Ce este conștiința de sine și de ce este important să o dezvoltăm?
Conștiința de sine se referă la capacitatea fiecărei persoane de a observa și de a-și concentra privirea asupra propriei persoane. Este un pilon cheie pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, așa cum menționează Daniel Goleman. În acest sens, este legată și de autocunoaștere.
Dezvoltarea sa este o modalitate de a ieși din starea de inerție pentru a fi mai conștienți, mai responsabili și mai liberi. Totul începe cu a identifica cum ne simțim, cum ne-ar plăcea să ne simțim, ce putem face pentru asta și unde vrem să ajungem.
Cum se dezvoltă conștiința de sine?
Oprește-te, observă-te și concentrează-te… acestea sunt cuvintele cheie pentru a începe să-ți dezvolți conștiința de sine. Când trăiești o anumită emoție (cum ar fi furia sau frica), ia o pauză pentru a te întreba ce o provoacă și de unde vine, înainte de a acționa.
Emoțiile au nuanțe. Lumea emoțională este rareori alb-negru. Este important să analizezi „amestecul”.
Care sunt beneficiile dezvoltării conștiinței de sine?
Dezvoltarea conștiinței de sine are nenumărate beneficii, atât la nivel personal, cât și la nivelul relațiilor umane.
Înțelegi cum ești și cum acționezi
Cunoașterea ne permite să ne identificăm punctele forte și punctele slabe. Acest lucru ne va permite să creștem ca oameni. În plus, conștientizarea de sine ne va permite să ne descifrăm emoțiile. Conectarea lor la comportamentele și gândurile pe care le avem ne va ajuta să înțelegem cum funcționăm ca un întreg.
Îți cunoști corpul și îți respecți sănătatea
Conștientizarea de sine funcționează și ca o alarmă atunci când anumite situații sunt dăunătoare. În extrema opusă conștiinței de sine găsim oameni care spun: „Nu am mâncat toată ziua, dar nici nu am observat”. În acest caz, niveluri ridicate de stres și oboseală au fost ignorate.
Ești ferm când iei decizii
Dacă ne cunoaștem, suntem capabili să identificăm de ce anume avem nevoie de la alți oameni. Putem comunica mai clar și putem face solicitări specifice. În acest fel, relațiile noastre se îmbunătățesc semnificativ. În plus, putem să luăm decizii mai bune.
Dai dovadă de empatie
Reușind să ne înțelegem pe noi înșine, suntem mai sensibili și putem înțelege ce se întâmplă cu ceilalți. Prin urmare, renunțăm la critici și judecăți și devenim mai empatici. Fără îndoială, acest lucru îmbunătățește relațiile interpersonale.
3 sfaturi pentru a ajuta la dezvoltarea conștiinței de sine
Conștiința de sine ne ajută să înțelegem felul în care simțim și acționăm. Există diferite moduri de a o construi.
1. Pune întrebări
Cel mai mare dușman al dezvoltării este lipsa de curiozitate. Același lucru este valabil și pentru auto-conștientizare și modul „pilot automat”. Trebuie să analizăm în detaliu modul în care simțim, gândim sau acționăm, punându-ne mai multe întrebări. Câteva exemple sunt următoarele:
- Ce simțim?
- Ce ne-a făcut să ne simțim așa?
- Cum procedăm în privința asta?
2. Meditează și ia pauze
Conștiința de sine are nevoie și de tăcere. Este vorba despre găsi timp și spațiu pentru propria persoană. Meditația este ideală, dar există oameni care preferă să țină un jurnal și să noteze ce simt.
Indiferent de formă, important este să poți rezerva câteva minute pentru tine.
3. Cere feedback de la cei din jur
Cum ne văd ceilalți? Este ceea ce știm despre noi înșine și ceea ce proiectăm în exterior? Criticile constructive ne pot ajuta să ne cunoaștem mai bine.
Conștiința de sine la copii
Conștiința de sine nu este „o chestiune pentru adulți”, ci poate fi cultivată pe tot parcursul vieții. Beneficiile sale sunt mult mai mari atunci când îi învățăm pe copii să se cunoască pe ei înșiși la o vârstă fragedă.
1. Permite-le să fie liberi
Pe calea conștientizării de sine și autocunoașterii, adulții au un rol cheie. Este crucial să fim conștienți de tipul de educație pe care îl oferim, atât în mod explicit, cât și prin gesturi sau comportament. Este esențial să le permitem copiilor să fie ceea ce își doresc să fie, întotdeauna într-un cadru respectuos cu ei înșiși și cu alți oameni. Două dintre cele mai frecvente prejudecăți au de-a face cu genul și subestimarea abilităților copiilor.
Recomandăm: Cum să încurajezi stima de sine la copii
2. Fii un prieten de nădejde
Copiii vor învăța să se exprime dacă vom fi mereu alături de ei și îi vom învăța să înțeleagă ce simt. Le va fi mai ușor să ceară ceea ce au nevoie și, mai ales, să se stăpânească în situații dificile.
3. Ajută-i să se exprime
Nu este suficient să știm ce se întâmplă. Trebuie să-i ajutăm pe cei mici să găsească cuvintele care să exprime ce simt sau ce au nevoie.
A vorbi despre asta ajută la conectarea emisferelor creierului: partea stângă organizează și stabilește logica, iar partea dreaptă asociază emoțiile, amintirile și senzațiile. Realizarea acestei conexiuni este esențială în educație.
Conștiința de sine este un mare aliat al respectului
Dezvoltarea conștiinței de sine este un proces de învățare continuă. Pe măsură ce ne cunoaștem mai bine, ne putem respecta și ne putem afirma drepturile nu numai în raport cu ceilalți oameni, ci și în relația cu sine. De multe ori, suntem responsabili de auto-boicotare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sutton A. Measuring the Effects of Self-Awareness: Construction of the Self-Awareness Outcomes Questionnaire. Eur J Psychol. 2016 Nov 18;12(4):645-658. doi: 10.5964/ejop.v12i4.1178. PMID: 27872672; PMCID: PMC5114878.
- Goleman, Daniel: Inteligencia Emocional. Editorial Kairós. (2001).
-
Dishon N, Oldmeadow JA, Critchley C, Kaufman J. The Effect of Trait Self-Awareness, Self-Reflection, and Perceptions of Choice Meaningfulness on Indicators of Social Identity within a Decision-Making Context. Front Psychol. 2017 Nov 30;8:2034. doi: 10.3389/fpsyg.2017.02034. PMID: 29250005; PMCID: PMC5714897.
-
Vago DR, Silbersweig DA. Self-awareness, self-regulation, and self-transcendence (S-ART): a framework for understanding the neurobiological mechanisms of mindfulness. Front Hum Neurosci. 2012 Oct 25;6:296. doi: 10.3389/fnhum.2012.00296. PMID: 23112770; PMCID: PMC3480633.
- Seitún, M. (2013). Capacitación emocional para la familia: Cómo entender y acompañar lo que sienten nuestros hijos. SUDAMERICANA.