Ce este cloperastina și cum se folosește?
 

Ce este cloperastina și cum se folosește?

Cloperastina este un medicament pentru tuse care, deși este disponibil fără rețetă, nu este lipsit de efecte adverse. Este de preferat să fie prescris de medic.
Ce este cloperastina și cum se folosește?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Cloperastina este un ingredient activ ce are efect antitusiv la nivel central și periferic. Acest principiu activ acționează prin inhibarea reflexului tusei, dar nu produce depresia sistemului nervos central. În plus, cloperastina are activitate antihistaminică și ameliorează spasmul bronșic.

Descoperă în acest articol tot ce trebuie să știi despre acest medicament, care poate fi foarte util în perioada rece. Îți vom spune care sunt indicațiile și reacțiile sale adverse.

Cum acţionează și ce este cloperastina?

Cloperastina este un medicament antitusiv ce are o dublă acțiune. Acționează asupra centrului tusei și la nivel periferic. Acțiunea asupra centrului tusei este selectivă, ajutând la relaxarea bronhiilor.

În ceea ce privește acțiunea locală a cloperastinei, aceasta se manifestă în punctul în care apar iritațiile. Acționează local, reducând inflamația mucoaselor. Această dublă acțiune înseamnă că substanța poate fi folosită ca tratament pentru aproape orice tip de tuse.

Ce doză trebuie să iau?

Doza recomandată de cloperastină la adulți este de 10 mililitri de 3 ori pe zi. În cazul copiilor, în funcție de vârstă, dozele sunt următoarele:

  • Între 7 și 12 ani: 5 mililitri de 2 ori pe zi
  • Între 5 și 6 ani: 3 mililitri de 2 ori pe zi
  • Între 2 și 4 ani: 2 mililitri de 2 ori pe zi

Cloperastina nu este indicată pentru tratamentul copiilor sub 2 ani.

Bărbat care tușește

 

Tusea este un simptom enervant și greu de tratat. Înainte de a lua acest medicament, trebuie să agiți bine sticla. Efectul acestui medicament apare după aproximativ 20 până la 30 de minute.

Administrarea medicamentului în timpul meselor, înainte sau după acestea nu afectează acțiunea substanței. Ceea ce ar trebui să reții este că nu trebuie să consumi alcool în timpul tratamentului.

Indicații și contraindicații

Cloperastina este indicată pentru tratamentul diferitelor forme de tuse, cum ar fi tusea iritativă sau tusea nervoasă. Deși este un medicament sigur, există întotdeauna excepții. Cloperastina este contraindicată în următoarele cazuri:

  • Sub 2 ani
  • Hipersensibilitate la antihistaminice sau la cloperastină
  • Administrarea de IMAO sau antidepresive inhibitoare de monoaminooxidază
  • Sarcină și alăptare
  • Astm: acest medicament poate modifica expectorația deoarece inhibă reflexul tusei și crește rezistența tractului respirator.

Ce efecte adverse are?

Cloperastina poate provoca efecte adverse. Efectele adverse care se manifestă atunci când se administrează doze mari sunt somnolența și uscăciunea gurii.

Foarte rar, poate apărea o reacție alergică la acest principiu activ sau la oricare dintre componentele prezente în diferitele forme farmaceutice.

Deși rar, pot apărea tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi tremurăturile și amețelile.

Sirop de tuse
Siropurile sunt indicate în caz de tuse uscată și iritativă, nu atunci când tusea este productivă.

Interacțiuni

Din cauza acțiunii sale antihistaminice, cloperastina potențează efectele alcoolului și ale medicamentelor sedative. Aceste medicamente includ hipnotice, analgezice opioide, benzodiazepine și antipsihotice. În general, cloperastina interacționează cu medicamentele care au un efect depresiv central.

În plus, medicamentele antihistaminice sporesc acțiunea muscarinică a altor grupuri de medicamente, cum ar fi anticolinergicele, antiparkinsonienele, antidepresivele triciclice și neurolepticele.

Cloperastina interacționează și cu medicamentele expectorante și mucolitice. Datorită acțiunii sale inhibitoare asupra reflexului tusei, poate provoca obstrucție pulmonară.

Deși este disponibilă fără rețetă, este un medicament

Cloperastina este un medicament care poate fi achiziționat fără prescripție medicală, însă trebuie utilizată cu prudență și fără a face abuz. Este de preferat ca aceasta să fie prescrisă de un specialist, după stabilirea unui diagnostic concret în urma unei consultații medicale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fabris, C. (1983). LA CLOPERASTINA NEL TRATTAMENTO DELLA TOSSE. European Review for Medical and Pharmacological Sciences.

  • Olivieri, D., Giacomelli, P., Montella, R., Illiano, A., Gargano, G., & Pamparana, F. (1983). Studio clinico di un nuovo antitosse: la cloperastina. Archivio Monaldi per La Tisiologia e Le Malattie Dell”apparato Respiratorio.

  • Olivieri, D., Del Donno, M., & Ferraro, E. (1983). Effetto della cloperastina sulla clearance muco-ciliare. Archivio Monaldi per La Tisiologia e Le Malattie Dell”apparato Respiratorio.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.