Ce este moda sustenabilă și etică? Cum se implementează?
 

Ce este moda sustenabilă și etică? Cum se implementează?

La început, optarea pentru moda durabilă și etică poate fi copleșitoare. Totuși, rețineți că aceasta este o schimbare în stilul de viață, așa că trebuie să fie progresivă.
Ce este moda sustenabilă și etică? Cum se implementează?

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cumpărarea hainelor depășește o simplă tranzacție comercială. Pentru mulți, este vorba de a fi la modă continuu sau chiar de a o vedea ca pe o activitate terapeutică pentru a câștiga încredere în sine. Din fericire, acum există moda sustenabilă și etică.

Primul lucru pe care ar trebui să-l știm este că antonimul modei sustenabile este fast fashion. Fast fashion înseamnă articole de îmbrăcăminte, pantofi și accesorii ieftine, de calitate scăzută, care încearcă să imite hainele haute couture. Produsele sunt fabricate în cea mai mare parte din materiale sintetice și folosind muncitori clandestini. Acești factori le permit producătorilor să creeze articole pe scară largă și rapid.

Ce este moda sustenabilă și etică?

Această tendință este o modă care respectă planeta. Cuvântul durabil este legat de originea articolului, fabricarea, vânzarea și utilizarea acestuia până la sfârșitul duratei sale de viață.

La rândul său, termenul etic se referă la comportamentul și deciziile oamenilor și ale companiilor în legătură cu beneficiile sau daunele aduse mediului.

Pare că responsabilitatea revine doar producătorilor, dar acest lucru nu este în întregime adevărat. În calitate de consumatori, câteva decizii relevante sunt în mâinile noastre. Trebuie să ne informăm înainte de a cumpăra un produs și să alegem elemente sustenabile.

Magazin cu multe haine
Moda rapidă generează o cantitate imensă de deșeuri care dăunează mediului și care nu permite reutilizarea produselor.

Cum putem avea obiceiuri durabile și etice în modă?

Este important să precizăm că, în prezent, nu există niciun articol de modă care să fie 100% durabil. La urma urmei, resursele neregenerabile trebuie folosite pentru a-l crea. Totuși, există opțiuni mai bune decât altele.

Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este o listă cu elementele nenegociabile. Trebuie să explorăm ce ne rezervă piața; de exemplu, produse vegane, fără plastic și fără testare pe animale. De asemenea, putem verifica materia primă și condițiile de muncă.

La început, este posibil să nu realizăm tot ce este pe listă, dar este o tranziție care necesită timp. Putem începe cu articole simple, cum ar fi o periuță de dinți. Cum ar fi una din bambus? Vom face totul intuitiv până când vom dobândi experiență.

Alte măsuri de implementat în mod sustenabil și etic

Important este să știm că, înainte de a trimite ceva la groapa de gunoi, există opțiuni. Totul poate fi reutilizat sau reciclat.

  • Este un proces continuu de învățare. Vom încerca lucruri noi și le vom găsi pe cele care ne fac să ne simțim confortabil într-un mod durabil.
  • Putem împărtăși cunoștințele și experiența pentru a-i încuraja și pe alții să se alăture modei sustenabile și etice.
  • Nu ne vom lăsa doborâți. Nu este o cursă, este o schimbare. Orice schimbare contează.
  • Vom refolosi hainele. Acest lucru ne va face să cumpărăm mai puțin. Nu este vorba de a purta haine până când se rup, ci de a le pune în valoare și când nu mai sunt în trend. Nu le vom arunca, ci le vom îmbina altfel.
  • Vom face planuri. Vom crea mai multe ținute din aceleași piese, combinate diferit. Acest lucru ne va permite să cumpărăm mai puțin. De asemenea, putem face o listă cu acele haine pe care am vrea să le avem în dulap și pe care le putem folosi în diferite moduri. Vom folosi întrebarea: este aceasta o necesitate sau un lux durabil?
  • Vom cumpăra haine produse local. Aceste comunități au principii etice și durabile.
  • Vom repara tot ce se poate. Vom duce articolul la cizmar sau la croitoreasă. O altă opțiune este să facem acest lucru pe cont propriu.
  • Vom spăla hainele corect. Multe articole de îmbrăcăminte ajung la gunoi pentru că nu au fost spălate corect.
Femeie care ține cont de moda sustenabilă și etică

Moda sustenabilă și etică este o decizie

Atunci când îmbrăcămintea, accesoriile și încălțămintea sunt fabricate, intervin mulți factori: de la materie primă, forță de muncă, deșeuri textile și chimice la cheltuieli cu apă și energie. Ceea ce trebuie subliniat este faptul că fiecare element are un impact semnificativ asupra mediului.

Nu doar ceea ce mâncăm influențează mediul, ci și hainele pe care le purtăm. Depinde de noi să reducem poluarea.

Pe scurt, trebuie să ne îndepărtăm de obiceiurile care contribuie la poluare și la deteriorarea mediului, cum ar fi fast fashion. Să începem să dăm lucrurilor a doua șansă!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.