Ce este decorul emoțional și cum se folosește?
 

Ce este decorul emoțional și cum se aplică?

Știați că există un tip de decor care vă ajută fiți fericiți și vă simțiți confortabil? Aflați cum să-l folosiți în propria casă!
Ce este decorul emoțional și cum se aplică?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Nu există nimic mai plăcut decât a ne întoarce acasă într-o locuință primitoare, fiind înconjurați de lucruri care ne ajută să rămânem pozitivi și fericiți. În acest sens, un rol fundamental îl joacă decorul emoțional, adică vopselurile, obiectele, organizarea, iluminarea și alți factori.

Deși nu suntem conștienți de asta, mobilierul, culorile și decorațiunile transmit emoții: calm, liniște, bucurie, siguranță sau emoții pozitive. Cu toate acestea, poate obține și neliniște, anxietate, răceală sau negativitate. Din acest motiv, trebuie să creăm spații care favorizează bunăstarea.

În continuare, vă vom explica de ce decorul emoțional este atât de important în designul interior și de ce joacă un rol cheie pentru a ne simți bine. Putem oferi un plus de armonie, liniște și fericire locurilor în care trăim.

Ce este decorul emoțional?

Decorul emoțional în living

Decorul emoțional este un tip de decor care are ca scop transmiterea și generarea de emoții pozitive prin amenajarea spațiilor. Ideea este să obținem confort și siguranță în spațiile locuite pentru a avea seninătate, bucurie și vibrații pozitive în familie.

Decorul emoțional urmărește ca, pe lângă faptul că sunt estetice, spațiile să respecte și alte funcționalități care oferă beneficii pentru sănătatea fizică și emoțională. De fapt, se bazează pe relația dintre psihologie și spațiu.

În acest sens, un articol al Universității de Științe și Arte din America Latină UCAL, subliniază faptul că „psihologia și arhitectura sunt două științe care merg mereu mână în mână în raport cu subiectul designului interior (…). Designul este foarte important pentru a promova, dezvolta sau influența starea de spirit.”

În acest sens, nu trebuie neapărat să luăm în considerare ce este la modă. De multe ori, când intrăm într-un magazin de mobilă și decorațiuni cu scopul de a ne redecora casa, ne lăsăm influențați de tendințe.

Totuși, deși nu este rău să fim conștienți de modă, trebuie să ținem cont de preferințele și confortul fiecăruia dintre membrii gospodăriei.

Când vorbim despre decorul emoțional, nu există reguli. Important este să creăm un spațiu prietenos și plăcut în care să simțim că suntem cu adevărat acasă. Locul trebuie să transmită emoții pozitive pentru a putea trăi experiențe plăcute.

Cum se aplică decorul emoțional?

Deși astăzi există mulți designeri și arhitecți care sunt experți în decorarea emoțională, este un proces intuitiv și personal. Cu toate acestea, există anumiți factori comuni în spațiile care generează bunăstare.

În acest sens, reputatul designer de interior spaniol Susana Cots a indicat într-un interviu pentru ziarul La Vanguardia faptul că „amenajarea interioară emoțională poate fi terapeutică, ne face să ne simțim mai bine și ne oferă calm și seninătate”. Expertul subliniază că fiecare detaliu este important și că locuințele trebuie luate drept ființe vii, adică evoluează și pot fi transformate.

Mai jos, punctăm câțiva factori cheie de care trebuie să țineți cont atunci când aplicați decorul emoțional în spațiile personale sau de lucru. Sunteți gata?!

Decorați simțind emoțiile pe care le transmite fiecare spațiu

Acesta este principiul de bază al decorului emoțional. Este necesar să vă faceți timp pentru a sta în fiecare cameră sau colț al locuinței pentru a evalua a ceea ce transmite spațiul. Vedeți ce senzație transmite fiecare loc.

Începeți prin a vizualiza problemele. Acesta este un aspect fundamental care poate genera seninătate sau, dimpotrivă, un sentiment de haos. De asemenea, verificați dacă este întuneric sau lumină și dacă vă place mirosul. Toate aceste percepții și emoții vorbesc de la sine și vă arată dacă trebuie să faceți o schimbare.

Dacă simțiți că vă aflați într-un mediu greu, cu siguranță este timpul să schimbați ceva. Uneori, este suficient să îndepărtați obiectele vechi pentru a face mediul să fie mai proaspăt și mai puțin greu.

De asemenea, puteți vopsi un perete, alege o plantă sau schimba un tablou. Important este ca modificarea să vă ofere un sentiment pozitiv.

Alegeți mobilierul și obiectele de decor potrivite

Decorul emoțional este benefic pentru familie

Atunci când alegeți piesele de mobilier și obiectele care vor decora casa, trebuie să fiți siguri de ce vă transmit. Pentru a face alegerea corectă, este necesar să acordați prioritate mobilierului care oferă confort, siguranță și armonie. În acest fel, veți face o investiție bună.

Dacă dintr-un motiv oarecare ați primit cadou un obiect sau o moștenire care nu vă place deloc, nu ar trebui să-l păstrați din obligație. Există opțiunea de a-l dona sau de a-l schimba. În schimb, puteți alege fotografii care evocă momente fericite și distractive. Alegeți suveniruri sau obiecte decorative care vă amintesc de excursii sau de cei dragi.

Cărțile contribuie la decorarea emoțională, deoarece sunt surse de înțelepciune și frumusețe. De exemplu, o carte de poezie sau fotografie generează calm. Important este să alegeți opere care insuflă optimism.

Țineți cont de natură

Florile și plantele sunt fantastice pentru a genera emoții pozitive și pentru a crea medii proaspete și pline de viață. Acestea sunt ființe vii care prin magia lor, culorile frumoase și arome ne transmit experiențe relaxante. Folosiți plante vii și nu artificiale.

Un studiu publicat în Journal of Physiological Anthropology a evaluat relația dintre plantele de apartament și reducerea stresului. Concluziile arată că „interacțiunea activă cu plantele de interior poate reduce stresul fiziologic și psihologic în comparație cu munca mintală. Acest lucru se realizează prin suprimarea activității sistemului nervos simpatic și a tensiunii arteriale diastolice și prin promovarea unor sentimente confortabile și naturale.”

Evitați să aveți lucruri în stare proastă

O altă recomandare este să evitați obiectele în stare proastă și deteriorate. Cel mai bine este să le înlocuiți. Acest punct poate fi fundamental atunci când aveți copii în casă. Dacă un obiect le provoacă frică, poate că este mai bine să-l scoateți din uz pentru bunăstarea lor.

Pe de altă parte, dacă pereții sunt în stare proastă, trebuie să-i vopsiți. Dacă robinetul se defectează, acesta trebuie reparat cât mai curând posibil. Aceasta este o recomandare pentru toată casa, pentru că atunci când totul merge bine, ne simțim bine.

Păstrați spațiile ordonate

Ordinea este unul dintre cele mai relevante aspecte atunci când vorbim despre aplicarea decorului emoțional. Putem avea cea mai bună mobilă și cele mai frumoase accesorii – dacă spațiul este dezordonat sau murdar, va crea haos și stres.

Nimic nu este mai bun decât să ne menținem casa curată, cu o aromă plăcută și un loc pentru orice. Este important să avem spații de depozitare pentru obiectele de sezon, precum cele folosite de Crăciun.

Descoperiți psihologia culorii și a luminii

Iluminatul din casă și culorile care ne îmbracă pereții sunt foarte importante. Înainte de a alege culoarea, citiți despre psihologia culorilor și despre modul în care fiecare ton transmite senzații diferite.

La rândul său, iluminatul este foarte important pentru starea de spirit. De fapt, o cameră bine luminată aduce pace, liniște și bucurie. Atunci când ajungeți la iluminat, este important să alegeți cu grijă tipurile de becuri, deoarece iluminatul cald sau rece se folosește în condiții specifice. În acest sens, lumina caldă generează un sentiment de căldură și siguranță.

Aveți grijă de simțuri

În ceea ce privește zgomotul, este important să locuiți într-un spațiu liniștit și cât mai departe de autostrăzi sau de zgomotul orașului. Din fericire, există posibilitatea de a folosi dopuri și căști pentru a vă izola de zgomotele incomode. În acest fel, este mult mai ușor să vă bucurați de liniște acasă.

Acordați atenție și aromelor. Concepte precum aromaterapia au arătat că mirosurile au o influență importantă asupra stării de spirit. Deși pare un factor invizibil, mirosul este esențial pentru a ne simți confortabil. Același lucru este valabil și pentru texturi. De exemplu, o pătură moale care favorizează somnul este mult mai plăcută decât una care generează mâncărime.

Decizii în ceea ce privește decorul emoțional

După cum tocmai ați citit în acest articol, există mai mulți factori care contribuie la un trai bun în propriile case. Amintiți-vă că, atunci când folosiți decorul emoțional, important este să vă simțiți bine acasă, oricât de mic sau mare ar fi spațiul.

Pe de altă parte, este esențial să nu uitați să țineți cont de opiniile tuturor persoanelor care locuiesc în casă, deoarece fiecare poate avea nevoi și preferințe diferite. Din acest motiv, este foarte important să ajungeți la acorduri și să găsiți o cale de mijloc în care toată lumea să se simtă la fel de confortabil.

O opțiune bună este angajarea unui designer de interior care să ne ajute cu distribuția spațiului și alegerea culorilor, a mobilierului și a obiectelor. Dacă nu se încadrează în bugetul sau preferințele voastre, există și alte opțiuni.

Vă recomandăm să vizitați magazinele de decorațiuni, să accesați paginile de design interior și să căutați inspirație pe rețelele de socializare sau în reviste. Este esențial să vă faceți timp pentru a identifica ce texturi, materiale și culori generează cele mai plăcute emoții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.