Dieta influențează calitatea spermei - Doza de Sănătate
 

Dieta influențează calitatea spermei

Există multe lucruri care pot afecta calitatea spermei unui bărbat, cum ar fi lipsa de zinc, consumul de alcool și zaharurile simple. Toate acestea par să aibă o influență negativă. Citește în continuare pentru a afla cum poate un bărbat să-și îmbunătățească dieta pentru a-și crește fertilitatea.
Dieta influențează calitatea spermei
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Fertilitatea este direct legată de alimentație și stilul de viață. Știai că dieta influențează calitatea spermei? Consumul de toxine, alcool și tutun și dietele nesănătoase pot influența calitatea spermei unui bărbat și, prin urmare, succesul său reproductiv.

Pentru a evita această situație, bărbații ar trebui să se preocupe de alimentația sănătoasă, punând accent pe consumul de pește și legume. În același timp, trebuie să-și reducă aportul de alimente ultraprocesate și să fie mai activi fizic.

Dieta influențează calitatea spermei

Alcoolul scade calitatea spermei

Această substanță are un impact negativ asupra organismului. Alcoolul crește riscul de a dezvolta boli complexe pe termen mediu și lung, pe lângă inducerea unei deteriorări cognitive temporare.

Așadar, consumul de alcool în mod regulat îți înrăutățește starea de sănătate. În plus, conform cercetărilor publicate în revista Reproductive Biomedicine Online, consumul regulat de alcool scade numărul de spermatozoizi.

Trebuie să ții cont de faptul că este nevoie ca un număr minim de spermatozoizi să ajungă în sistemul reproducător feminin pentru a avea loc fertilizarea. Dacă lichidul seminal secretat este redus ca și cantitate, atunci există și o proporție mai mică de celule disponibile pentru fertilizare. Astfel, șansele de succes reproductiv scad.

Spermatozoizi înotând
Alcoolul reduce numărul de spermatozoizi, precum și șansele de fertilizare.

Micronutrienții afectează motilitatea spermei

Un deficit de micronutrienți duce la apariția patologiilor pe termen mediu sau lung. Un exemplu tipic este anemia cauzată de lipsa de fier. Sperma se deteriorează fără un aport adecvat de nutrienți.

Mai exact, calitatea, volumul materialului seminal și mobilitatea spermatozoizilor sunt direct legate de aportul alimentar de zinc. Un nivel scăzut de micronutrienți afectează producția de spermă și calitatea acesteia și poate declanșa o problemă de fertilitate, după cum afirmă cercetările publicate în Jurnalul Internațional de Biomedicină Reproductivă .

Zahărul pune în pericol calitatea materialului seminal

Zaharul simplu este consumat frecvent în dietele moderne. Această substanță poate crește riscul de a dezvolta boli metabolice. În mod similar, promovează obezitatea, mai ales atunci când este consumat de persoanele cu un stil de viață sedentar.

În plus, consumul de zaharuri simple este legat de o reducere a numărului de spermatozoizi și a calității spermei. Această situație condiționează succesul reproductiv și poate duce la infertilitate temporară.

Din fericire, îmbunătățirea obiceiurilor alimentare și reducerea consumului de zaharuri simple poate restabili numărul normal de spermatozoizi. Dieta deficitară nu afectează doar succesul în ceea ce privește concepția. De fapt, noile studii în domeniu asociază o nutriție proastă a părinților cu o sănătate mai slabă a descendenților.

Dieta influențează calitatea spermei când este bogată în zaharuri
Zaharurile simple pot scădea calitatea spermei și șansele de fertilizare atunci când sunt consumate în exces.

Ai grijă de dietă pentru a îmbunătăți calitatea spermei

Obiceiurile de viață au impact ridicat atât asupra volumului, cât și asupra calității spermei. Așadar, dieta și activitatea fizică regulată pot influența foarte mult șansele de a concepe un copil.

Unele tipuri de alimente și substanțe toxice pot reduce numărul de spermatozoizi și mobilitatea acestora, îngreunând procesul de fertilizare. Acesta este cazul alcoolului și al zaharurilor simple.

În mod similar, carențele de micronutrienți sunt asociate cu o motilitate mai scăzută și o calitate slabă a spermatozoizilor. Zincul este cel mai reprezentativ nutrient în acest caz. De fapt, anumite cazuri de infertilitate sunt asociate cu nivelurile scăzute ale acestei substanțe. Așadar, administrarea de suplimente de zinc ar putea fi o soluție eficientă pentru restabilirea fertilității.

Nu uita că o dietă bine echilibrată, bogată în legume și pește atunci când încerci să concepi un copil este baza acestui proces. Este cel mai bun mod de a-ți spori șansele de succes. În același timp, vei influența în mod pozitiv sănătatea descendenților. Acest lucru se datorează faptului că dieta părinților are un efect major asupra riscului de îmbolnăvire a urmașilor acestora.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ahmadi S., Bashiri R., Ghadiri Anari  A., Nadjarzadeh A., Antioxidant supplements and semen parameters: an evidence based review. Int J Reprod Biomed, 2016. 14 (12): 729-736.
  • Ricci E., Beitawi S., Cipriani S., Candiani M., et al., Semen quality and alcohol intake: a systematic review and meta analysis. Reprod Biomed Online, 2017. 34 (1): 38-47.
  • Gutiérrez, Alejandra María Gómez, Briana D. Gómez Ramírez, and Walter D. Cardona Maya. “¿ Tienen los Hábitos de Vida y de Alimentación Impacto en la Calidad Seminal?.” Revista Urología Colombiana/Colombian Urology Journal (2020).
  • Dupont, Charlotte, and Rachel Lévy. “Nutrition, environment and male fertility.” Médecine de la Reproduction 20.3 (2018): 206-214.
  • Alves, Marco G., Branca M. Silva, and Pedro F. Oliveira. “Nutritional Factors and Male Reproduction.” Encyclopedia of Reproduction (2018): 458.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.