Semne că folosești prea mult detergent de rufe
 

Semne că folosești prea mult detergent de rufe

Habar nu aveți de ce hainele ies pătate din mașina de spălat? Este posibil să folosiți prea mult detergent de rufe!
Semne că folosești prea mult detergent de rufe

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Electrocasnicele se strică dacă nu le folosim corespunzător. A pune prea mult detergent de rufe este o modalitate de a distruge mașina de spălat. Poate dura ceva timp pentru a vedea deteriorarea, dar este inevitabilă.

Efectele negative ale folosirii detergentului în exces nu se manifestă doar asupra mașinii de spălat rufe, ci și asupra fibrele hainelor. Semnele de deteriorare a articolelor de îmbrăcăminte apar primele. Să vedem care sunt acestea!

Semne că folosiți prea mult detergent de rufe

A folosi prea mult detergent de rufe este o greșeală comună. Chiar și gospodinele cu experiență fac acest lucru.

1. Mașina de spălat are un miros urât

Tot ce este în exces este rău. Când folosim mai mult detergent decât cantitatea recomandată de producător, acesta tinde să se acumuleze în zonele neobservate ale mașinii de spălat. Această acumulare de detergent servește drept incubator pentru mucegai și bacterii, care ajung să creeze un miros neplăcut.

O mașină de spălat cu miros urât este un indicator al excesului de detergent, așa că această problemă ar trebui analizată. Luați în considerare o curățare de rutină a mașinii de spălat și, dacă mirosul persistă, luați în considerare angajarea unui profesionist.

Garnitură murdară când folosești prea mult detergent de rufe

2. Hainele sunt pătate

Hainele colorate, în special cele negre, ajung să iasă din mașina de spălat mai rău decât au intrat atunci când folosim mai mult detergent decât ar trebui. Hainele au pete albe sau gălbui.

Acest lucru nu se rezolvă prin rularea unui alt ciclu de spălare. Hainele trebuie frecate manual.

3. Hainele sunt rigide sau lipicioase

S-ar putea să vi se pară că hainele sunt un pic lipicioase. Este un indiciu clar al excesului de detergent.

În plus, deși hainele sunt umede la atingere, sunt puțin rigide. Îmbrăcămintea colorată își pierde strălucirea și este posibil ca cea albă să devină gri.

4. Cantitatea de spumă în timpul ciclului de spălare este excesivă

Iese spumă din mașina de spălat? La sfârșitul ciclului de spălare hainele mai au spumă? Dacă vi se întâmplă acest lucru, este evident că ar trebui să folosiți mai puțin detergent.

Pe de altă parte, trebuie să țineți cont de faptul că există defecte ale echipamentelor care pot cauza excesul de bule. În acest caz, se recomandă verificarea profesională a aparatului.

Când ar trebui să folosiți mai mult detergent?

În cazul hainelor excesiv de murdare sau cu pete dificil de îndepărtat, puteți folosi mai mult detergent. Puteți porni ciclul de prespălare al mașinii și puteți verifica simbolurile pentru a vă asigura că o faceți corect.

Doi factori pe care trebuie să îi luați în considerare sunt dimensiunea tamburului și duritatea apei. Aceasta din urmă afectează eficacitatea produsului în curățarea hainelor.

Dacă locuiți într-o zonă cu apă dură, ar trebui să folosiți puțin mai mult detergent.

1. În mașini de spălat cu eficiență ridicată

Aceste mașini folosesc mai puțină apă decât mașinile de spălat tradiționale. Deci, ar trebui să utilizați un detergent HE conceput pentru acest tip de aparat.

Acest detergent asigură un echilibru optim. Cu toate acestea, hainele colorate cu pete trebuie tratate înainte de spălarea în mașină.

2. În mașinile de spălat cu încărcare superioară

Aceste mașini de spălat au o lamă centrală care agită detergentul și rufele. Pentru asta, este nevoie de o cantitate generoasa de apă. Numai așa va putea combate petele și eventualele mirosuri. Se recomandă să utilizați un detergent standard.

În acest tip de mașină de spălat, folosirea de mai mult detergent nu va provoca atât de multe daune. Acest lucru se datorează cantității de apă de care are nevoie pentru a funcționa. Cea mai mare problemă este aruncatul banilor la scurgere împreună cu detergentul.

Filtrul arată că folosești prea mult detergent de rufe

Cât detergent ar trebui să folosiți per încărcătură?

Producătorii de detergenți doresc să-și crească vânzările, așadar pot recomanda o cantitate mai mare. Dar mașinile de spălat HE reduc consumul de apă, electricitate și detergent și au o cuvă mare. Prin urmare, popularitatea lor este în creștere.

Prin urmare, acordați atenție acestei recomandări:

  • Detergent pudră: 1/4 cană pentru mașinile de spălat tradiționale. Dacă hainele sunt foarte murdare, puteți folosi 1/2 cană. Mașinile HE funcționează foarte bine cu 2 linguri.
  • Detergent lichid: 2 linguri pentru mașinile de spălat convenționale și 2 lingurițe pentru mașinile de spălat HE. Dacă apa nu este dură, puteți reduce cantitatea la 1 1/2 linguri pentru mașinile de spălat convenționale.

Ce se întâmplă când folosiți prea mult detergent de rufe?

Dacă mașina de spălat are o eficiență ridicată, va avea un ciclu de spălare mai lung, dar va necesita mai puțin detergent. Prin urmare, utilizarea excesivă va avea consecințe pe termen lung. Iată câteva dintre ele:

  • Îmbrăcăminte deteriorată și murdară, ceea ce îi scurtează durata de viață.
  • Mașină de spălat defectă care trebuie înlocuită mai devreme decât normal.
  • Costuri crescute la energie, apă și detergent.
  • Probleme cu drenajul sau instalațiile sanitare.

Puțin detergent, chiar mai puțin decât recomandă producătorul, va ajuta foarte mult atunci când vine vorba de haine moderat murdare. Dacă din anumite motive hainele au rămas cu exces de detergent, înmuiați-le într-un lighean mare cu oțet.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.