Cum să-ți crești stima de sine în 9 pași
 

Cum să-ți crești stima de sine în 9 pași

Vrei să-ți întărești stima de sine? Îți oferim 10 sfaturi pe care le poți aplica în viața de zi cu zi pentru a o crește într-un mod sănătos!
Cum să-ți crești stima de sine în 9 pași
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 03 septembrie, 2022

Se spune adesea că pentru a învăța să-i iubești pe ceilalți trebuie mai întâi să înveți să te iubești pe tine însuți. Deși nu este nimic în neregulă cu această frază, ea tinde să fie asociată doar cu relațiile. Creșterea stimei de sine îți permite să-ți acorzi prioritate în diferite contexte. Cum poți să-ți crești stima de sine?

Deși mulți o ignoră, stima de sine este mai importantă decât credem. Chiar și anumite tulburări emoționale, precum stresul, anxietatea sau depresia, sunt asociate cu aceasta. În mod similar, are de-a face cu bunăstarea socială, obiceiurile de viață, proiectele de viitor și relațiile interpersonale. Deci, cum să-ți crești stima de sine?

Ce este iubirea de sine?

Dragostea de sine nu este un concept inventat pentru a vinde cărți de autoajutorare. Nu este nici o idee metafizică sau un as în mânecă care îți permite să rezolvi toate problemele de viață. Nimic mai departe de realitate. Este un concept intens dezbătut și care implică o acțiune constantă.

Santo Tomas și San Agustín au abordat ideea dragostei de sine, la fel și mulți alți scriitori și filozofi care scris milioane de pagini pe această temă. Astăzi, iubirea de sine este legată de termeni precum stima, acceptarea de sine, bunăstarea emoțională și reziliența.

Contrar a ceea ce cred mulți, nu are nimic de-a face cu narcisismul, mândria, ego-ul, aroganța sau vanitatea. Este vorba despre capacitatea pe care o ai de a prețui ceea ce faci, ceea ce ești, abilitățile tale și dragostea pe care o ai pentru tine.

Pentru a îndepărta conceptul de ideile negative menționate, unii psihologi preferă termenul de stima de sine. În orice caz, grija este o parte din viața ta și din relațiile tale cu ceilalți. Lipsa stimei de sine (stima de sine scăzută) este legată de dezechilibre în aproape toate aspectele vieții tale de zi cu zi.

Fată care se iubește pe sine
Dragostea de sine este ceea ce îți permite să prețuiești cine ești, de la fizicul tău până la abilitățile tale mintale și emoțiile simțite.

9 sfaturi pentru a-ți crește stima de sine

Este clar că a te iubi pe tine însuți nu este egoism. Având în vedere importanța sa, toată lumea ar trebui să cultive stima de sine. Din fericire, există multe moduri de a face acest lucru. Iată 9 sfaturi:

1. Învață să te ierți

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le înveți pentru a spori iubirea de sine este să te ierți. Încearcă să definești rapid ce este iertarea. Probabil vei spune că este „acțiunea în care ranchiuna și sentimentele negative față de cineva sunt lăsate în urmă”.

Aceasta este o definiție validă, deși iertarea nu înseamnă doar lăsarea în urmă a acțiunilor sau a cuvintelor. Acest lucru nu poate fi anulat, va fi mereu acolo. Poți să înțelegi contextul și să accepți că nu trebuie să-ți condiționeze starea de spirit sau sentimentele.

Acum gândește-te la iertarea de sine. Aceasta constă în a te împăca cu ceea ce ai spus, cu ceea ce ai făcut și chiar cu ceea ce ai vrut să spui sau să faci. Nu pretinde că nu s-a întâmplat niciodată, dar învață să nu ai sentimente negative. Este un proces, unul pe care îl poți finaliza doar dacă decizi să-l parcurgi.

2. Înțelege că există lucruri pe care nu le puteți controla

Unul dintre marile obstacole în calea creșterii stimei de sine este asimilarea faptului că există lucruri pe care acțiunile tale nu le pot controla. Dacă insiști să controlezi incontrolabilul, vei ajunge într-o buclă care te va scufunda și mai mult în abisul întunericului.

De exemplu, nu poți controla acțiunile altora (și nici nu ești responsabil pentru ele), incertitudinea viitorului, deciziile trecute ale părinților tăi, naționalitatea ta, societatea în care trăiești, opiniile familiei tale sau opinia pe care ceilalți o au despre tine (chiar și atunci când îi influențezi).

În momentul în care înțelegi acest lucru, faci un pas uriaș pentru a întări dragostea pe care o ai pentru tine însuți. Nu totul poate fi așa cum vrei și asta este în regulă. Nu trebuie să-ți condiționeze starea de spirit sau așteptările.

3. Ai grijă de sănătatea ta fizică

Este clar că îngrijirea sănătății este o parte esențială a acestui proces. Este foarte bine că te accepți așa cum ești, dar asta nu trebuie să fie mai presus de o viață sănătoasă.

Exercițiile, de exemplu, sunt legate de eliberarea de hormoni care te ajută să te simți bine în timpul și după activitatea fizică. Eliberezi dopamină, endorfine și serotonină, numite și hormoni ai fericirii sau ai plăcerii. Stimularea lor este o injecție naturală pentru stima de sine.

Creșterea performanței, îndeplinirea obiectivelor, menținerea în formă și primirea complimentelor construiesc stima de sine. Îmbracă-te bine, mănâncă sănătos și adoptă obiceiuri benefice.

4. Ai grijă de sănătatea ta mintală

La fel de importantă ca și sănătatea fizică este sănătatea emoțională. Există multe modalități de a o întări, ceea ce va avea un impact direct asupra creșterii stimei de sine. Câteva sfaturi pe care le poți urma sunt următoarele:

  • Evită să te concentrezi doar pe muncă.
  • Vorbește zilnic cu familia și prietenii.
  • Nu consuma doar știri devastatoare. Ori de câte ori poți, stai departe de ele.
  • Redu stresul.
  • Evită mediile toxice.
  • Include tehnici de meditație și respirație în rutină pentru a face față momentelor dificile.
  • Fă din odihnă o prioritate.
  • Bucură-te de natură.
  • Include obiceiuri pozitive în viața de zi cu zi. Cititul, scrisul și zâmbitul sunt doar câteva dintre ele.

5. Alege foarte bine cercul care te înconjoară

A învăța să alegi cine face parte din cercul tău apropiat este foarte important ca să-ți crești stima de sine. În acest moment ne referim la prieteni, familie, colegi și persoane cu care decizi să ai o relație de cuplu.

Dacă ai în jur oameni cu atitudine negativă, care te critică sau care nu îți prețuiesc eforturile sau realizările, ajungi să-ți faci rău. Acest lucru nu va face altceva decât să te bântuie permanent.

Din fericire, în acest caz poți controla lucrurile. Deși există oameni pe care nu îi poți îndepărta complet (familie sau colegi), poți alege cât de mult știu despre tine sau cât de mult interacționezi cu ei.

6. Fă-ți un compliment cel puțin o dată pe zi

Este o vanitate să te complimentezi pentru ceva ce ai făcut în timpul zilei? În nici un caz! Nu trebuie să fie lucruri mari. Chiar și cele mai mici detalii merită un compliment.

Să te complimentezi este un semn de aprobare, recunoaștere și laudă. Ai pregătit un preparat al cărui rezultat a depășit așteptările? Ei bine, sărbătorește. Ți-ai crescut performanța la sală? Mândrește-te cu asta. Ai reușit să depășești un obstacol fără să-ți pierzi mințile? Aplaudă-te.

7. Fii empatic cu tine însuți

Deși se vorbește mai mult despre a fi empatic cu ceilalți, nu ar trebui să uiți niciodată să fii empatic cu tine însuți. Empatia este afecțiunea pe care o dezvolți în fața emoțiilor celorlalți. Dacă o aplici asupra ta, atunci este afecțiunea pe care o dezvolți față de propriile sentimente.

Gândește-te la momentele în care ai fost empatic cu un prieten, un membru al familiei sau un coleg. Gândește-te cum a fost atitudinea ta, ce lucruri ai făcut pentru a încerca să-l faci să se simtă bine și cum ai reușit să generezi un sentiment pozitiv.

Ei bine, pornind de la asta, poți începe să aplici aceleași criterii, dar de data asta față de tine. Când treci prin situații neplăcute, activează auto-empatia, exact ca și cum ai face-o cu o persoană din exterior.

Femeie care știe cum să-ți crești stima de sine

8. Nu-ți fie frică să-ți exprimi emoțiile

Nu este neobișnuit ca iubirea de sine să fie asociată cu reprimarea emoțiilor. După cum am indicat într-o secțiune anterioară, secretul este să nu uiți să lași unele lucruri în urmă. O parte a problemei constă în împărțirea clasică a emoțiilor pozitive și negative (bune și rele).

Dragostea, recunoștința, bucuria, grija, încrederea și entuziasmul sunt adesea clasificate drept pozitive. Furia, frica, tristețea, vinovăția, rușinea sau gelozia sunt negative. Însă, nu există emoții bune sau rele, ci doar emoții.

Nu-ți fie teamă să te exprimi, nimic bun nu poate veni din represiune. Toate emoțiile sunt naturale, fac parte din tine și te fac ceea ce ești. Nu ești o mașină. Învață cum să le controlezi sau să le accepți pentru a-ți crește stima de sine.

9. Găsește momente de răsfăț

Pentru a încheia, îți oferim câteva sfaturi care vor avea un impact pozitiv asupra vieții tale de zi cu zi: oferă-ți cadouri în mod regulat. Din nou, îți propunem un exercițiu invers. Gândește-te la ultima dată când ai făcut un cadou cuiva. Sigur ai fost atent la alegere și te-ai ocupat de detaliile ambalajului pentru a face cadoul și mai impresionant.

Ei bine, de ce să nu faci același lucru cu tine? Ce este în neregulă cu aplicarea acestor trei pași pentru tine? Vorbim despre cadouri reale pe care ți le oferi ție ca și cum le-ai oferi altcuiva.

10. Nu face nimic care îți poate face rău

Deși am lăsat-o pentru final, aceasta este una dintre cele mai importante lecții. Nu trebuie să faci nimic care îți poate face rău fizic, mintal sau emoțional.

Aceasta înseamnă, de exemplu, să stai departe de consumul de substanțe care îți afectează sănătatea (alcool, țigări, droguri). Dacă faci aceste lucruri, chiar știind că îți fac rău, nu-ți arăți iubirea de sine.

Există lucruri care îți pot deteriora psihicul; sunt practici precum autocompătimirea, autocritica excesivă, învinovățirea dacă faci o greșeală, etc. Nu te judeca atât de aspru: amintește-ți că ești om.

Ce faci ca să-ți crești stima de sine?

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poți face pentru a te iubi mai mult. Important este să ai în vedere cât de necesar este să-ți crești stima de sine.

Dacă nu reușești, poți solicita ajutor profesional. Psihologul te poate ghida pentru a-ți cultiva iubirea de sine. În plus, te poate ajuta să vezi calități pe care poate, în acest moment, nu le vezi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.