Bullet Journal DIY: Planificatorul suprem de organizare
„ Bullet Journal este o modalitate de a trece în revistă trecutul, de a organiza prezentul și de a planifica viitorul.” Așa îl definește Ryder Carroll, creatorul său.
Cunoscut și sub numele de BuJo, este o metodă folosită pentru a planifica activități zilnice, săptămânale, lunare și chiar anuale. Nu este o agendă convențională care se adaptează la anumite zile și ore, deoarece organizarea sa este liberă și personalizată. Vă permite să vă exprimați gândurile, obiectivele, interesele, proiectele și dorințele.
Nu putem spune că este un jurnal intim. Pe lângă faptul că vă așterneți ideile, există un spațiu în care să descrieți activități specifice, precum întâlniri medicale, examene, întâlniri importante și alte evenimente care alcătuiesc rutina. Vă invităm să aflați totul despre această metodă care a revoluționat viața de zi cu zi a milioane de oameni!
Ce este Bullet Journal și care sunt secțiunile sale?
BuJo este un caiet pe care îl puteți cumpăra de la orice librărie. Trebuie să fie alb. Vă veți ocupa de proiectarea și completarea acestuia după gusturile și nevoile proprii. Acest sistem de organizare vă va ajuta nu numai să vă organizați activitățile specifice, ci și să vă amintiți de visele și aspirațiile proprii.
Ryder Carroll este cel care a conceput această metodă. După ce a fost distribuită prietenilor săi, a devenit virală. Ryder Carroll este un designer american care a fost diagnosticat cu tulburare de deficit de atenție. A creat Bullet Journal ca o modalitate de a-și organiza propria viață.
Secțiunile incluse în Bullet Journal
Termenul englezesc bullet se referă la puncte (buline). Journal un jurnal sau un registru care, în acest caz, include activitățile și proiectele personale.
Cu alte cuvinte, ideea este să adăugați informații în fiecare secțiune a caietului sub formă de puncte. Formele variază în funcție de prioritatea sau tipul sarcinii.
Carroll propune 3 simboluri de bază:
- Puncte pentru sarcini
- Cercuri pentru întâlniri sau evenimente
- Liniuțe pentru note
De asemenea, puteți adăuga un asterisc pentru situații de urgență și o cruce pentru a indica activitățile pe care le-ați desfășurat deja. Desigur, sunteți liberi să alegeți semnele care vă plac cel mai mult.
Citiți și: Cum să scapi de o obsesie
Legendă
Legenda va ocupa prima pagina a jurnalului și este importantă pentru a nota simbolurile și semnificația lor. Puteți folosi acest ghid ca exemplu:
- X: sarcină terminată
- *: prioritate
- ¡: idee bună
- ?: trebuie investigat
- #: sarcină programată
- +: mutare
Index
Fiecare pagină a caietului trebuie să fie numerotată. În acest sens, puteți cumpăra un Bullet Journal care are deja paginile marcate.
Ce informații puteți include în index? Aici veți adăuga diferitele secțiuni ale caietului: legendă, înregistrare anuală, înregistrare lunară, înregistrare săptămânală și prima înregistrare zilnică.
Acestea sunt secțiunile originale, dar le puteți schimba după nevoi. De exemplu, puteți include cărți de citit, lucruri de învățat, oameni pe care doriți să îi întâlniți, etc. Încercați să rezervați aproximativ 2 pagini pentru această secțiune.
Vizualizare lunară
Se mai numește și jurnalul viitor. Acesta este spațiul unde veți nota obiectivele pentru fiecare lună. Îl puteți proiecta pe o bază trimestrială, semestrială sau chiar anuală. Este util să vizualizați obiectivele pe termen scurt, mediu și lung.
Vizualizare săptămânală
Dacă trebuie să aveți o imagine de ansamblu asupra modului în care urmează să decurgă fiecare săptămână a lunii, este o idee bună să adăugați o vizualizare săptămânală.
Vizualizare zilnică
Totul va depinde de numărul de activități pe care le desfășurați. Nu uitați să utilizați simboluri când înregistrați lucruri în Bullet Journal.
Mutare
Migrarea sarcinilor este una dintre cele mai importante activități propuse prin această metodă. Dacă există sarcini pe care le-ați înregistrat și nu le-ați putut îndeplini, va trebui să le mutați săptămâna sau luna următoare. Înainte de a le scrie din nou, reflectați un moment și întrebați-vă dacă merită să le faceți.
Colecții
Aceste secțiuni variază în funcție de interesele fiecărei persoane. Puteți adăuga următoarele:
- Cărți de citit
- Fraze frumoase
- Meniu săptămânal
- Controlul cheltuielilor
Cum să faceți propriul Bullet Journal?
Pentru a începe, veți avea nevoie de următoarele materiale:
- Caiet. Mărimea poate varia, deși vă recomandăm să fie practic și ușor de transportat.
- Pixuri colorate.
- Markere de diferite tipuri și culori.
- Autocolante
- Creioane
Apoi, trebuie doar să începeți să-l proiectați în conformitate cu ceea ce am analizat în acest articol. Începeți să vă completați jurnalele zilnice, săptămânale și lunare și lăsați-vă imaginația să creeze ceva util și plăcut.
Avantajele menținerii Bullet Journal la zi
A actualiza BuJo-ul este o modalitate de a pune pe hârtie vârtejul de gânduri care ne invadează zilnic. Când mintea merge mai repede decât acțiunile, multe lucruri ne scapă. Înregistrarea lor într-o manieră ordonată este o alternativă excelentă.
Iată câteva dintre beneficiile unui Bullet Journal:
- Este o modalitate de a înregistra activitățile zilnice într-un mod creativ, punând accent pe ceea ce contează. Este și o modalitate de a nu le uita.
- Vă permite să stabiliți o ierarhie a sarcinilor și să diferențiați urgențele. Este un instrument excelent pentru a gestiona timpul.
- Acesta generează o stimulare importantă a creierului atunci când trebuie să scrieți de mână, o practică care pare a fi pe cale de dispariție din cauza invaziei tehnologice.
- Încurajează creativitatea și imaginația. Fiecare adnotare presupune un design liber, utilizarea de culori, markere, etc.
Practicați și: 5 exerciții mindfulness pentru anxietate
Bullet Journal: un mod de a scrie și de a trăi viața
Carroll a spus că „un Bullet Journal este o practică de mindfulness deghizată într-un sistem productiv”. Cu alte cuvinte, este o modalitate de a obține productivitate, concentrându-ne pe aici și acum.
Vă încurajăm să vă creați propriul BuJo și să vă bucurați de toate beneficiile sale, nu numai profesional, ci și emoțional și spiritual!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Vallejo Pareja, M. Á. (2006). Mindfulness. Psicol, 92-99.
- Simón, V. (2011). Aprender a practicar mindfulness. Sello Editorial SL.
- Arévalo Catalán, I. I. (2018). El futuro de la enseñanza de la escritura manual en la era tecnológica.
- Vecina Jiménez, M. L. (2006). Creatividad. psicol, 31-39.
- Davis, G. A., Scott, J. A., Bertorini, A., Alexander, T., Barron, F., Clark, C. H., … & Wintringham, A. B. (1975). Estrategias para la creatividad. In Estrategias para la creatividad(pp. 354-354).
- Shapiro, S. L., Carlson, L. E., Astin, J. A., & Freedman, B. (2006). Mechanisms of mindfulness. Journal of clinical psychology, 62(3), 373-386.