7 cele mai murdare locuri din casă și cum să le dezinfectezi
 

7 cele mai murdare locuri din casă și cum să le dezinfectezi

Curățarea zilnică exclude adesea anumite spații care acumulează microorganisme. Cum putem curăța cele mai murdare locuri din casă?
7 cele mai murdare locuri din casă și cum să le dezinfectezi

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Curățarea murdăriei vizibile este foarte ușoară și, de fapt, este ceea ce facem cel mai des. Bucătăria și baia sunt mediile care se murdăresc cel mai mult. Totuși, după igienizare, nu sunt întotdeauna lipsite de germeni și bacterii. De aceea, am pregătit o listă cu cele mai murdare locuri din casa și câteva sfaturi pentru a le dezinfecta.

În sarcina de curățare, se întâmplă să trecem cu vederea anumite spații și obiecte care constituie un loc perfect pentru proliferarea ciupercilor și bacteriilor care pot fi dăunătoare sănătății umane. Să analizăm care sunt aceste locuri!

Cele mai murdare locuri din casă

1. Mașina de spălat vase

Vom începe cu bucătăria, deoarece este unul dintre cele mai murdare locuri din casă. Farfuriile, paharele și tacâmurile ies strălucitoare din mașina de spălat vase, dar știți în ce stare se află mașina?

Unele studii au arătat că mașinile de spălat vase adăpostesc bacterii care afectează sănătatea producând infecții și infecții dermatologice. În timpul spălării, de pe vase sunt îndepărtate resturi de mâncare care se acumulează. La următoarea spălare, încep să circule între vase.

Ce puteți face? Din când în când, ar trebui să scoateți grila de jos și filtrul. Spălați-le cu apă călduță și detergent cu ajutorul unei perii. După clătire, lăsați-le să se usuce.

Pentru a termina această curățare, puneți o ceașcă cu oțet alb și porniți un program care folosește apă fierbinte. Oțetul ajută la eliminarea resturilor de grăsime.

Această curățare ar trebui făcută o dată pe săptămână.
Cele mai murdare locuri din casă

2. Lavete de și bureți de vase

Reînnoirea bureților și a lavetelor folosite în bucătărie ar trebui să fie mult mai frecventă decât este în realitate. Acestea sunt elemente pe care agenții patogeni proliferează foarte ușor.

Pe lângă înlocuirea lor mai frecventă, vă sugerăm să le scurgeți bine după folosire. Puteți lăsa cârpele în apă cu hipoclorit timp de câteva ore pentru a ajuta la dezinfectare.

3. Chiuvetă

Continuând cu zona de bucătărie, ajungem la chiuvetă, un loc perfect pentru proliferarea microorganismelor care pot fi dăunătoare sănătății. Atunci când vesela murdară se acumulează în chiuvetă, înmulțirea ciupercilor și a bacteriilor este la ordinea zilei.

Principala recomandare este de a nu lăsa vase murdare și de a spăla chiuveta de fiecare dată când spălăm vase. Nu lăsați pe mâine ceea ce puteți face azi.

4. Cuptor

Pentru a termina cu bucătăria, vom vorbi despre cuptor. Deși este adevărat că funcționează la temperaturi ridicate care reușesc să omoare bacteriile, trebuie menținut curat din alte motive.

Resturile de mâncare ard și emană un miros care poate strica următorul preparat. De asemenea, grăsimea acumulată va produce un miros neplăcut și un aspect neîngrijit.

5. Toaletă

Acum mergem la baie, o zonă umedă prin excelenţă şi un focar de microorganisme. Toaleta se află în fruntea listei elementelor care acumulează mai mulți germeni, tocmai pentru că se numără printre cele mai murdare locuri din casă.

Potrivit unui studiu, o toaletă găzduiește aproximativ 50 de bacterii la fiecare 2,5 cm. Deși este adevărat că se curăță în mod regulat, merită să ne amintim de importanța dezinfectării sale.

Ideal este să o curățați cu un dezinfectant de uz casnic și un burete folosit exclusiv în acest scop. Interiorul poate fi igienizat cu peria clasică, ținând cont de colțuri.

6. Periuțe de dinți și pahare folosite la depozitarea lor

Există diferite microorganisme care sunt transferate din gură pe periuța de dinți. Fiind în imediata apropiere a periuțelor altor membri ai familiei, acestea se pot răspândi. Vorbim de stafilococi, bacterii coliforme și chiar germeni din fecale.

Am dori să ne oprim asupra acestui ultim exemplu. Când periuțele de dinți împart spațiul cu toaleta, contaminarea periuței de dinți devine posibilă. Când trageți apa la toaletă, microparticulele se răspândesc în mediul înconjurător și cad pe diferite suprafețe, inclusiv pe periuțele de dinți.

Pentru a reduce riscurile acestui tip de contaminare, puteți coborî capacul toaletei înainte de a trage apa. De asemenea, vă sugerăm să dezinfectați zilnic paharele în care sunt așezate periuțele.

Baia este printre cele mai murdare locuri din casă

7. Telefoane mobile și computere

Există mii de bacterii prezente pe dispozitivele tehnologice, precum telefoanele mobile și tastaturile computerelor. Manipulăm ambele dispozitive multe ore pe zi și nu o facem întotdeauna cu mâinile curate.

În cazul telefoanelor mobile, trebuie să recunoaștem că, în multe cazuri, le ducem din bucătărie în baie fără nicio grijă. Ciupercile și bacteriile se răspândesc ușor.

În ceea ce privește tastaturile, unii oameni consumă alimente în timp ce le folosesc. Resturile alimentare care cad pot promova dezvoltarea diferiților germeni. De asemenea, prin atingerea nasului și a gurii, ajutăm la răspândirea microorganismelor.

Cel mai bun mod de a curăța mobilul este de a îndepărta carcasa care îl acoperă și de a-l șterge cu o cârpă umezită cu un dezinfectant, cel puțin o dată pe zi. În cazul tastaturii, ideal este să o aspirați și apoi să o pulverizați cu un spray dezinfectant.

Lista celor mai murdare locuri din casă pare nesfârșită

Sperăm că puteți folosi câteva dintre aceste idei pentru a curăța și dezinfecta acele spații și elemente de care uităm în curățenia zilnică. În orice caz, există și alte locuri și obiecte care trebuie luate în considerare: clanțe, robinete, jucării, etc. Vă recomandăm să aveți întotdeauna la îndemână un spray cu lichid dezinfectant.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gómez, D., Lavayén, S., Nario, F., Piquin, A., & Zotta, C. M. (2011). Detección de microorganismos potencialmente patógenos en hogares de Mar del Plata. Acta bioquímica clínica Latinoamericana45(3), 441-445.
  • Zárate, N., Cowan, C., Román, C., & Lombardo, G. (2020). Contaminación bacteriana de esponja de lavado y bachas de cocina de cantinas de escuelas de asunción y gran asunción. Pediatría (Asunción)47(2), 94-99.
  • ESPINOSA, A., & SORIA, C. ESTUDIOS SOBRE LA CONTAMINACIÓN BACTERIANA EN AMBIENTES DOMÉSTICOS DE CINCUENTA HOGARES EN LA CIUDAD DE QUITO. DE LA PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DEL ECUADOR, 59.
  • Pérez Taco, O. P. (2017). Análisis microbiológico de los cepillos dentales en los estudiantes del primer semestre de la Carrera de Odontología de la Universidad Nacional de Chimborazo(Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo, 2017).
  • Hodelín, Y. H., de los Reyes García, Z. L., Cumbá, G. H., & Salmon, M. B. (2016). Riesgos sobre tiempo prolongado frente a un ordenador. Revista Información Científica95(1), 175-190.
  • Yiyela Masó, M., Sesma, A. C., Pintado, S., Santolin, C., Luna, T. I., & Mangiaterra, S. M. (2020). Contaminación ambiental por microorganismos multirresistentes y el efecto de la limpieza y desinfección en una unidad de cuidados intensivos. Acta bioquímica clínica latinoamericana54(2), 145-150.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.