Cum poți să reduci consumul de plastic? - Doza de Sănătate
 

Cum poți să reduci consumul de plastic?

Plasticul este întâlnit în foarte multe obiecte. Din această cauză, este o problemă serioasă pentru planetă. Însă poți reduce utilizarea de plastic cu ajutorul sfaturilor din acest articol!
Cum poți să reduci consumul de plastic?

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Plasticul este un material pe care îl poți găsi peste tot și pe care îl folosești în aproape fiecare minut. Se găsește în tot felul de obiecte, în special în ambalaje, materiale de construcții, accesorii și chiar îmbrăcăminte și unele produse cosmetice. Este posibil să reduci consumul zilnic de plastic. Vom afla împreună cum!

De ce este important să reduci consumul de plastic? În acest articol, vom vorbi despre acest subiect și îți vom propune, de asemenea, câteva măsuri practice pentru viața de zi cu zi.

Plasticul și poluarea

Potrivit celebrei organizații ecologice Greenpeace, în fiecare an oceanele și mările sunt inundate cu echivalentul a 1200 x greutatea Turnului Eiffel în plastic. Această cantitate nu este întreaga problemă, ci doar o parte din ea.

De fapt, aspectul cel mai îngrijorător al plasticului este faptul că, odată ce a fost aruncat, are nevoie de mult timp pentru a se descompune. De exemplu, o sticlă de plastic are nevoie de până la 500 de ani pentru a se dezintegra.

Deșeuri plastice sortate

Având în vedere faptul că producția mondială de plastic crește cu milioane de tone pe an și că toți continuăm să cumpărăm tot felul de produse și să le aruncăm oriunde, cantitatea deșeurilor nu va înceta să crească.

Marea majoritate a plasticului ajunge în mări și oceane, dăunând grav acestor ecosisteme. Impactul este dramatic. Și, deși reciclarea ambalajelor este un pas bun pentru reducerea deșeurilor, în realitate, ar fi mai bine să reduci consumul zilnic de plastic.

Cum poți să reduci consumul zilnic de plastic?

Următoarele măsuri sunt foarte practice și simple. Te vor ajuta să reduci utilizarea produselor din plastic (recipiente, ustensile, pungi, etc.), fără eforturi mari și fără a simți că îți lipsește ceva.

Utilizează pungi de pânză în loc de pungi de plastic la magazinul alimentar

De la 1 iulie 2018 în Spania, de exemplu, aceasta a devenit o măsură foarte importantă. Multe magazine nu mai au voie să ofere clienților gratuit pungi de plastic. Dacă cineva cere una, trebuie să plătească.

Ideea este să ajutăm la conștientizarea problemei și la reducerea consumului de plastic. Această măsură îi ajută pe oameni să se obișnuiască să-și aducă de acasă propriile sacoșe (din pânză sau alte materiale) și să le folosească mai mult, în loc să le folosească o dată și să le arunce.

Sacoșele din pânză au devenit foarte populare și, datorită acestui fapt, există tot felul de modele. Monocrome, ștampilate, simple, etc. Există modele pentru orice stil!

Până în anul 2021, pungile de plastic ușoare și foarte ușoare, care nu sunt biodegradabile, vor fi complet interzise (mai ales cele mai fragile, cele mai toxice). Această măsură nu va fi adoptată doar în Spania, ci și în țări precum Italia și Franța. Scopul final este de a implementa măsura în întreaga Uniune Europeană.

Fie din punct de vedere al economisirii banilor prin neplata pentru pungi de plastic, fie pentru protecția mediului, alege să folosești pungi de pânză de fiecare dată când mergi la magazinul alimentar. În acest fel, vei reduce impactul plasticului asupra mediului.

Cum să reduci utilizarea de plastic când mergi la piață

Cumpără articole vrac și evită ambalajul în exces

Dacă te gândești bine la asta, este chiar mai ieftin să cumperi articole vrac: primești exact cantitatea de care ai nevoie și poți alege cele mai bune produse. În schimb, produsele din ambalaje conțin mult plastic (tăvi, ambalaje, etc.), care va ajunge în oceane.

Când cântărești fructele, evită să le pui într-o pungă de plastic. În schimb, pune autocolantul cu prețul direct pe coajă. Apoi, pune produsele în sacoșa de pânză pentru a le aduce acasă.

Evită produsele de curățat în recipiente din plastic

Pentru a evita utilizarea produselor de curățare și aruncarea recipientelor de plastic, alege să folosești opțiuni naturale preparate casă.

De exemplu, alege anumite ingrediente precum săpunul, oțetul și bicarbonatul de sodiu pentru a spăla și a curăța lucrurile. În acest fel, vei utiliza produse ecologice, evitând utilizarea de prea mult plastic și curățând lucrurile la fel de bine.

Verifică ingredientele din produsele cosmetice

În cazul în care nu știai, multe creme și alte produse de înfrumusețare conțin microparticule din plastic. Acestea sunt foarte periculoase pentru mediu. Acestea sunt fabricate din nailon, polietilenă și polipropilenă și sunt adesea incluse în creme și exfolianți.

Din acest motiv, este mai bine să alegi produse cosmetice naturale care nu au plastic printre ingredientele lor. O altă idee este să îți faci propriile creme acasă.

Reciclează pentru a reduce consumul zilnic de plastic

Selectarea selectivă a gunoiului

Separarea gunoiului este foarte ușoară. Într-un coș poți pune hârtie și carton, în altul plastic și aluminiu și într-un altul sticlă. Există țări (cum ar fi Elveția) care sunt puțin mai specifice și separă plasticul în recipiente PET, doze și alte tipuri de plastic.

Conform informațiilor oferite de Eurostat, doar 29,7% din deșeuri sunt reciclate. Aceasta înseamnă că suntem foarte departe de o conștientizare generală a beneficiilor reciclării.

Concluzie

Prin reducerea consumului de plastic, vei reduce la minim impactul acestuia asupra mediului. Deși s-ar putea să nu vezi rezultatele direct, acțiunile tale merită. Oceanele vor fi mai curate în viitor. În plus, vei împiedica producția de plastic să crească emisiile de CO2.

Dacă îți schimbi doar câteva obiceiuri, poți reduce în mod eficient consumul de plastic. Trebuie doar să te gândești la modalități inteligente de reutilizare a obiectelor pe care le ai deja.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.