9 avantaje și dezavantaje ale bucătăriilor în aer liber
 

9 avantaje și dezavantaje ale bucătăriilor în aer liber

Amenajarea unui spațiu exterior pentru pregătirea meselor și evenimente sociale este o investiție atractivă și modernă. Cu toate acestea, avantajele și dezavantajele trebuie luate mereu în considerare.
9 avantaje și dezavantaje ale bucătăriilor în aer liber

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

O modalitate bună de a păstra curățenia casei este utilizarea spațiilor exterioare pentru amenajarea bucătăriile în aer liber. Puteți găti bucurându-te de adierea vântului și lumina soarelui. Desigur, acest lucru este mai dificil în climate nefavorabile. Descoperiți 9 avantaje și dezavantaje ale bucătăriilor în aer liber!

Dacă vreți să amenajați un asemenea spațiu, este important să cunoașteți anumite aspecte. Trebuie să acordați o mare atenție designului, stilului și decorațiunilor.

Aspecte de luat în considerare înainte de a amenaja o bucătărie în aer liber

Înainte de a descrie avantaje și dezavantaje ale bucătăriilor în aer liber, puneți-vă câteva întrebări de bază:

  • Prefabricate sau personalizate: este clar că o amenajare de asemenea natură necesită o investiție importantă. În funcție de fiecare buzunar, există variante personalizate sau prefabricate, acestea din urma fiind mai ieftine.
  • Spațiu: unul dintre cele mai importante aspecte este spațiul disponibil. În funcție de spațiu, puteți planifica și adapta mai bine bucătăria. Există electrocasnice, blaturi și mobilă în formă de U care se potrivesc în spații mici.
  • Dulapuri: bucătăria exterioară este un loc auxiliar și nu principalul spațiu de preparare a alimentelor. Cu toate acestea, planificarea ar trebui să ia în considerare un spațiu pentru depozitarea ustensilelor, recipientelor și condimentelor.
  • Tipuri de scaune: depinde cât timp intenționați să petreceți acolo. Dacă planificați evenimente pe toată durata zilei cu mulți oameni, alegeți scaune mari și confortabile.

Avantaje ale bucătăriilor în aer liber

Construirea unui spațiu de acest tip este un lucru util, mai ales pentru persoanele care se bucură de aerul curat. Bucătăriile exterioare au diverse avantaje, precum evitarea mirosului de mâncare în interiorul casei și utilizarea diferitelor instrumente culinare.

Femeie deranjată de mirosul urât
Gătitul afară previne acumularea de mirosuri în interiorul casei.

1. Varietate de stiluri

Bucătăriile de exterior, pe lângă faptul că sunt funcționale, sunt un element oarecum excentric. Acest lucru sugerează că designul și stilul ales sunt aproape la fel de importante ca elementele utilizate ulterior. Trebuie să țineți cont de ceea ce se potrivește cel mai bine cu locuința și, bineînțeles, cu gustul personal.

Există mai multe opțiuni. Designul alb este cel mai utilizat. Este un stil simplist deoarece folosește materiale precum lemnul, forme geometrice drepte și decorațiuni cu plante. În schimb, bucătăriile rustice de exterior se bazează pe aplicarea de gresie și cărămidă decorativă, precum și pe predominanța culorilor verde și maro.

Pentru o variantă mai sigură, puteți alege stilul clasic, ce combină materiale precum betonul, piatra și ceramica. Și aici predomină albul, iar iluminarea este foarte importantă.

Materiale precum fierul și lemnul oferă spațiului un aspect rustic. Designul tropical este ideal pentru a genera senzația de natură. Cu toate acestea, trebuie să aveți alături și o grădină.

2. Utilizarea teraselor

Oricare dintre aceste stiluri sau modele poate fi folosit pe terasă. Mulți oameni au o terasă, dar nu îi acordă suficientă atenție și ajung să petreacă foarte puțin timp acolo.

Recondiționarea terasei pentru amenajarea unei bucătării exterioare vă permite să profitați de toate zonele casei și oferă atât vitalitate, cât și modernitate. Este important să țineți cont de instalarea diferitelor elemente, cum ar fi chiuveta, masa, scaunele și grătarul.

3. Amplasarea grătarului și organizarea de evenimente

Grătarele sunt elemente visate de mulți oameni. Bucătăriile în aer liber trebuie să aibă o plită sau un grătar.

Fie că sunt alimentate cu cărbune, gaz sau electricitate, aceste dispozitive vă permit să organizați întâlniri sociale și să pregătiți mese copioase într-un mediu confortabil și primitor.

4. Lipsa mirosului

Unul dintre principalele avantaje ale gătitului în aer liber este lipsa fumului și a mirosurilor în casă. Deși nu toate mirosurile sunt enervante, este posibil să rămână mult timp după cină. În plus, mirosurile tind să se impregneze în diferite țesături și obiecte, cum ar fi perdelele, îmbrăcămintea și chiar părul.

Ventilatoarele și hotele elimină fumul. Cu toate acestea, nimic nu este mai potrivit decât gătitul în aer liber, deoarece prezența mirosurilor în interiorul casei este total eliminată.

5. Creșterea prețului proprietății

Este clar că aproape orice îmbunătățire a locuinței tinde să crească valoarea proprietății. Totuși, recondiționarea unui spațiu exterior pentru amplasarea bucătăriei are o valoare economică ridicată. Investiția se este valorificată în momentul vânzării casei.

6. Economia de energie electrică

Când gătiți afară, nu mai este necesar sa folosiți hota sau aparatul de aer condiționat. Eliminarea mirosului și fumului nu este necesară în aer liber. În general, aceste dispozitive au un consum mare de energie electrică.

Dezavantaje ale bucătăriilor în aer liber

Dincolo de multiplele avantaje pe care le aduc bucătăriile în aer liber, există și câteva dezavantaje care trebuie luate în considerare. Factorul climatic, bugetul și rețeaua electrică sunt câteva dintre ele.

1. Climatul nefavorabil

Bucătăriile în aer liber sunt ideale dacă locuiți într-o zonă cu climat cald sau temperat. Condițiile nefavorabile, cum ar fi frigul, ploaia frecventă sau înghețul pot face aceste spații inutilizabile. Cu toate acestea, există câteva lucruri care vă ajută să vă bucurați de bucătăriile exterioare și în zilele ploioase.

De exemplu, puteți monta un acoperiș. Puteți echilibra temperatura spațiului prin amplasarea de sobe mobile, încălzitoare sau șeminee exterioare. Veți avea un element decorativ în plus, ce permite folosirea bucătăriei în lunile de iarnă.

Persoană care gătește pe grătar afară
Grătarele în aer liber încurajează întâlnirile sociale. Totuși, vremea vă poate juca feste dacă nu există protecție.

2. Bugetul

Amenajarea bucătăriilor exterioare necesită o investiție importantă. Totuși, există opțiuni pentru buzunarul fiecărei persoane.

De exemplu, elementele prefabricate sunt mai ieftine. Deși trebuie să renunțați la personalizare, acest tip de spațiu presupune o investiție mai mică.

3. Alimentarea cu energie

Instalarea bucătăriilor exterioare nu este atât de simplă precum amplasarea unei noi piese de mobilier pe terasă. Acestea necesită o adaptare a rețelei electrice și de gaze. Toate acestea implică investiție mare.

Alegerea aparatelor pentru bucătăriile în aer liber

Gătitul în noul spațiu depinde de anumiți factori, precum dimensiunea și gustul personal. Dacă aveți posibilitatea de a alege, o opțiune bună este cuptorul cu lemne, neobișnuit în bucătăriile interioare și cu capacitate foarte mare. Există chiar și modele care au roți și sunt transportabile.

Grătarele sunt alternative utilizate pe scară largă în aer liber. Mâncarea la grătar este potrivită pentru evenimente cu mai mulți invitați. În plus, există și cuptoare pe gaz care pot fi amplasate în exterior și versiuni care combină gătitul pe lemne cu cel pe gaz.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.