Cum se alege și se decorează o măsuță de cafea?
 

Cum se alege și se decorează o măsuță de cafea?

Este o piesă de mobilier foarte importantă pentru aspectul vizual al sufrageriei. Măsuța de cafea trebuie să fie în concordanță cu restul mobilierului, să fie funcțională și să aibă un decor echilibrat.
Cum se alege și se decorează o măsuță de cafea?

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Una dintre piesele fundamentale de mobilier este măsuța de cafea. Pe lângă de canapea, este cel mai important element din living. Deși acordăm mai multă atenție detaliilor canapelei, măsuța de cafea are un rol similar. Cum se alege și se decorează o măsuță de cafea?

O greșeală comună este să folosiți măsuța de cafea ca depozit de obiecte. Dacă faceți alegerea potrivită, puteți obține un aspect mai plăcut, valorificând la maxim funcționalitatea mobilierului. Nu s-a inventat o versiune perfectă, deși există o serie de sfaturi care servesc la alegerea măsuței perfecte în funcție de gusturile personale și cerințele camerei.

Cum se alege o măsuță de cafea?

Trebuie să acordați atenție diferitelor detalii, deoarece posibilitățile sunt multe și combinațiile variate. De exemplu, puneți accent pe legătura sa directă cu canapeaua, ușurința în utilizare și spațiul pe care îl va ocupa. În general, măsuța este plasat în centrul camerei.

Nevoile căminului

O persoană care trăiește singură nu alege același lucru cu o familie cu copii mici. Este convenabil ca, în al doilea caz, materialele precum sticla sau cristalul să fie evitate, deoarece sunt mai ușor de spart.

În schimb, cineva care locuiește singur sau cu un alt adult poate fi expus riscului din cauza unor obiecte precum marmura sau picioarele neuniforme.

Femeie care decorează o măsuță de cafea

Forme de măsuță de cafea

Printre formele pe care le poate avea o măsuță de cafea se numără variantele clasice și cele mai sofisticate. Cele comune sunt dreptunghiulare și rotunde. Cele hexagonale sau asimetrice nu sunt pe placul tuturor.

Dacă vreți o piesă de mobilier vedetă, trebuie folosite materiale sofisticate. În cazul în care aveți copii, este indicat să evitați colțurile ascuțite.

Alte modele

Unii oameni preferă variații deosebite: de exemplu, reciclarea unei piese de mobilier anterioare, cum ar fi o noptieră.

Există și modele duble sau mese de tip cuib, adică una mai mică decât cealaltă. Aceste două opțiuni sunt în tendințe.

Măsuri

Un aspect fundamental pentru a integra în cel mai bun mod o măsuță de cafea în locuință este luarea măsurătorilor corecte. Cel mai important lucru este să cunoașteți spațiul pe care urmează să-l folosiți. Plasați bandă adezivă pe podea și imaginați-vă cum va arăta măsuța de cafea.

De asemenea, este convenabil să calculați aproximativ 50 centimetri distanță de canapea și 1 metru față de televizor. Dimensiunea nu trebuie să fie mai mare de jumătate din dimensiunea canapelei, dar nici cu mult mai mică, pentru că nu va arăta bine.

În ceea ce privește înălțimea, aceasta trebuie să fie în concordanță cu restul mobilierului din încăpere, în special cu scaunele. Mulți oameni merg pe ideea mesei joase, care oferă un aspect minimalist.

Materiale

Punctul anterior duce la problema materialelor, caracteristică fundamentală pentru durabilitate. Trebuie să cunoașteți anumite aspecte de bază ale numeroaselor variante disponibile pentru o măsuță de cafea:

 • Bambus: material flexibil exotic. Generează senzația unei grădini.
 • Sticlă sau metal: se adresează celor care preferă să acorde prioritate ultimelor tendințe în decor.
 • Lemn masiv: o alegere clasică, cu durabilitate, fără complicații majore în ceea ce privește moda și combinațiile.
 • Marmură sau microciment: generează eleganță și rafinament. Se combină cu metalul.
 • Sticlă: oferă un efect vizual care o face să pară mai mică. În cazul în care doriți să expuneți podele sau covoare, este o opțiune ideală datorită transparenței sale.

Greșeli frecvente la alegerea și decorarea unei măsuțe de cafea

Este normal să faceți greșeli la achiziționarea măsuței de cafea. Este o masă care trebuie să fie funcțională, dar este și cheie în decor, deoarece umple un spațiu important din sufragerie.

Următoarele sunt câteva greșeli comune pe care este de preferat să le evitați:

 • Obiecte cu înălțimi mari: mai ales cărți și plante. Deși un aranjament floral este potrivit, acesta nu trebuie să depășească câțiva centimetri. Cât despre cărți, 2 sau 3 stivuite sunt suficiente.
 • Telecomenzi expuse: acesta este un detaliu deloc elegant. Trebuie să le depozitați într-un sertar.
 • Încărcare excesivă: măsuța de cafea ar trebui să fie ocupată, dar nu ar trebui să fie un depozit de obiecte.
 • Partea de jos goală: lăsarea părții de jos libere este o greșeală comună și o ocazie pierdută de a completa decorul.
 • Folosirea exclusivă a centrului: masa are mai multe sectoare ce pot fi împărțite pentru a oferi un decor echilibrat.
 • Lipsa combinării materialelor: mulți oameni tind să aleagă obiecte din același material ca masa. Procedați invers. Dacă masa este din lemn, alegeți ornamente din sticlă și invers.
Vază care decorează o măsuță de cafea

Cum se decorează o măsuță de cafea?

O altă problemă fundamentală pentru a avea o măsuță de cafea plăcută, funcțională și decorativă este alegerea obiectelor care o împodobesc. Este o piesă de mobilier concepută pentru a înfrumuseța spațiul, așa că acumularea lucrurilor pe suprafața ei subminează acest obiectiv.

1. Distribuiți obiectele

Scopul este de a echilibra imaginea. Cele mai grele articole, cum ar fi cărțile, merg pe părțile opuse ale mesei. Vazele și tăvile mici pot ocupa spațiul rămas. Este important să prioritizați ceea ce este funcțional pentru viața de zi cu zi.

Mulți oameni aleg plante de interior pentru a decora mesele. Pentru tăvi și decorațiuni, materialele precum sticla sunt întotdeauna plăcute ochiului.

2. Alegeți decorațiunile preferate

Dacă aveți un teanc de cărți, acestea pot fi folosite ca piedestal pentru o piesă decorativă la alegere. În ceea ce privește tăvile, dacă urmează să găzduiască obiecte, se recomandă ca acestea să aibă aceeași formă. Tăvile servesc la depozitarea acelor obiecte mici care tind să se piardă, cum ar fi telecomenzile.

3. Țineți cont de tipul măsuței de cafea

Dincolo de diferitele strategii de decorare, nu este convenabil să umpleți complet mesele. Dacă alegeți mese tip cuib, cea mare este folosită pentru decor, iar cea mică are o funcție auxiliară.

4. Împărțiți spațiile

O strategie utilă este împărțirea în mod imaginar a circumferinței mesei în 3 sau 4 spații diferite. În acest fel, este mai ușor să distribuiți plantele pe o parte și cărțile sau tăvile pe sectorul opus.

În ceea ce privește spațiile rămase, rețineți că obiectele mai mici, precum lumânările sau vazele, funcționează cel mai bine.

5. Compensați înălțimea

În general, măsuța de cafea este o piesă de mobilier joasă. Pentru a compensa, se recomandă ca unele dintre elementele sale să aibă o anumită înălțime. Folosiți o vază cu flori sau un teanc mic de cărți.

Atenție la forma și adaptarea mesei

Când vine vorba de decorare, o măsuță de cafea pătrată nu este același lucru cu una rotundă. În primul caz, este convenabil să împărțiți spațiile într-un mod consistent și echilibrat. În ceea ce privește mesele rotunde, sunt recomandate articole cu aceeași formă, precum vaze și lumânări.

Este important ca măsuța de cafea să fie în armonie cu canapeaua, atât ca formă, cât și ca lungime. În plus, trebuie să fie la îndemâna tuturor persoanelor care stau jos, astfel încât să îndeplinească funcția comună de suport pentru pahare sau farfurioare.

Combinând toate aceste elemente, puteți alege o masă potrivită pentru living, adaptată gustului personal și funcțională. Acum știți cum se decorează o măsuță de cafea!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • POSADA MONSALVE, Ana. & LAVERDE TORRES, Diana. “Decoración de interiores para hogar y oficina : www.decoralo.com”. Repositorio Institucional – Pontificia Universidad Javeriana. Pontificia Universidad Javeriana. 2009. Web. 25 mar 2022. Disponible en: https://repository.javeriana.edu.co/handle/10554/9584
 • Vázquez Rodríguez, Yunior,  Los Espacios interiores de la Vivienda y el diseño de interiores en Hoteles para el turismo.. Revista de Arquitectura e Ingeniería [Internet]. 2011;5(1): . Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193921374005
 • Fingerman, Karen L et al. “Late Life in the Living Room: Room Décor, Functional Limitations, and Personality.” The Gerontologist, gnab093. 8 Jul. 2021. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34240145/
 • RODRÍGUEZ, MAURICIO BERMÚDEZ. Anfitrión, Cómo Deleitar a Sus Comensales. 1st ed., Universidad del Externado, 2018. Disponible en: https://doi.org/10.2307/j.ctv1ddcx02
 • Matamoros Tuma, Mabel,  Problemas actuales del diseño de interiores de la vivienda social en Cuba. Arquitectura y Urbanismo [Internet]. 2016;XXXVII(1):51-62. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=376846368005

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.