Electrocasnicele cu gaz și avantajele acestora
 

Electrocasnicele cu gaz și avantajele acestora

Vă gândiți să folosiți mașini de spălat vase, șeminee și uscătoare cu gaz? Puteți face economii la facturi!
Electrocasnicele cu gaz și avantajele acestora

Ultima actualizare: 09 ianuarie, 2023

Gazul natural este una dintre cele mai folosite surse de energie, mai ales pentru încălzire și apă caldă. Electrocasnicele cu gaz sunt o alternativă la cele cu funcționare electrică și au multe avantaje.

Mașinile de spălat vase, uscătoarele sau grătarele sunt asociate doar cu energia electrică. Însă, gazul poate reprezenta o altă modalitate de a le alimenta. Consumul redus este un avantaj foarte important.

Ce este gazul natural și cum se produce?

Gazul natural este un amestec de hidrocarburi ușoare, compus în principal din metan. Elementele variabile sunt azotul, heliul și alcanii. Aparține categoriei de combustibili fosili, deoarece este produs din resturi organice de animale și plante care s-au descompus de-a lungul a milioane de ani.

Aceste organisme au fost îngropate sub suprafața pământului și expuse la presiuni și temperaturi ridicate. Gazele naturale se obțin prin extracție. Sunt considerate mai curate în comparație cu alți combustibili fosili, cum ar fi cărbunele.

Impactul asupra mediului

Trebuie remarcat faptul că extracția, distribuția și utilizarea gazelor naturale produc gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală. Arderea generează dioxid de carbon și metan. Din acest motiv, organizații precum Greenpeace ne sfătuiesc să nu utilizăm gazul ca soluție pentru combaterea schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, este o sursă de energie mai curată decât alți combustibili fosili. Potrivit unui studiu al Universității din Lima, gazul poluează cel mai puțin mediul. Emite mai puțin dioxid de carbon și nu generează cenușă sau particule solide în timpul arderii.

Organizațiile oficiale indică faptul că emisiile sunt cu 40% – 50% mai mici decât cele ale cărbunelui și cu 25% – 30% mai mici decât cele ale petrolului.

Electrocasnicele cu gaz

Înainte de introducerea energiei electrice în milioane de case de pe planetă, gazul era energia din spatele majorității aparatelor folosite zilnic. Odată cu proliferarea energiei electrice, gazele naturale au ajuns să fie folosite doar pentru încălzire. Însă, mulți oameni au început să ia în considerare folosirea acestei surse de energie pentru a reduce facturile.

Plite

Unul dintre principalele electrocasnice care pot folosi gazul este plita. Plitele pe gaz au o putere mai mare și gătesc mai rapid mâncarea. În plus, montarea lor este mai simplă.

Plită cu gaz
Plitele cu gaz sunt mai eficiente decât cele electrice și reduc timpul de preparare a alimentelor.

Plite ceramice

Ceramica vitrificată este mai eficientă dacă este alimentată gaz. În plus, este mult mai economică, deoarece are nevoie de mai puțină energie.

Uscătoare de rufe

Există uscătoare care funcționează cu gaz și au multe avantaje. Sunt mai eficiente decât cele electrice, produc mai puține mirosuri și nu șifonează la fel de mult hainele.

Uscarea este mai rapidă datorită temperaturilor ridicate generate de arderea gazului.

Cuptoare

Un alt aparat care poate folosi gazul ca sursă de energie este cuptorul. Cuptoarele cu gaz sunt mai puternice și mâncarea este mai gustoasă. Factorul economic este un alt motiv pentru care mulți utilizatori aleg cuptoarele cu gaz.

Mașini de spălat tradiționale

Igienizarea hainelor este mai rapidă și mai eficientă dacă apa caldă se obține cu gaz natural. Apa se încălzește mai repede.

Mașini de spălat vase

Igienizarea vaselor și a tacâmurilor se poate face cu aparate pe bază de gaz natural. În general, mașinile de spălat vase cu gaz au cicluri de spălare mai scurte și reduc consumul de energie.

Grătare

Gătitul este mai eficient dacă folosește gaz. Alimentele sunt mai puțin contaminate, deoarece nu se produce cenușă sau fum. În plus, gătirea este mai simplă, temperatură putând fi setată în funcție de fiecare preparat.

Șemineuri

Șemineurile cu gaz sunt cea mai bună modalitate de a crea medii confortabile în lunile reci. Nu produc fum și sunt eficiente, sigure și economice. Pot fi combinate cu elemente decorative ale locuinței, deoarece au un aspect foarte plăcut.

Calorifere

Caloriferele cu gaz au performanțe mai bune, putere termică mai mare și zgomot redus.

Calorifer cu gaz
Radiatoarele care folosesc gaz ca sursă de energie sunt mai puternice.

Avantajele aparatelor cu gaz

Utilizarea aparatelor cu gaz are mai multe avantaje. Unele sunt specifice fiecărui dispozitiv, altele sunt generale:

  • Comoditate: Majoritatea aparatelor cu gaz sunt foarte ușor de instalat, ieftin de întreținut și simplu de utilizat.
  • Eficiență: Multe alternative la aparatele electrice funcționează mai bine pe gaz.
  • Confort: În ceea ce privește încălzirea și utilizarea apei calde, aparatele pe gaz sunt foarte eficiente și deservesc spații mari.
  • Economie: Gazele naturale sunt mai ieftine decât energia electrică.

Electrocasnicele cu gaz și securitatea energetică

Există multe motive pentru a alege modele alternative de aparate cu gaz. Aspectele legate de siguranță trebuie luate întotdeauna în considerare. Deși gazele sunt o sursă de energie sigură și reglementată, există pericole din cauza dispozitivelor instalate necorespunzător.

Eliberarea gazului toxic, cum ar fi monoxidul de carbon, are loc dacă dispozitivele sunt instalate incorect. Prin urmare, verificați periodic dacă țevile și aparatele sunt sigure și eficiente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.