Simptomele și tratamentul intoxicației cu monoxid de carbon
 

Simptomele și tratamentul intoxicației cu monoxid de carbon

Monoxidul de carbon este un gaz care nu are miros, gust sau culoare. Din acest motiv, poate trece neobservat și poate provoca otrăviri grave. Tratamentul este ușor și eficient dacă intoxicația este detectată la timp.
Simptomele și tratamentul intoxicației cu monoxid de carbon
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 30 septembrie, 2022

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, fără gust și foarte periculos, care este produs prin arderea benzinei, lemnului și cărbunelui, printre alți combustibili. Această ardere alimentează, de exemplu, mașini, sobe cu gaz și alte sisteme de încălzire. Care sunt simptomele și tratamentul intoxicației cu monoxid de carbon?

Monoxidul de carbon este un ucigaș tăcut, otrăvind aproximativ 1.500 de oameni în fiecare an; dintre ei, până la 200 mor. Multe dintre cazuri pot fi evitate. Problemele apar din cauza funcționării proaste a sistemelor de încălzire sau manipulării greșite a acestora.

Intoxicația cu monoxid de carbon este o urgență medicală care poate trece neobservată. Prin urmare, mai jos vă vom explica tot ce trebuie să știți și ce să faceți dacă apare!

Cum apare intoxicația cu monoxid de carbon?

Monoxidul de carbon poate fi inhalat accidental în casă în timpul activităților zilnice, cum ar fi gătitul sau încălzirea spațiilor. Dispozitivele folosite nu funcționează bine sau nu au fost întreținute corespunzător. În plus, poate fi inhalat intenționat în scopul sinuciderii.

Ce produce monoxidul de carbon în organism?

În sânge circulă celule numite eritrocite sau globule roșii. Eritrocitele conțin o proteină numită hemoglobină, care este responsabilă de transportul oxigenului. Această proteină se ocupă de colectarea oxigenului din plămâni și transportul acestuia în țesuturile prin care circulă sângele.

Toxicitatea monoxidului de carbon are la bază afinitatea sa mare pentru hemoglobină. Monoxidul de carbon se leagă foarte strâns de hemoglobină și nu permite oxigenului să intre în sânge. Prin urmare, țesuturile sunt lipsite de oxigen, provocând ceea ce tehnic se numește hipoxie tisulară.

 

Femeie cu probleme de respirație

Ce simptome produce intoxicația cu monoxid de carbon?

Severitatea simptomelor depinde de cantitatea de monoxid de carbon inhalată și de durata expunerii. Există două tipuri de otrăvire cu monoxid de carbon:

 • Intoxicație acută: atunci când acest gaz este inhalat în cantități mari.
 • Intoxicație cronică: atunci când concentrațiile mici de monoxid de carbon sunt inhalate continuu.

Simptomele sunt cauzate de lipsa de oxigen în țesuturi. Printre altele, putem găsi următoarele:

 • Dureri de cap
 • Amețeli
 • Slăbiciune
 • Greață și vărsături
 • Dureri în piept
 • Aritmii cardiace
 • Probleme respiratorii
 • Confuzie
 • Somnolenţă

Dacă nu este tratată la timp, poate duce la comă. Prin urmare, intoxicația este foarte periculoasă la persoanele care sunt bete sau care dorm, deoarece acestea pot suferi leziuni ireversibile ale creierului sau chiar pot muri înainte ca cineva să observe că există o problemă.

Pe de altă parte, în intoxicațiile cronice, simptomele pot să nu fie atât de evidente și pot apărea efecte grave pe termen lung. Problemele apar mai ales la nivelul creierului:

 • Dificultatea de a învăța și de a păstra datele în memorie
 • Tulburări emoționale, precum depresia
 • Tulburări senzoriale și motorii, precum dificultățile de mișcare, pierderea sensibilității, etc.

De obicei, toate aceste simptome apar fără ca persoana în cauză să realizeze că este vorba despre un gaz, deoarece, după cum am spus, monoxidul de carbon nu are miros, culoare sau gust.

 

Bărbat care are nevoie de tratamentul intoxicației cu monoxid de carbon

Care este tratamentul intoxicației cu monoxid de carbon?

Dacă credeți că este posibil să suferiți de această problemă:

 • Trebuie să părăsiți unitatea unde s-a produs scurgerea de gaz.
 • Deschideți ușile și ferestrele pentru a permite disiparea monoxidului de carbon.
 • Opriți plitele, cuptoarele, încălzitoarele și orice alte dispozitive de acest tip.

După ce v-ați îndepărtat de sursa de otrăvire, sunați sau mergeți la camera de primiri urgențe. La spital, vă vor face anumite teste pentru a verifica dacă aveți monoxid de carbon în sânge.

Tratament spitalicesc

Tratamentul va consta în administrarea de oxigen pur pentru a disloca monoxidul de carbon din hemoglobină. Acest oxigen se administrează printr-o mască plasată pe nas și gură.

Camera hiperbară

În unele cazuri, persoana afectată poate fi plasată într-o cameră hiperbară. Acest tratament implică inhalarea de oxigen într-o cameră la o presiune mult mai mare decât în mod normal. Acest lucru accelerează înlocuirea monoxidului cu oxigen.

Cum puteți preveni această otrăvire?

Potrivit CDC sau Centers for Disease Control and Prevention, pot fi luate următoarele măsuri de precauție:

 • Toate aparatele de uz casnic care ard combustibil trebuie instalate, întreținute și utilizate corespunzător.
 • Coșurile de fum trebuie inspectate și curățate în fiecare an.
 • Cuptoarele pe gaz, încălzitoarele de apă și uscătoarele trebuie inspectate anual de către un tehnician competent.
 • Încălzitoarele cu combustibil fără aerisire trebuie utilizate numai atunci când nu dormiți și ușile sau ferestrele camerei sunt deschise.
 • Sistemele de evacuare ale mașinilor trebuie inspectate periodic pentru defecte și blocaje, în special în timpul iernii.

Detectorul de monoxid de carbon alimentat de baterii trebuie să fie instalat în locuință. Aceste baterii trebuie verificate de fiecare dată când se schimbă ora (primăvara și toamna). Dacă alarma detectorului sună, trebuie să părăsiți casa și să sunați la 112.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.