7 riscuri în bucătărie și sfaturi de siguranță
Principalele riscuri în bucătărie pot provoca accidente grave. Bucătăria este mediul perfect pentru diferite tipuri de accidente care pot varia de la tăieturi și arsuri minore, până la cazuri mai grave de otrăvire și fracturi.
Gazul, curentul, apa, obiectele ascuțite… sunt doar câțiva dintre factorii care provoacă adesea cele mai periculoase accidente casnice. Aflați care sunt cele mai importante 7 riscuri în bucătărie și ce măsuri de siguranță puteți lua!
Riscuri în bucătărie: care sunt acestea și cum să le contracarăm?
Majoritatea incidentelor care se întâmplă în bucătărie ar fi putut fi evitate. Trebuie doar mai multă atenție.
1. Căderi și alunecări
De ce cad unii oameni în bucătărie? Pentru că este normal ca podeaua din acest mediu să se ude, să se murdărească cu resturi de mâncare sau grăsime, etc. În aceste condiții, alunecările și căderile sunt la ordinea zilei. Pentru a evita căderea, este important să curățați podeaua cu o cârpă umedă și să o uscați bine.
Pe de altă parte, dacă există dulapuri înalte la care trebuie să ajungeți cu ajutorul unui taburet, asigurați-vă că acesta este potrivit pentru a vă urca pe el. Evitați utilizarea scaunelor instabile care nu vor suporta greutatea unei persoane.
2. Căderea obiectelor
S-a întâmplat ca atunci când deschideți un dulap să fi căzut din el o cutie sau un pachet? Lipsa de ordine în mobilierul de bucătărie ar putea genera aceste tipuri de accidente.
Această situație se agravează atunci când ustensilele sau vasele nu sunt depozitate corespunzător și ceea ce cade este un cuțit sau o oală de ceramica care se sparge când vine în contact cu orice parte a corpului.
În mod ideal, păstrați toate spațiile de depozitare în ordine. De asemenea, dacă alunecarea unui obiect este iminentă, nu încercați să-l opriți cu corpul, ci stați deoparte. Deși este o chestiune de reflex, nu este o idee bună să opriți un cuțit cu picioarele.
3. Arsuri
Cine nu s-a ars în bucătărie? Chiar dacă sunteți în trecere și doar pregătiți o ceașcă de ceai. Bucătăria are surse de căldură precum cuptorul, aragazul și orice este preparat cu ajutorul lor.
Utilizați o mănușă de protecție sau o cârpă pentru a apuca o tigaie sau o oală. Atingeți ușor suprafața recipientului înainte de a-l ridica cu toată mâna.
Dacă gătiți, nu loviți mânerele tigăilor. Scufundați alimentele puțin câte puțin în apă fierbinte sau ulei și puneți întotdeauna la îndemână mănuși sau cârpe. Dacă aveți copii prin preajmă, folosiți arzătoarele din spate.
Citiți și: Cum să tratezi arsurile la copii
4. Gaz și electricitate
Gazul este foarte periculos și, dacă este manipulat greșit, poate provoca explozii și otrăvire cu monoxid de carbon. În mod similar, electricitatea prezintă și ea pericole în bucătărie, deoarece poate provoca scurtcircuite și electrocutări.
Este esențial să închideți corect gazul și să fiți atenți ca arzătorul sa nu se stingă dacă se varsă lichid pe el. De asemenea, prizele de pe blat nu trebuie stropite cu lichid. Ori de câte ori utilizați un aparat electric, asigurați-vă că aveți mâinile uscate.
5. Tăieturi
Pe lângă cuțit, există și alte obiecte care vă pot răni în bucătărie. Un deschizător de conserve și marginea cutiei în sine, un recipient din sticlă sau ceramică spart, mașinile de tocat sau feliatoarele sunt doar câteva dintre articolele cu care vă puteți tăia în bucătărie.
Pentru a evita acest tip de accident, este important ca lamele ascuțite să aibă un mâner antiderapant, să purtați mănuși și, mai ales, să fiți atenți la ce faceți în timp ce manipulați elemente ascuțite.
6. Intoxicații
În bucătărie, există diferite produse de curățenie care pot fi foarte periculoase pe mâini greșite, mai ales în cazul celor mici sau al animalelor de companie.
Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să respectați condițiile de depozitare indicate de producător. Unele dintre aceste produse chimice sunt sensibile la căldură sau umiditate, motiv pentru care păstrarea lor corectă este esențială.
7. Contaminare
Aici putem aminti contaminarea încrucișată și cea generată de folosirea bureților sau a cârpelor foarte uzate. În primul exemplu, încercați să nu folosiți aceleași ustensile pentru alimentele crude și gătite.
Un alt tip de contaminare care poate apărea în bucătărie este prin folosirea unor bureți prea vechi care au acumulat diferite bacterii și ciuperci dăunătoare sănătății.
Riscuri în bucătărie: o chestiune de prevenție
După cum ați văzut, accidentele care se pot întâmpla în bucătărie pot fi evitate dacă urmați aceste sfaturi simple. Forfota zilnică, rutina și timpii care devin din ce în ce mai scurți ne pot face să ratăm unele dintre aceste precauții de bază.
Atenția la detalii, controlul regulat al electrocasnicelor din bucătărie și menținerea igienei sunt recomandările de bază care ne vor ajuta să ținem departe de riscurile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bolaños Morera, P., & Chacón Araya, C. (2017). Intoxicación por monóxido de carbono. Medicina Legal de Costa Rica, 34(1), 137-146.
- Fuster i Valls, N. (2006). Importancia del control higiénico de las superficies alimentarias mediante técnicas rápidas y tradicionales para evitar y/o minimizar las contaminaciones cruzadas. Universitat Autònoma de Barcelona.
- Haro, B. H., & Moya, J. V. (2013). Caracterización de riesgos laborales en los procesos del área de restaurante y cocina de la Hostería Selva Virgen. Enfoque UTE, 4(1), 50-58.
- Peña Aguirre, T. B. Estudio de los factores de riesgo biológicos presentes en a cocina de un restaurante.
- Fernández, P. B., López, M. B., Escribano, M. F., Pérez, B. G., Pérez, E. M., Sánchez, M. M., & Morales, M. P. (2019). Cocina y oficios. Información de Prevención de Riesgos Laborales.
- Combe, L. S. (2011). La seguridad en la cocina¿ Cómo lograr que la cocina sea un lugar seguro para trabajar?. Hospitalidad ESDAI, (20).