Ce este iuta și de ce se recomandă pentru înlocuirea pungilor de plastic?
 

Ce este iuta și de ce se recomandă pentru înlocuirea pungilor de plastic?

Iuta este un material ce se remarcă prin rezistență și durabilitate. Este un înlocuitor bun pentru pungile de plastic?
Ce este iuta și de ce se recomandă pentru înlocuirea pungilor de plastic?

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Pentru a contribui la îngrijirea mediului înconjurător, oamenii caută constant materiale care să înlocuiască plasticul. Una dintre soluțiile ce a câștigat popularitate este iuta. Funcționează această opțiune?

Iuta este o țesătură ecologică și durabilă care a câștigat puncte față de pungile de plastic datorită rezistenței și durabilității sale. În continuare, vă vom spune care sunt avantajele și dezavantajele sale.

Ce este iuta?

Iuta, cunoscută și ca „fibra de aur” , este o plantă al cărei nume științific este Corchorus Capsularis. Este produsă în principal în India. Poate crește și în regiuni tropicale.

Există mai multe specii, dar cea mai folosită este cea albă. Deși specia Corchorus Olitorius sau Tossa Yute este de o calitate mai bună, este mai dificil de cultivat.

Probabil aveți o geantă, un covor, un coș sau altceva din acest material fără să știți. Datorită avantajelor pe care le are în industria textilă — și prețului mic — este folosită pentru fabricarea diverselor articole de cel puțin 5000 de ani.

Utilizări principale

 • Datorită rezistenței sale, iuta este adesea folosită la fabricarea sacilor pentru depozitarea și transportul produselor agricole (cereale, zahăr sau cartofi).
 • Nu este folosită doar pentru a înlocui pungile de cumpărături. Este o opțiune bună pentru ambalajele cadourilor, huse, etc.
 • În industria auto, este un element utilizat la fabricarea materialelor compozite.
Sacoșă de iută
Datorită versatilității sale, iuta este ideală pentru fabricarea de pungi, coșuri, ambalaje și alte elemente.

Avantajele iutei: de ce este iuta mai bună decât pungile de plastic?

Datorită caracteristicilor sale, iuta este considerată o opțiune mai bună în comparație cu plasticul. De fapt, au fost identificate avantaje și față de bumbac. Iată o listă cu beneficiile sale:

 • Este 100% ecologică. Pentru recoltarea acesteia, nu este necesară utilizarea pesticidelor sau a îngrășămintelor chimice.
 • Este rezistentă și respirabilă, ideală pentru a fi folosit ca sacoșă de cumpărături deoarece nu lasă produsele să-și piardă prospețimea.
 • Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) afirmă că unul dintre beneficiile iutei este faptul că, atunci când este plantată pe un hectar, consumă 15 tone de dioxid de carbon și le transformă în 11 tone de oxigen. Mai mult decât copacii.
 • Poate fi amestecată cu alte fibre naturale sau sintetice și poate fi vopsită și imprimată.
 • Are nevoie de doar 6 luni pentru a ajunge la maturitate. Nu necesită mult teren în comparație cu alte plante.
 • Este reutilizabilă.
 • Are o conductivitate termică scăzută. De asemenea, are proprietăți izolante și antistatice.
 • Este ieftină.

Dezavantajele iutei

Adevărul este că dezavantajele sale sunt minore în comparație cu beneficiile pe care le oferă. Cu toate acestea, este necesar să le cunoaștem. Unul dintre dezavantajele iutei este faptul că este foarte absorbantă. Din acest motiv, petele sunt dificil de îndepărtat.

În ceea ce privește pânza de iută, dacă este scufundată mult timp în apă, se poate dezintegra. În acest sens, ideal este să evitați umiditatea. Dacă se udă, trebuie să fie uscată în aer liber.

Iută sau bumbac: care este mai bun?

Dacă se iau în considerare durabilitatea, întreținerea și degradarea, iuta este mai bună decât bumbacul din punct de vedere al mediului. Deși ambele țesături sunt naturale, iuta necesită mai puțină apă pentru a crește și nu are nevoie de substanțe chimice.

De asemenea, iuta este o fibră puternică, durabilă, economică și versatilă, motiv pentru care este o opțiune bună pentru a înlocui multe elemente care sunt realizate din plastic. Fără îndoială, dacă este vorba despre înlocuirea pungilor de plastic, este cea mai bună.

Sac de iută cu fasole
Din punct de vedere al mediului, iuta depășește alte materiale precum bumbacul.

O singură fibră, utilizări diferite

Având în vedere rezistența și versatilitatea sa, iuta este folosită pentru a face diverse articole de uz casnic, cum ar fi covoare, frânghii, pânză, îmbrăcăminte, coșuri și genți, printre altele.

Datorită beneficiilor sale pentru mediu, a câștigat popularitate ca înlocuitor pentru ambalajele din plastic. Multe companii au optat pentru acest material pentru a-și ambala produsele. O folosiți de obicei acasă?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Zhang L, Ma X, Zhang X, et al. Reference genomes of the two cultivated jute species. Plant Biotechnol J. 2021;19(11):2235-2248. doi:10.1111/pbi.13652
 • The Food and Agriculture Organization of the United Nations [Updated June 2022]. Jute. Available from: https://www.fao.org/economic/futurefibres/fibres/jute/en/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.