Cum să faci hârtie reciclată acasă? Ghid pas cu pas
 

Cum să faci hârtie reciclată acasă? Ghid pas cu pas

A face hârtie reciclată acasă este o idee ușoară și ecologică pentru a da o a doua viață produselor uzate. Află cum să o faci pas cu pas cu acest ghid simplu!
Cum să faci hârtie reciclată acasă? Ghid pas cu pas

Ultima actualizare: 10 ianuarie, 2022

Importanța reciclării trebuie insuflată încă din copilărie, pentru a cunoaște multiplele beneficii pe care le aduce planetei. În acest ghid, vei învăța pas cu pas cum să faci hârtie reciclată acasă într-un mod ușor și rapid.

Această formă străveche de reciclare își are originile în anul 1031 în Japonia, unde a fost inventată hârtia. Hârtia reciclată este o modalitate de a da o a doua viață acestui material realizat din fibră celulozică, care provine din lemnul copacilor.

De ce este important să reciclăm hârtia?

Producția de hârtie implică un proces industrial cu emisii mari de dioxid de carbon (CO2). Hârtia realizată din material reciclat și nu din celuloză poate reduce costul energiei utilizate cu până la 60%.

Acesta este motivul pentru care, pentru a proteja planeta și a construi o lume mai durabilă, în 2015, liderii mondiali au creat cele 17 obiective de dezvoltare durabilă , cu recomandări pentru a îmbunătăți treptat ecosistemul. Potrivit Fundației pentru Ecologie și Dezvoltare (ECODES ), pentru fiecare tonă de hârtie care este colectată și reciclată, se economisesc următoarele:

 • 2 mc de depozit
 • 140 litri de ulei
 • 50.000 litri de apă
 • Emisia a 900 kilograme de dioxid de carbon

Pot fi reciclate toate tipurile de hârtie?

Nu toate tipurile de hârtie sunt potrivite pentru reciclare. Ceea ce este reciclat este celuloza, dar nu toată hârtia este alcătuită din ea. Acestea sunt tipurile care pot fi reciclate în mod regulat:

 • Reviste și ziare
 • Cutii de carton
 • Flyere și broșuri publicitare
 • Coli de hârtie scrisă, fotocopii și printuri

Există anumite tipuri de hârtie cu conținut scăzut de celuloză sau care au fost în contact cu agenți poluanți, care nu ar trebui introduse în recipientele de reciclare. Următoarele sunt materialele nereciclabile:

 • Hârtie igienică
 • Hârtie foto sau fax
 • Hârtie cerată sau cu parafină
Carton de hârtie igienică

Cum să faci hârtie reciclată acasă? Ghid pas cu pas

Este timpul să înveți cum să faci hârtie reciclată din confortul casei tale, într-un mod ușor și rapid. Notează-ți următorii pași!

Materiale necesare

 • Foarfece pentru a o tăia în bucăți mici
 • 1 blender sau robot de bucătărie
 • 1 recipient mare
 • Hârtie uzată care poate fi reciclată
 • 1 plasă sau sită
 • 1 burete

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Primul pas este colectezi cât mai multă hârtie și să o tai în bucăți mici pentru a facilita mărunțirea ulterioară.
 2. După ce ai tăiat toată hârtia, este timpul să pui de două ori apă fierbinte în recipient și să lași hârtia să se dizolve. Acest pas poate dura câteva ore.
 3. Trebuie sa amesteci totul foarte bine și să procesezi hârtia într-un blender până obții o pastă omogenă. Poți adăuga colorant alimentar dacă vrei sa vopsești hârtia.
 4. Când pasta de hârtie este gata, trebuie sa o pui în strecurătoare. Clătește-o cu apă rece și scurge-o bine.
 5. Întinde hârtia scursă pe o plasă cu ajutorul unei lame și al unui sucitor. Oferă-i dimensiunea și grosimea dorite, astfel încât foile de hârtie reciclată să fie perfecte pentru uscare.
 6. Folosește buretele pentru a trage bine apa. Evită să faci mișcări bruște pentru a nu rupe foaia delicată.
 7. Pune lama pe o cârpă subțire umezită anterior și apasă ușor foaia de hârtie.
 8. După această procedură, poți îndepărta plasa și acoperi foaia cu o altă bucată de pânză, astfel încât să se usuce pe ambele părți. Poți folosi o greutate pe material pentru a evita ondularea.
 9. Repetă procesul. A doua zi, hârtia va fi uscată și o vei putea folosi pentru a crea un album foto din hârtie reciclată.
Procesul de reciclare

Fă propria hârtie reciclată acasă

Acum știi că pregătirea hârtiei reciclate este o sarcină simplă și rapidă. Făcând propria hârtie pentru caiete, coli sau schițe, contribuim la reducerea impactului energetic și a amprentei de carbon.

Urmează acest ghid pas cu pas pentru a-ți crea propria hârtie reciclată acasă și pentru a te distra în timp ce ai grijă de mediu. Îi poți include și pe cei mici în această activitate pentru a-i învăța importanța îngrijirii planetei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • México, Greenpeace. “El papel y su impacto ambiental.” (2004).
 • Rivera, Noé Aguilar. “El reciclado de papel y cartón.” (1999).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.