Ce să faceți când mașina de spălat nu stoarce?
 

Ce să faceți când mașina de spălat nu stoarce?

Probleme la cablaj, la drenaj sau la motor. Toate sunt motive pentru care mașina de spălat nu stoarce. Aflați cum să le identificați și dacă pot fi rezolvate pe cont propriu!
Ce să faceți când mașina de spălat nu stoarce?

Ultima actualizare: 05 martie, 2023

Mașina de spălat rufe este unul dintre cele mai folosite electrocasnice. Prezente în milioane de case din întreaga lume, aceste dispozitive sunt folosite la maxim, chiar și în fiecare zi în familiile numeroase. Acest lucru poate cauza uzură, așa că este important să știți ce să faceți atunci când mașina de spălat nu mai stoarce rufele.

Procesul de centrifugare este unul dintre primele afectate de erori de conectare, obstrucții în conducte sau defecțiuni ale motorului. Aflați cum puteți identifica și remedia problema înainte de a apela la un specialist!

Ce este centrifugarea?

Mașinile de spălat au nevoie de întreținere constantă pentru a prelungi durata de viață utilă. Mașinile de spălat și uscătoarele au o funcție care reduce umiditatea articolelor de îmbrăcăminte după igienizare.

Este vorba despre centrifugare, un proces în care tamburul se rotește rapid pentru a elimina excesul de apă și a favoriza uscarea ulterioară. Această forță se măsoară în rotații pe minut și intensitatea ei depinde de fiecare mașină de spălat.

Dincolo de utilitatea și eficacitatea lor, mașinile de spălat sunt aparate electrocasnice fragile, care se pot defecta în anumite situații. Pentru a ști ce să faceți când mașina de spălat nu mai stoarce, trebuie mai întâi să descoperiți motivele defecțiunii.

Rufe murdare care trebuie spălate
Sunt familii care folosesc zilnic mașina de spălat, din cauza volumului mare de haine murdare.

De ce mașina de spălat nu mai stoarce rufele?

Există mai multe motive care pot interfera cu această funcție a dispozitivului. Unele dintre trebuie abordate de un specialist. Altele pot avea o soluție simplă.

O defecțiune comună este cea care afectează cablurile electrice. Luând măsuri de precauție, trebuie să verificați conexiunea electrică și posibilele întreruperi. Deconectați siguranțele locuinței dacă este necesar.

Condensatorul este cel care se defectează frecvent. Acesta este dispozitivul care vă permite să măriți rotațiile tamburului pentru a începe procesul de centrifugare. Porniți un program fără haine pentru a verifica dacă este defect. Dacă mașina funcționează normal, dar nu stoarce, este foarte probabil ca acesta să fie de vină.

O altă problemă comună care este ușor de remediat este reprezentată de țevile de scurgere înfundate. Dacă circuitul este blocat, apa nu se poate scurge.

Pompa de apă, una dintre componentele principale ale aparatului, se poate defecta. În acest caz, nu există altă soluție decât înlocuirea.

Ce să faceți când mașina de spălat nu stoarce?

Oricare ar fi problema, există o soluție. Când vine vorba de defecțiuni simple sau legate de întreținere și curățare, puteți face totul pe cont propriu.

1. Eroare de cablare

Problema electrică poate fi rezolvată prin verificarea cablurilor și a sursei de electricitate. Opriți alimentarea și luați măsurile de precauție corespunzătoare. Este posibil ca mașina de spălat să nu fie conectată corect. Cablurile pot fi deteriorate, caz în care este suficient să le înlocuiți.

2. Condensator

Defecțiunile condensatorului trebuie remediate de către specialist. Cel mai probabil, acesta va înlocui piesa. Există și modele mai noi în care condensatorul este încorporat în motor.

3. Sistem de scurgere

Verificați întreaga lungime a furtunului de scurgere, precum și țeava de scurgere a locuinței pentru a descoperi posibilele blocaje.

4. Pompă de apă sau motor

Componentele interne majore, cum ar fi pompa de apă și motorul, pot fi reparate numai dacă aveți cunoștințele corespunzătoare. Trebuie să deschideți aparatul și să verificați defecțiunile. La fel ca în cazul condensatorului, piesele pot fi reparate sau înlocuite.

Cel mai bine este să chemați un specialist.
Specialist chemat când mașina de spălat nu stoarce
Înlocuirea motorului sau a pompei poate fi efectuată numai de un tehnician.

Sfaturi pentru a prelungi durata de viață a mașinii de spălat

Cea mai bună modalitate de a evita problemele mașinii de spălat și ale multor alte aparate electrice este să le oferiți întreținerea corespunzătoare. Nimic nu durează pentru totdeauna, dar poate rezista mai mult timp:

  • Atenție la dimensiunea articolelor: Nu orice articol textil este potrivit pentru fiecare mașină de spălat. Păturile groase și pilotele pot îngreuna acțiunea mașinii de spălat.
  • Igienizare. Există diferite părți ale dispozitivului, cum ar fi filtrele, care au nevoie de întreținere regulată.
  • Distribuirea sarcinii. Una dintre cele mai importante măsuri de îngrijire a mașinii de spălat rufe este evitarea supraîncărcării. Distribuiți bine articolele de îmbrăcăminte și lăsați întotdeauna spațiu liber în cuvă.
  • Verificarea buzunarelor. Verificați dacă în buzunarele articolelor de îmbrăcăminte nu există nicio monedă, bijuterie sau obiect contondent. Oricare dintre aceste obiecte poate deteriora mașina.
  • Programe adecvate. Cunoașterea programelor de spălare și a tuturor funcțiilor aparatului vă permite să utilizați dispozitivul în mod optim.

Ce să faceți când mașina de spălat stoarce pe jumătate?

Există momente în care mașina de spălat stoarce pe jumătate sau nu stoarce la fiecare spălare. Motivul poate fi  cantitatea de îmbrăcăminte. Dacă aparatul este supraîncărcat, este posibil ca ciclul de centrifugare să nu pornească sau să încetinească. Reduceți sarcina și încercați din nou.

Există și situația în care încărcătura este prea mică, iar centrifugarea este puternică. În acest caz, schimbați programul sau rotațiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.