4 materiale ideale pentru sănătatea emoțională
 

4 materiale ideale pentru sănătatea emoțională

Decorul interior al locuinței influențează emoțiile. Aflați ce fel de elemente ar trebui să aveți acasă pentru a promova liniștea personală!
4 materiale ideale pentru sănătatea emoțională
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există materiale ideale pentru sănătatea emoțională, care nu ar trebui să lipsească din casă. Uneori, fără intenție, designul, mobilierul, formele și lumina afectează comportamentul oamenilor.

Din acest motiv, decorarea unei locuințe trebuie să treacă dincolo de estetică și funcționalitate, astfel încât să ofere o senzație de bine cuprinzătoare. În acest sens, designul interior este asociat cu sănătatea emoțională și fericirea. Cum este posibil acest lucru? În continuare, vă explicăm.

Ce este sănătatea emoțională?

Comunitatea Madrid definește bunăstarea sau sănătatea emoțională ca o stare de spirit calmă care ne permite să facem față presiunilor zilnice. A ne simți bine este esențial, subliniază un articol publicat de Universitatea din La Rioja. Instituția notează că bunăstarea nu este doar absența bolii, ci este legată de o viață satisfăcătoare. Și mediul are foarte mult de-a face cu această satisfacție.

Relația dintre design interior și materiale și sănătatea emoțională

Mobilierul și obiectele din casă, birou sau orice alt loc folosit vă afectează atitudinea. Prin design interior, puteți adapta spațiile folosind materiale pentru a avea grijă de sănătatea emoțională.

Universitatea de Științe și Arte din America Latină evidențiază faptul că această disciplină artistică contribuie la obținerea anumitor senzații, fără ca acesta să fie neapărat obiectivul său principal.

Una dintre tendințele legate de acest scop este folosirea de componentele naturale, care promovează conștientizarea mediului, reduc nivelul de stres, sporesc concentrarea și îmbunătățesc starea de spirit. Acest lucru a fost declarat de Asociația Națională a Producătorilor de Parchet.

Materiale ideale pentru sănătatea emoțională

4 materiale ideale pentru sănătatea emoțională

Sănătatea emoțională include adaptarea mediului în beneficiul relațiilor personale, dezvoltării zilnice și prevenirii bolilor. Prin folosirea anumitor piese în casă promovăm calmul și odihna și creăm o atmosferă armonioasă.

Asigurați-vă că mobilierul, lămpile, vasele și alte obiecte sunt realizate din materiale care sunt benefice pentru sănătate. În continuare, vom trece în revistă 4 materiale ideale pentru sănătatea emoțională!

1. Lemn

Acesta este unul dintre materialele folosite intens. Lemnul este organic și boem, iar datorită particularității sale termice, este legat de căldură. Se crede că ajută la relaxare în caz de insomnie și anxietate.

Potrivit Asociației antreprenorilor din prelucrarea lemnului din Navarra, contactul cu fibrele reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac. De asemenea, generează o senzație de confort datorită legăturii strânse cu natura.

În acest sens, un studiu realizat de Universitatea din Columbia Britanică și FPInnovations a concluzionatlemnul scade activitatea sistemului nervos simpatic, ceea ce înseamnă o reducere a nivelului de stres. Cercetările subliniază că acest material creează un mediu mai sănătos. Folosiți următoarele obiecte din lemn:

  • Scaune
  • Mese
  • Rafturi
  • Rame pentru tablouri
  • Dulapuri
  • Umerașe pentru haine
  • Tăvi pentru chei

2. Iută

Iuta sau „fibra de aur” acționează ca un izolator pentru liniștea din spații și calmarea emoțiilor. Alegeți covoare, tapiserii, huse pentru scaune și perdele din iută.

De multe ori, acest material este amestecat cu alte fibre sintetice sau naturale pentru o mai mare funcționalitate, indică un text de la Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

3. Bambus

Bambusul curăță aerul și îmbunătățește oxigenarea, ceea ce favorizează relaxarea și ameliorarea anxietății. Planta în sine și alte obiecte a căror materie primă este acest element oferă o notă organică casei.

Bambușii interceptează zgomotul, frigul și căldura, adunându-le în camerele de aer formate în trunchiuri. O astfel de acțiune duce la o stare de calm benefică pentru sănătatea emoțională.

4. Răchită

Fibrele vegetale de răchită sau ratan sunt utile și pentru bunăstarea emoțională. Sunt componente elegante și confortabile care oferă o căldură deosebită. Acestea mențin contactul cu natura.

Un studiu publicat în Health & Place a dezvăluit că cei care vizitează natura în mod regulat simt că viața lor merită mai mult și sunt mai fericiți. Fără îndoială, răchita este un stimulent pentru sentimentele pozitive.

Decor natural acasă

Alte sfaturi care contribuie la sănătatea emoțională

Puteți crea un decor minimalist în living, în dormitor, în bucătărie sau în altă zonă, sfătuindu-vă cu designeri de interior care pot ajuta la realizarea unui echilibru pentru sănătatea emoțională.

Luminile simple, plantele și mobilierul sobru sunt potrivite în mediile care urmăresc liniștea. Veți găsi o mai mare liniște în atmosfere simple și rafinate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.