Slow deco: ce este și cum îl poți aplica în casa ta
 

Slow deco: ce este și cum îl poți aplica în casa ta

Există o mișcare de decorare care lasă deoparte cele mai noi tendințe și moda. Slow deco urmărește să reducă stresul prin organizarea vizuală și materială a spațiului.
Slow deco: ce este și cum îl poți aplica în casa ta

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Slow life promovează un stil de viață care acordă prioritate încetinirii ritmurilor cotidiene. Deși a apărut ca un contrast cu fast-food-ul, este un curent cultural care intervine sub diferite aspecte. În organizarea și decorarea locuinței, o face prin slow deco.

Slow deco înseamnă diferite acțiuni care favorizează relaxarea, profitarea de timpul liber și legăturile sociale. Slow deco poate fi aplicat în aproape toate sectoarele locuinței, urmărind reducerea nivelului de stres și conectarea cu elemente de origine naturală.

Originile curentelor slow deco și slow life

Termenul slow deco se referă la adaptarea sistemului slow life  în sfera privată a căminului. Este o mișcare globală, care își propune să încetinească ritmul vieții în diferite aspecte.

Cultura occidentală îi determină pe oameni să-și practice activitățile într-un mod accelerat, ceea ce se traduce prin rutine stresante. Din acest motiv, slow life este folosit ca o modalitate de a deveni conștient.

Originea mișcării ține de gastronomie. În 1986, o serie de proteste în capitala Italiei au pus bazele conceptului. Oamenii s-au opus instalării unui magazin fast-food în Plaza de España, situată în centrul Romei.

Slow food este un răspuns la conceptul de viteză și standardizare a alimentelor.

În plus, încurajează proliferarea culturii gastronomice locale și cele mai ecologice metode de producție și cultivare. Mișcarea s-a transformat într-un curent cultural general, care pledează pentru moduri diferite de găsire a echilibrului: de exemplu, gestionarea timpului, reducerea utilizării tehnologiei și prioritizarea activităților sănătoase, cum ar fi socializarea, mersul la plimbare și reconectarea cu sinele.

Activități esențiale în slow life

Deși slow life este un concept care se aplică diferitelor aspecte, există o serie de recomandări generale. Fundamental este să devii conștient de propriul ritm de viață, pentru a implementa apoi măsuri care să-ți încetinească activitățile zilnice.

Obiectivul este de a găsi un echilibru între muncă, plăcere, legături sociale și utilizarea timpului:

  • Prezent. Trebuie să te bucuri de aici și acum este unul dintre pilonii mișcării slow life.
  • Reflectare. Curentul sugerează oprirea din orice activitate pentru a reflecta, a observa și a medita.
  • Obiceiuri de consum. Redu practicile de consum exagerat și sprijină afacerile locale.
  • Mâncare. Crește-ți aportul de produse regionale și ecologice.
  • Tehnologie. Echilibrează utilizarea instrumentelor tehnologice atât pentru muncă, cât și pentru recreere.
  • Rețele sociale. Încurajează legăturile personale în detrimentul celor digitale.
  • Tăcere. Bucură-te de câteva momente de liniște.
  • Ordine. Păstrează spațiile organizate și igienizate.
Femeie pasionată de slow deco
A trăi un stil de viață lent înseamnă a te concentra pe conexiunea cu tine însuți și cu ceilalți.

Cum este legat slow life de slow deco?

Slow life poate fi aplicat în numeroase aspecte ale vieții de zi cu zi. Urmând această linie, locuința este spațiul în care se desfășoară activități private și, de multe ori, activități de muncă. Prin urmare, devine esențial să existe anumite măsuri.

Slow deco este adaptarea slow life în spațiul casnic. Conform acestei mișcări, aspectele vizuale, decorative și organizatorice influențează direct ritmurile zilnice. Din acest motiv, este necesar să se intervină și în modul în care se desfășoară astfel de acțiuni în interiorul casei.

Aplică slow deco în casă

Există numeroase măsuri care pot fi luate pentru a crea un mediu care să fie favorabil unui mod de viață lent: de la culoarea vopselei, până la modul de a mânca, selecția mobilierului și crearea de spații pentru meșteșuguri.

Local

Una dintre acțiunile pe care le promovează slow life este consumul de produse locale și regionale. Dincolo de ceea ce este legat de alimente, se aplică și obiectelor precum mobilierul, decorațiunile și alte bunuri care pot fi obținute din comunitatea din apropiere.

Tehnologie

Am menționat deja importanța echilibrării utilizării tehnologiei. Slow deco poate contribui la această acțiune, deconectând unele spatii ale locuinței.

De exemplu, amplasarea unui singur televizor în toată casa este o idee bună. În acest fel, se previne folosirea dispozitivului în alte sectoare, cum ar fi dormitoarele.

DIY

Slow deco se combină foarte bine cu lucrul manual. Amenajează spații în locuință pentru activități precum pictura, realizarea de decorațiuni și repararea obiectelor sparte. Concentrarea asupra unei astfel de acțiuni promovează concentrarea și încetinirea.

Slow deco în bucătărie

Bucătăria este un mediu fundamental pentru această mișcare. Acolo se prepară hrana pentru locuitorii căminului.

Mâncarea este unul dintre motoarele de bază ale vieții lente, gătind acasă cu produse locale. Evită alimentele semipreparate și mâncarea junk.

Materiale ecologice

Reconectarea cu mediul înconjurător este un alt punct important al vieții lente. Folosește elemente precum lemnul și plantele, care produc senzația de mediu natural.

Prezența apei este importantă pentru îmbunătățirea energiilor, acest lucru legându-se de filozofia chineză feng shui.

Iluminat

Se recomandă ca în casă să pătrundă cât mai multă lumină naturală. Cu toate acestea, este important ca locuința să aibă un iluminat general bun. Desigur, dacă vine de la razele soarelui, cu atât mai bine.

Decor minimalist

În ceea ce privește decorul general al locuinței, mișcarea este legată de reducerea consumului la minim. Folosește mai puțin mobilier și alege piese din materiale naturale: de exemplu, trestie, in sau lemn.

Evită mobilierul înalt și mediile supraîncărcate cu obiecte.

Zonele comune și de trecere trebuie să fie confortabile și să favorizeze un traseu ușor. Livingul sau spațiul de intrare al locuinței trebuie să transmită calm. Este primul punct de contact cu casa, așa că ideal este ca acesta să fie simplu și să servească la scoaterea pantofilor, a paltoanelor și a accesoriilor care fac legătura cu exteriorul.

Slow deco în dormitor
Minimalismul cu elemente naturale este o modalitate de a decora în mod lent.

Vopsea și culori

Potrivit stilului slow deco, culorile puternice nu sunt bune pentru a încetini ritmul vieții. Prin urmare, este preferată selecția de tonuri neutre, precum alb sau bej, asociate cu transmiterea liniștii.

În plus, tonurile deschise cresc luminozitatea locuinței. Nuanțele deschise, precum bleu sau verde pastel, se încadrează și ele în această categorie.

Țesături

Cultura lentă se extinde la aproape toate detaliile cotidiene, inclusiv în utilizarea textilelor. În interiorul locuinței, se recomandă să se prioritizeze țesăturile naturale, fie pentru perne, perdele sau lenjerii de pat. Țesăturile naturale au o calitate și o durabilitate mai bune, atât timp cât sunt întreținute corespunzător.

Există și un termen cunoscut sub numele de slow fashion, care se opune consumerismului excesiv al industriei modei. Această mișcare acordă prioritate țesăturilor naturale, hainelor realizate manual, producției durabile și reciclării.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chang, Lei et al. “Slow Life History Strategies and Increases in Externalizing and Internalizing Problems During the COVID-19 Pandemic.” Journal of Research on Adolescence 31.3 (2021): 595–607. Disponible en: https://doi.org/10.1111/jora.12661
  • de Souza, Marcelino, Machado Padilha, Ana Claudia, Gonçalves Rodrigues, Renata, Matos de Sá, Marcelo,  EL MOVIMIENTO SLOW FOOD EN EL CONTEXTO DEL TURISMO ENOGASTRONÓMICO El caso de la Serra Gaúcha (RS, Brasil). Estudios y Perspectivas en Turismo [Internet]. 2020;29(2):369-389. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180763168003
  • Fusté-Forné, Francesc, and Tazim Jamal. “Slow Food Tourism: An Ethical Microtrend for the Anthropocene.” Journal of Tourism Futures 6.3 (2020): 227–232. Disponible en: https://doi.org/10.1108/JTF-10-2019-0120
  • Mariani, Mariagiulia et al. “Protecting Food Cultural Biodiversity: From Theory to Practice. Challenging the Geographical Indications and the Slow Food Models.” Sustainability (Switzerland) 13.9 (2021). Disponible en: https://doi.org/10.3390/su13095265

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.