Ce este și cum se utilizează microcimentul?
Noutățile din lumea construcțiilor nu încetează să ne uimească. Apar produse noi care facilitează lucrările de reparații, bricolaj și renovare. Cu această ocazie, vom vorbi despre ce este și cum se utilizează microcimentul.
În continuare, vom trece în revistă în ce constă acest material, care sunt avantajele sale și în ce locuri îl putem aplica. Este foarte ușor de manipulat, așa că puteți îndeplini sarcinile pe cont propriu, fără a fi nevoie să angajați un profesionist.
Ce este microcimentul?
După cum indică și numele său, este un material format din ciment, rășini, aditivi și pigmenți de origine minerală care îi conferă culori diferite. Diferitele tonuri sunt un mare avantaj, deoarece ne oferă opțiunea de a alege o nuanță care se adaptează și îmbină cu restul elementelor.
Dacă ne dorim, putem ieși din clasicul gri al cimentului.
Este un material care poate fi aplicat pe suprafețe orizontale și verticale fără probleme. Podelele, pereții și mobilierul pot fi acoperite cu microciment pentru a obține finisaje moderne, elegante și foarte îngrijite.
Microcimentul poate fi folosit atât în interior, cât și în exterior. În general, finisajul fin este folosit pentru interior, iar cel mediu sau grosier pentru exterior.
Care sunt avantajele microcimentului?
Această metodă inovatoare de acoperire a diferitelor suprafețe are multe beneficii. Este un material foarte rezistent în ceea ce privește variațiile de temperatură, zgârieturile și loviturile. Deși se zgârie, nu se distruge atât de ușor.
Microcimentul este relativ ieftin, deoarece poate fi aplicat pe materialul pe care îl avem deja ca bază (porțelan, gresie, ceramică, vopsea). Nu este necesar să eliminați ceea ce este deja acolo.
Microcimentul are o aderență maximă. În acest sens, se poate aplica fără probleme pe o masă de marmură sau pe gresia din baie. Pe acest tip de suprafețe cu porozitate foarte scăzută, se aplică mai întâi o bază.
Microcimentul necesită foarte puțină întreținere. Nu este recomandat să folosiți produse excesiv de abrazive pentru curățarea acestuia, ci pur și simplu apă caldă și săpun neutru. Nu are rosturi de dilatație, ceea ce previne acumularea de murdărie.
Are diverse culori și este foarte ușor de aplicat. Va trebui să urmați instrucțiunile de utilizare și să aveți cel puțin 4 sau 5 zile la dispoziție, deoarece necesită procese diferite cu timpi de uscare proprii.
O problemă foarte importantă în cazul pardoselilor este grosimea finală a stratului aplicat. Dacă intenționați să renovați casa, puteți folosi microciment fără a fi nevoie să schimbați ulterior ușile. Acest lucru se datorează faptului că grosimea maximă pe care o atinge este de 3 milimetri. Funcționarea ușilor nu va fi afectată.
Cum se utilizează microcimentul?
După cum am menționat la început, acest material este folosit în principal pentru acoperirea diferitelor suprafețe. Acestea pot fi pereți, podele și mobilier, cum ar fi blaturile sau mesele.
1. Mobilier
Microcimentul este ideal pentru acoperirea mobilierului care se află în exteriorul și în interiorul casei. Oferind o gamă largă de finisaje, vă puteți juca cu stiluri rustice sau elegante.
În cazul mobilierului de exterior, există bănci și mese de grădină acoperite cu microciment. Amintiți-vă că vine în diverse culori, așa că va exista cu siguranță un ton care se potrivește grădinii voastre. Este foarte rezistent la intemperii, fiind ideal pentru o modificare a mobilierului de exterior.
În mod similar, este folosit pentru a acoperi căzi și blaturi de baie și bucătărie. Este ultra-rezistent la umiditate.
2. Podele și pereți
Acest material este ideal pentru acoperirea pardoselilor și pereților, deoarece are un cost redus, este foarte ușor de aplicat și oferă o notă modernă. În cazul pardoselilor, pe acestea se pune o plasă specială din plastic pentru a adăuga mai multă rezistență.
3. Băi
Microcimentul este folosit din ce în ce mai mult în băi deoarece rezistă la umiditate și este foarte ușor de curățat. Fie că este vorba de un perete, o podea, o cadă sau un blat, acest material este atât de versatil, încât poate fi folosit în numeroase moduri.
4. Scări
Acoperirea unei scări cu microciment va oferi rezultate excelente. Arată grozav dacă este combinat cu lemnul și fierul, două elemente distinse în construcție.
5. Piscine
Acoperirea zonei din jurul piscinei cu microciment este o idee foarte înțeleaptă. Acest lucru se datorează faptului că este antiderapant, decorativ și rezistent la UV.
Citiți și: 10 sfaturi pentru a menține garajul curat
Microcimentul este o soluție practică și decorativă
Sperăm că aceste propuneri să servească drept declanșator de idei, astfel încât să îl puteți aplica și adapta la propriile circumstanțe. Recomandarea noastră finală este să citiți și să respectați instrucțiunile producătorului pentru a evita greșelile care ar putea altera rezultatul pe care îl urmăriți.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Duda, W. H. (1977). Manual tecnológico del cemento. Reverté.
- Fallas, G. G., Madrigal, C. H., García, M. P., Valenciano, I. R., Vega, L. D. R., & Guzmán, G. S. (2012). Efecto de la variación agua/cemento en el concreto. Tecnología en marcha, 25(2), 80-86.
- Gómez, A. M. (1996, September). Los materiales de construcción y el cambio estético: sobre la estética del hierro y el cemento. In Actas del Primer Congreso Nacional de Historia de la construcción(Vol. 19, p. 21).
- Giraldo Bedoya, A. M. (2015). Manual De Acabados.
- Penadés Sanz, J. (2015). Análisis y estudio del microcemento(Doctoral dissert
- Sánchez Paz, L. (2020). Centro de restauración de bienes muebles.