O mamă se destăinuie online: „Nu sunt sclavă!”

· 2 iulie 2016
În ciuda obligațiilor domestice, femeile pot și ar trebui să-și rezerve timp pentru lucrurile care le plac. Acestea trebuie să ignore vorbele celorlalți să și să se concentreze pe propria fericire.

„Faptul că sunt mamă nu înseamnă că sunt o sclavă care trebuie să se ocupe numai cu treburi casnice”. Această afirmație a devenit recent virală pe internet, după ce o australiancă de 32 de ani a postat o scrisoare foarte interesantă pe profilul ei Facebook.

Constance Hall este o tânără foarte activă pe rețelele de socializare. Aceasta are propriul ei blog unde discută despre provocările menținerii unui stil de viață activ în ciuda faptului că trebuie să-și crească copiii. Constance pune accentul pe importanța menținerii legăturilor sociale și a intereselor și pasiunilor proprii.

Acum câteva săptămâni, Constance a publicat o scrisoare care s-a dovedit a fi mai mult decât o simplă opinie. Această postare este un veritabil manifest, un apel adresat femeilor ce le îndeamnă să-și revendice locul în societate și să continue să-și cultive creșterea personală, integrând simultan responsabilitățile parentale în acest proces.

În articolul de azi te invităm să reflectezi asupra acestui subiect.

Sunt mamă, sunt femeie: Scrisoarea lui Constance Hall

Constance Hall este genul de mamă căreia nu îi este frică să-și ia copiii aproape oriunde merge. Ținându-i în brațe, această femeie petrece multe ore pe plajă, la întâlniri de joacă cu alți copii sau la cumpărături.

Constance nu a vrut să sacrifice nimic atunci când a ales să devină mamă. În acest scop, ea a trebuit să-și stabilească niște priorități ferme în viață cu privire la propria persoană și la copiii săi.

Sătulă de faptul că multe dintre prietenele sale se numeau „gospodine”, dar nu „mame” și că unele dintre acestea ajungeau să fie deprimate sau neajutorate atunci când se simțeau singure, Constance a decis să publice următoarele rânduri foarte interesante despre ce înseamnă a fi mamă:

A fi mamă este doar unul din rolurile pe care o femeie îl poate adopta

Citește și: Educația copiilor – 5 greșeli frecvente

Scriu această scrisoare pentru femeile din parc, voi cele care vă uitați la telefonul mobil fără a acorda prea multă atenție copiilor voștri.

Da, mă adresez vouă. În loc să fiți absorbite de smartphone-urile voastre, ar trebui să vă conectați cu lumea din jur și cu micuții voștri, nu cu acele grupuri de mămici care nu comunică una cu cealaltă decât prin rețele de socializare.

Nu uitați, opinia acestui „mic grup de mămici” nu are nicio importanță. Ridicați-vă de pe bancă și jucați-vă cu micuții voștri.

Femeia cu un morman de vase murdare în chiuveta din bucătărie are încă dreptul să iasă pe ușă cu micuții și să meargă la o cafea cu amicele sale.

Mă adresez ție. A fi o mamă bună, o soție ideală sau o ființă umană decentă nu înseamnă să petreci o eternitate făcând curățenie în casă. Dacă faci o obsesie din aceste treburi, prietenele tale vor începe să-și trăiască viața fără tine.

Femeie căreia i-au fost prescrise medicamente antidepresive după ce a născut, și ție mă adresez. Poate o să-ți vină greu să crezi, dar te vei lupta cu depresie chiar și după ce copiii tăi vor fi crescut mari. Nu face confuzie între depresie și renunțare. Încă ești conducătoarea propriei vieți și poți să treci peste orice obstacol.

Aceasta este cea mai minunată perioadă din viața ta, așa că trebuie să te bucuri de ea cât de mult poți.

Uneori confundăm puterea cu slăbiciunea, dar nu uita că ești mult mai puternică decât crezi. Nu ești slabă dacă ceri ajutorul cuiva. Merită să faci asta!

Ține faptul seamă de că multe femei trec prin aceleași experiențe ca tine, probabil doar nu vorbesc deschis despre asta.

Acum mă adresez acelei femei care nu a reușit să revină la greutatea pe care a avut-o înainte de sarcină. Nu-ți face griji, acest aspect nu este important, pentru că a fi mămică este ca o slujbă care necesită atenție constantă, chiar dacă nu primești salariu.

De fapt, este o slujbă care nu se termină niciodată. Așadar, nu ezita să mănânci acea felie de tort dacă chiar ai poftă. După naștere, corpul tău îți aparține întru totul, iar ceilalți nu au dreptul să te critice.

Află mai multe despre: 3 lecții de viață pentru adolescenții noștri

Importanța de a-ți stabili priorități în viață chiar dacă ești mamă

Copiii sunt una din principalele priorități pentru orice mamă

Fiecare dintre noi fie se va regăsi în scrisoarea lui Constance, fie nu. Multe femei pot reuși să-și curețe casa, apoi să spele farfuriile și să le pună la loc, după care să aibă tot timpul din lume pentru copiii lor. Însă ideile prezentate de Constance ating mai multe aspecte:

Te sfătuim să citești și: O femeie matură are o minte uimitoare

  • A fi mamă nu înseamnă a renunța la viața, visurile, prieteniile sau cariera pe care ai avut-o înainte.
  • Realizăm că viața noastră de zi cu zi nu va mai fi la fel, că ne vom confrunta cu provocări și complicații și că, la un moment dat, ne vom pierde speranța. Însă să înveți cum să fii o mamă și să trăiești asumându-ți acest rol înseamnă să fii într-adevăr puternică și flexibilă, să lupți pentru ceea ce iubești în fiecare zi.
  • Este esențial să-ți stabilești priorități: nu uita, dacă nu ești fericită, nu-i vei putea ajuta nici pe copiii tăi să fie fericiți.

Dacă începi să-ți pierzi speranța în cele din urmă, nu ezita să ieși din casă de mână cu micuții tăi. Bucură-te de soare, vorbește cu alte mămici, înconjoară-te cu persoane care, fără îndoială, te vor ajuta să-ți reamintești despre bucuriile vieții și a creșterii unui copil.