.

Femeia trebuie să aibă cel puțin o trompă care produce ovule. În cadrul acestei proceduri se folosește însămânțarea conjugală (sperma partenerului) sau cea a unui donator.

Pentru a face acest lucru, numărul de ovule trebuie crescut prin stimularea ovarelor cu medicamente . Proba obținută de la bărbat trebuie să aibă un număr mare de spermatozoizi de bună calitate, așa că se recomandă abstinența sexuală pentru cel puțin trei zile.

Această probă este supusă unui tratament de capacitare a spermei, pentru a-i garanta calitatea. Când proba este gata, se inseminează cu un cateter special în colul uterin. Cateterul intră în uter și depune materialul seminal. Cateterul este apoi îndepărtat.

Procedura poate fi utilizată dacă există o scădere a numărului de spermatozoizi sau modificări ale mobilității sau morfologiei acestora, precum și în malformații ale sistemului reproducător masculin din cauza unor traumatisme. Utilizările sale ajung la tulburări ejaculatorii și modificări ale spermei.

Poate fi folosită și pentru probleme feminine. Este cazul unei alterări a mucusului cervical, prezenței anticorpilor antispermatozoizi, îngustării colului uterin sau disfuncțiilor vaginale.

Fertilizarea in vitro (FIV)

Această metodă constă în reproducerea procesului de fertilizare într-un laborator specializat. Pentru a face acest lucru, ovulele și spermatozoizii sunt extrase și păstrate într-un mediu adecvat pentru a ajuta la fertilizare.

Se utilizează atunci când există o calitate slabă a spermei, tuburi blocate, endometrioză severă și infertilitate de cauză necunoscută.

Se fac analize anterioare fiecărui partener; apoi, are loc stimularea ovariană cu hormoni, extragerea ovocitelor, inseminarea acelor ovocite cu spermatozoizi în laborator și o cultură pentru a evalua dacă a avut loc fertilizarea. Două până la șase zile mai târziu, embrionii sunt transferați în uterul femeii.

ICSI (injecție intracitoplasmatică)

Cu ajutorul unei microinjectii, un spermatozoid este introdus in ovul pentru a facilita fecundarea. Tehnica este folosită ca ajutor pentru fertilizarea in vitro atunci când materialul seminal este de proastă calitate.

Ovocitele mature sunt potrivite pentru microinjectare. Folosind un microscop special, un singur spermatozoid este luat cu o pipetă de microinjecție și introdus în ovul.

Avantajele reproducerii asistate

Copil n[scut prin tehnicile de reproducere asistată

În funcție de circumstanță, există numeroase avantaje ale reproducerii asistate. Principalul este de a oferi posibilitatea persoanelor singure de a avea copii (și cuplurilor de același sex).

Un alt avantaj este posibila planificare pentru evitarea bolilor ereditare prin diagnosticul genetic preimplantare. Acesta este un set de proceduri care vizează descoperirea caracteristicilor genetice ale embrionilor obținuți prin fertilizare in vitro, pentru a-i transfera pe cei mai buni în uter.

Dezavantajele reproducerii asistate

Reproducerea asistată este. În funcție de metodele utilizate, pot apărea complicații.

Printre principalele complicații se numără sindromul de hiperstimulare ovariană, care apare atunci când abdomenul este întins. Poate fi însoțit de greață, vărsături și dureri abdominale. Sângerarea vaginală nedureroasă poate apărea după aspirația foliculară sau transferul de embrioni.

Prin obținerea și transferul mai multor embrioni, există posibilitatea de a avea o sarcină multiplă, precum și leziuni ale organelor din apropierea ovarelor, cum ar fi vezica urinară, intestinul sau vasele de sânge. În ceea ce privește riscul de avort spontan, la FIV există o probabilitate de 12 sau 17%.

Crampele, sângerările reduse, greața și vărsăturile sau infecția pelviană pot apărea atunci când există antecedente de blocare a trompelor uterine sau dacă există o infecție cervico-vaginală activă.

La acestea se adaugă dezbaterile bioetice privind selecția embrionilor „apți” și „nepotriviți”, precum și donațiile de spermă care pot proveni de la o persoană decedată.

În orice caz, reproducerea asistată este un ajutor pentru persoanele și cuplurile cu probleme de concepție, fiind un punct important în favoarea progreselor științifice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.