6 moduri de a crește testosteronul - Doza de Sănătate
 

6 moduri de a crește testosteronul

Pentru a-ți crește testosteronul, trebuie să duci un stil de viață sănătos, să adopți o dietă echilibrată, să faci mișcare regulat și să ai o stare de spirit echilibrată. Terapiile medicamentoase se pot dovedi, de asemenea, eficiente.
6 moduri de a crește testosteronul

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Testosteronul este un hormon sexual întâlnit la mamifere, reptile și păsări. În cazul oamenilor, testiculele îl produc la bărbați, în timp ce ovarele îl produc la femei. La rândul lor, glandele suprarenale secretă cantități mici din această substanță. Știai că există moduri naturale de a crește testosteronul?

Acesta este principalul hormon masculin. Una dintre funcțiile sale principale este aceea de a promova dezvoltarea testiculelor și a prostatei. Testosteronul determină caracteristicile sexuale secundare ale bărbatului, cum ar fi părul facial, masa musculară și osoasă și vocea groasă.

Efectele testosteronului

Din punct de vedere fiziologic, testosteronul are două efecte principale: anabolic și androgin. Efectele sale anabolice sunt:

  • Creșterea masei musculare și a forței
  • Creșterea densității osoase
  • Maturarea oaselor
  • Creșterea în înălțime

Efectele androgenice sunt legate de maturarea organelor sexuale, cum ar fi penisul și scrotul, în etapa prenatală. Această dezvoltare este accentuată în timpul pubertății și duce la creșterea părului pe corp, în special pe barbă și axile. Acestea sunt cunoscute drept caracteristici sexuale secundare.

Testosteronul este responsabil de menținerea sănătății oaselor și a mușchilor. Determină creșterea părului și localizarea grăsimii pe corp. Este responsabil de producerea spermei, menținerea dorinței sexuale și provocarea erecțiilor. De asemenea, joacă un rol important în producerea de celule roșii în sânge, ajută la creșterea energiei și influențează chiar și starea de spirit.

Dacă nivelul de testosteron scade, fie din cauze naturale, cum ar fi vârsta, fie ca urmare a tratamentelor medicale, este important să descoperi modalitățile corecte de a-l crește din nou pentru a restabili echilibrul hormonal.

Analiza testosteronului
Deși testosteronul este un hormon natural, acesta poate fi administrat artificial dacă medicul consideră că este necesar.

6 moduri de a crește testosteronul

Deși există mai multe moduri de a crește testosteronul, experții le recomandă în principal pe cele naturale datorită capacității lor de a promova un stil de viață sănătos. Poți să faci sport, să pierzi în greutate, să consumi alimente specifice, să-și reduci nivelul de stres zilnic și să cauți anumiți stimuli sexuali. Mai jos, îți vom explica mai detaliat aceste lucruri.

1. Terapia hormonală

După un consult medical și un test de sânge, medicul poate recomanda terapia hormonală. Medicul va prescrie forme sintetice de testosteron. Acestea pot fi administrate prin injecții, plasturi, implanturi sau geluri.

Deși terapiile hormonale îmbunătățesc sănătatea oaselor și ameliorează anumite probleme de sănătate care implică testosteronul, ele pot provoca, de asemenea, efecte secundare. Acestea pot duce la infertilitate, cheaguri de sânge, prostată mărită, probleme de somn, colesterol ridicat și afecțiuni cardiace.

2. Exercițiile pentru creșterea testosteronului

Îți poți crește nivelul de testosteron prin exerciții fizice. Exercițiile de intensitate ridicată și antrenamentul de forță sunt cele mai eficiente modalități de a crește în mod natural nivelul acestui hormon. Ridicarea de greutăți are multe beneficii, chiar și pentru bărbații în vârstă.

Este foarte recomandat antrenamentul de intensitate mare. Acesta constă în creșterea greutății pe care o ridici, în loc să faci mai multe repetări și exerciții care lucrează mai mult mușchii. Este recomandată alternarea unor perioade scurte de exerciții anaerobe intense cu perioade de recuperare mai puțin intense.

3. Antrenamentul pe intervale (HIIT)

De asemenea, îți recomandăm antrenamentele pe intervale de intensitate. Vei face exerciții scurte intense și vei lua pauze între serii. Acest tip de antrenament a devenit popular deoarece îți permite să îți lucrezi toți mușchii în câteva minute.

În acest caz, vei face exercițiile cu o greutate pe care o poți suporta la cea mai mare viteză posibilă în 30 de secunde. După aceea, te vei odihni 90 de secunde, asigurându-te că respiri adânc. Apoi, vei repeta exercițiile.

4. Proteinele, grăsimile și carbohidrații

Alimentele au un impact semnificativ asupra nivelului de hormoni și reprezintă o modalitate de a crește testosteronul. În principiu, cel mai bine este să nu mănânci excesiv, dar să eviți să petreci prea mult timp fără a mânca, deoarece ambii factori modifică echilibrul hormonal.

Experții recomandă urmarea unei diete care include proteine, grăsimi și carbohidrați. Ar trebui să consumi ultimii doi macronutrienți cu măsură și în proporții rezonabile față de proteine.

5. Soarele și vitamina D

Conform datelor disponibile, vitamina D este un stimulent natural care poate ajuta la creșterea testosteronului. Există dovezi ce indică faptul că suplimentele cu vitamina D pot crește nivelul acestui hormon.

Trebuie să-ți expui corpul la lumina soarelui pentru a asimila corect vitamina D. De fapt, ar trebui să stai la soare timp de 15 până la 30 de minute pe zi. Fă acest lucru la primele ore ale dimineții sau după-amiaza târziu.

Moduri de a crește testosteronul prin sport
Exercițiile fizice stimulează în mod natural producția de testosteron.

6. Redu-ți nivelul de stres

Corpul produce mai mult cortizol atunci când ești stresat, care a fost asociat cu scăderea nivelului de testosteron. Prin urmare, evitarea situațiilor stresante este o modalitate de a crește producția de testosteron.

Atunci când o persoană este mai calmă, nivelul de testosteron are tendința de a crește. Pentru a atinge această stare, trebuie să-ți modifici stilul de viață.

Crește-ți nivelul de testosteron pentru o mai bună calitate a vieții

Aceste recomandări pentru creșterea testosteronului nu sunt menite să dezvolte caracteristicile sexuale secundare. În schimb, caută să stimuleze toate efectele pozitive ale hormonului. Nu uita că acest hormon nu influențează doar efectele masculinizante, ci și riscul cardiovascular.

Pune în practică recomandările de mai sus, deoarece acestea sunt foarte simple. Dacă ai întrebări, consultă un profesionist în domeniul sănătății pentru a obține sfaturi suplimentare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.