Viață lentă sau slow life: ce presupune acest stil de viață?
 

Viață lentă sau slow life: ce presupune acest stil de viață?

Viața lentă sau slow life este o mișcare culturală internațională care promovează un stil de viață mai lent, concentrat pe momentul prezent. Cum se poate pune în aplicare acest stil?
Viață lentă sau slow life: ce presupune acest stil de viață?

Ultima actualizare: 27 iunie, 2022

Astăzi, și mai ales în cultura occidentală, oamenii au un ritm de viață accelerat și automat; excesul de obligații și urgența sunt o regulă. În fața acestei realități nebunești, apar mișcări precum slow life sau viața lentă, care pledează pentru un stil de viață mai relaxat.

Conform acestei filozofii, cheia fericirii și bunăstării este prioritizarea acelor obiceiuri care promovează un echilibru între corp și minte, precum şi dezvoltarea personală. De exemplu, a petrece mai mult timp cu cei dragi, a face exerciții fizice sau psihice, a merge în excursii pentru relaxare și a acorda timp odihnei.

Ce este slow life sau viața lentă?

Viața lentă înseamnă literalmente „viață lentă” și se referă la un curent sau o mișcare culturală internațională care promovează un stil de viață decelerat. Sunt prioritizate aspectele fundamentale de zi cu zi, precum odihna, comunicarea, mâncarea, aici și acum și relațiile personale.

Ritmul actual de viață, în special în cultura occidentală, este nesustenabil și nesănătos. Există o prioritizare absolută a muncii, un consumerism dezlănțuit și dificultatea de a ne bucura pe deplin de existența noastră.

Viața lentă nu înseamnă să fii leneș sau să muncești puțin. Trebuie să abordăm viața într-un alt mod, să lăsăm deoparte goana care ne domină viața de zi cu zi și să ne bucurăm de fiecare acțiune, de fiecare moment și de fiecare persoană.

Cum a apărut această mișcare?

Slow life a luat naștere la sfârșitul anilor 1980 în Italia, ca răspuns la invazia fast-food-ului. Sociologul Carlo Petrini s-a răzvrătit împotriva deschiderii unui McDonald’s în Roma și a fondat mișcarea slow food (mâncare lentă), care propune o întoarcere la valorile tradiționale ale gastronomiei.

Aceasta înseamnă respect pentru produsele naturale, consumul de alimente organice și puțin procesate, preferința pentru produsele locale și de sezon și sustenabilitatea tuturor proceselor legate de hrană.

Slow food promovează alimentația conștientă, ceea ce presupune să ne putem face timp pentru a savura mâncarea, oprindu-ne să apreciem aromele, culorile și texturile fiecărei mușcături. Pe scurt, înseamnă a avea o experiență mai satisfăcătoare și împlinitoare, incompatibilă cu orice fel de goană.

Mișcarea slow food a câștigat din ce în ce mai mulți adepți, iar astăzi are milioane de fani în întreaga lume. În plus, la scurt timp după crearea sa, conceptul slow s-a răspândit și în alte domenii, precum muncă, turism, educație, sex și modă.

De fapt, astăzi există orașe lente pe toate continentele, care pledează pentru un stil de viață mai lent. Au piețe cu produse ecologice, clădiri sustenabile și restaurante cu grădini proprii.

Există chiar și un site specializat care explică ce sunt aceste orașe și ce principii respectă. În Spania, de exemplu, există șapte orașe care practică acest stil de viață. Unele dintre ele sunt Begur, Pals, Palafrugell si Bigastro.

Aceste practici lente este ceea ce numim acum viață lentă. Crearea acestui termen este atribuită jurnalistului și scriitorului canadian Carl Honoré, autorul cărții In Praise of Slowness.

Oameni agitați în oraș
Orașele tind să aibă un ritm de viață accelerat din cauza diferitelor ocupații pe care le au locuitorii lor.

 

9 sfaturi pentru punerea în practică a filozofiei slow life

Viața lentă este o modalitate excelentă de a te bucura mai mult de viață și de a scăpa de stres. Adoptarea acesteia poate fi o provocare, deoarece suntem foarte obișnuiți cu ritmurile rapide și obligațiile excesive.

Cu toate acestea, nu este imposibil. În mod ideal, vom începe să integrăm treptat obiceiurile lente în rutina noastră. Acestea fiind spuse, iată câteva îndrumări simple!

1. Fiți conștienți de momentul prezent

După cum am spus deja, viața lentă nu este sinonimă cu lipsa de activitate, așa că nu trebuie înțeleasă ca lene. Dimpotrivă, este legată de a fi conștienți de momentul prezent, de a ne concentra mintea asupra a ceea ce facem în fiecare moment, fără interferența gândurilor despre trecut sau viitor.

Una dintre cele mai eficiente tehnici pentru a învăța să ne concentrăm asupra momentului prezent este mindfulness. Dacă adăugăm această practică în rutina zilnică, vom începe să observăm schimbări în modul în care percepem și prețuim fiecare moment.

2. Bucurați-vă de natură

Contactul cu natura ne invită să-i contemplăm măreția. De fapt, s-a dovedit că mediile naturale sporesc bunăstare.

Cu toate acestea, nu este necesar să părăsim orașul pentru a putea aprecia natura. Ne putem conecta cu ea plimbându-ne prin zonele verzi ale orașului în care trăim sau făcând mișcare în aer liber.

3. Conectați-vă cu oamenii din jur

Ritmul agitat al vieții și creșterea influenței rețelelor sociale fac din ce în ce mai dificile comunicarea față în față și contactul autentic cu cei din jur.

Prin urmare, este important să prețuim relațiile, să facilităm întâlnirile și să ne asigurăm că impactul vieții noastre asupra restului comunității este unul pozitiv. În acest caz, comunicarea și ascultarea sunt piloni fundamentali.

4. Evitați consumerismul

Consumerismul ne face să credem că avem nevoie de anumite produse pentru a fi fericiți. În realitate, avem nevoie de puține lucruri materiale pentru a ajunge la această stare.

Așadar, pentru o viață lentă, trebuie să ne cunoaștem pe noi înșine, să ne analizăm viața și să ne gândim la ceea ce avem cu adevărat nevoie pentru a fi fericiți. Cu alte cuvinte, această mișcare ne invită să fim consumatori conștienți, care achiziționează doar ceea ce au nevoie și care sunt responsabili cu mediul.

5. Folosiți tehnologia pentru a vă face viața mai ușoară

Trebuie remarcat faptul că mișcarea slow life nu este împotriva tehnologiei. Dimpotrivă, promovează utilizarea acesteia atât timp cât ne ajută să ducem o viață mai plină, mai fericită și mai sustenabilă. Ideal este să recurgem la ea ca unealtă.

6. Experimentați mâncarea lentă

Savurați mâncarea, mestecați bine și bucurați-vă de ea. Evitați să mâncați în timp ce vă uitați la telefonul mobil sau la computer și încercați să împărtășiți acest moment cu alte persoane.

Vă veți conecta cu cei din jur, iar corpul va procesa mai repede semnalul de sațietate și vă va ajuta să slăbiți. Veți fi mai conștienți de ceea ce mâncați.

7. Echilibrați stresul prin relaxare

Știm că poate fi foarte dificil să renunțați la obligații. Cu toate acestea, puteți compensa făcând loc în program activităților care permit relaxarea.

De exemplu, mergeți la alergat, faceți yoga, citiți, mergeți la plimbare, etc. Căutați hobby-uri care să vă invite la pauză, la conectarea cu sine.

Femeie care se bucură de viața lentă

8. Evitați multitaskingul

Multitasking-ul este adesea asociat cu productivitatea și eficacitatea. Cu toate acestea, capacitatea noastră de a acorda atenție este limitată.

Deci, a ne dedica mai multor sarcini simultan nu face altceva decât să dăuneze performanței. Frustrarea și stresul sunt puternic încurajate.

Prin urmare, vă sfătuim să faceți lucrurile pe rând și să luați scurte pauze între sarcini. Veți fi mai concentrați pe ceea ce faceți și vă veți conserva energia.

9. Planificați-vă ziua

Pentru a evita senzația de lipsă de timp, planificați ziua în avans. Trebuie să o faceți cu așteptări scăzute cu privire la activitățile pe care doriți să le abordați, deoarece mereu apar evenimente neprevăzute.

În această planificare, includeți lucrurile care vă plac și care vă permit să vă deconectați de obligații. Abia atunci vă veți simți bine și odihniți.

Viața lentă: un mod de a fi mai fericiți?

Cei care practică acest stil de viață afirmă că da, viața lentă i-a ajutat să fie mai fericiți. Necesită oprirea vieții, reajustarea și continuarea cu idei și obiective mult mai clare.

Prin urmare, dacă vreți să vă simțiți mai împliniți, aplicarea acestui stil este un bun punct de plecare. Îndrăzniți să încercați?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.