Efectele și riscurile utilizării de narghilea asupra sănătății
 

Efectele și riscurile utilizării de narghilea asupra sănătății

Fumatul de narghilea poate părea distractiv. Cu toate acestea, efectele sale asupra sănătății nu sunt puține.
Efectele și riscurile utilizării de narghilea asupra sănătății
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deși poate părea o activitate mai puțin dăunătoare decât fumatul, chiar favorizată în unele culturi, fumatul de narghilea prezintă riscuri pentru sănătate. Care sunt efectele și riscurile utilizării de narghilea asupra sănătății?

De la posibilitatea apariției unor infecții la nivelul gâtului, până la apariția diferitelor tipuri de cancer, este bine să știm la ce ne expunem când fumăm narghilea.

Ce este narghileaua și la ce se folosește?

Narghilea este denumirea sub care este cunoscut un dispozitiv folosit pentru a fuma tutun. Forma originală în arabă este huqqa.

Dispozitivul în cauză este format din mai multe părți sau secțiuni:

  • Un vas sau o bază cu apă.
  • O cameră de fum (castron), unde este plasat tutunul.
  • Furtunul prin care trece fumul.
  • Piesa bucală sau piesele bucale, adică locul prin respectivul fum este inhalat.

Pentru a fuma o narghilea, tutunul pus în vas este încălzit. Aerul este atras prin piesa bucală, făcând ca fumul sa circule către lichid, pana ajunge în gură.

Tutunul folosit este special pentru aceste dispozitive. Poate avea arome, precum scorțișoară, mentă, lemn dulce, măr, piersici, etc.

Deși este de origine estică (se discuta dacă vine din India sau din Persia), narghileaua a devenit destul de populară în Occident. Potrivit site-ului web al guvernului din New York, 5,6% dintre elevii de liceu fumează narghilea, iar utilizarea acesteia a crescut în ultimii ani.

Plicuri de tutun
Tutunul pentru narghilea este specific, dar este o substanță toxică.

Riscurile utilizării de narghilea asupra sănătății

Faptul că fumul ajunge în plămâni după ce a trecut prin apă, nu înseamnă că este mai puțin dăunător. Apa nu filtrează ingredientele toxice ale tutunului.

Deși cercetările asupra acestor dispozitive sunt în curs de desfășurare, există deja dovezi că fumatul de narghilea prezintă multe pericole.

Expunerea la monoxid de carbon

Narghileaua folosește cărbune, care eliberează monoxid de carbon atunci când este aprins, ceea ce poate crea un risc de otrăvire. Șansa ca acest lucru să se întâmple variază în funcție de diferiți factori, cum ar fi dimensiunea spațiului, numărul de persoane prezente, volumul de cărbune ars și timpul petrecut în acel loc.

Nicotină

Deoarece tutunul este ars în shisha, fumul conține și nicotină. S-a dovedit că această substanță este asociată cu riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Alte substanțe toxice

Alte substanțe chimice eliberate prin arderea cărbunelui și tutunului din narghilea și care se găsesc și în fumul de țigară sunt formaldehida și gudronul. Atât cei care fumează narghilea, cât și cei din jur sunt expuși la acestea.

Expunere mare la fum

Trebuie avut în vedere ca utilizarea acestor dispozitive se face în general în spații închise. Fumătorii de narghilea inhalează mult fum, deoarece o sesiune poate dura destul de mult (până la o oră pentru unii utilizatori). În consecință, atât fumătorii activi, cât și cei pasivi sunt mai expuși la monoxid de carbon și la alți compuși toxici.

Ingestie

Din cauza modului în care este folosită narghileaua, utilizatorii au tendința de a înghiți mai multe substanțe toxice în comparație cu fumătorii de țigări.

Dependență

După cum am menționat, există o expunere ridicată la nicotină. De fapt, este aceeași cantitate ca la tutunul clasic, ceea ce duce la șanse mari de dependență.

Fumatul mai des

Un alt fapt interesant pe care îl subliniază studiile este faptul că fumatul de narghilea crește șansele ca persoana respectivă să dorească să folosească și țigări convenționale.

Infecții

Țevile de narghilea din baruri și cafenele sunt de uz comun. Dacă nu sunt curățate corespunzător, riscurile de infecții în gât sau gură sunt crescute.

Risc de incendiu

A arde cărbune poate crește riscul de incendiu, motiv pentru care narghilea trebuie manipulată cu prudență, ținând la îndemână mecanisme de stingere a eventualelor flăcări (stingătoare).

Efecte asupra sănătății

Practic, efectele fumatului de țigări și narghilea sunt aceleași. Acestea includ următoarele:

  • Sucurile de tutun irită mucoasa bucală și gâtul.
  • Fumătorii obișnuiți prezintă niveluri ridicate de CEA, care este o proteină asociată cu dezvoltarea tumorilor. În consecință, narghileaua este asociată cu cancerul bucal, pulmonar și chiar al vezicii urinare.
  • Agenții toxici din fumul de tutun pot favoriza blocarea arterelor, crescând astfel riscul de a dezvolta boli de inimă.
  • Există o șansă crescută de deces prematur la persoanele cu boli de inimă sau BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică).
  • Afectează sănătatea dentară.
  • Femeile însărcinate care fumează narghilea pot da naștere unor copii subponderali.
  • Crește riscul de transmitere a bolilor infecțioase, inclusiv tuberculoza.
Riscurile utilizării de narghilea

Intoxicarea cu monoxid de carbon

Spre deosebire de țigări, deoarece narghilea arde cărbune, există o posibilitate de intoxicație cu monoxid de carbon.

Simptomele ușoare care apar în acest caz sunt următoarele:

  • Dureri de cap
  • Ameţeală
  • Somnolenţă
  • Oboseală
  • Stare de confuzie
  • Iritabilitate

Când intoxicația este mai gravă, pot apărea greață, vărsături, palpitații și vedere încețoșată. Asistența medicală este vitală în aceste situații, deoarece otrăvirea cu monoxid de carbon poate duce la convulsii, leziuni ale creierului sau moarte.

Cum preveniți riscurile utilizării de narghilea

Din cauza riscurilor pentru sănătate, în unele locuri au fost stabilite reglementări pentru localurile ce servesc narghilea. Aceste reglementări se referă, de exemplu, la vârsta utilizatorilor, în sensul de a nu presta serviciul minorilor.

Fie într-un loc public sau privat, utilizatorii acestui tip de dispozitiv trebuie să țină cont de câteva măsuri de reducere a riscurilor:

  • Dezinfectați țevile.
  • Nu împărțiți piesele bucale.
  • Fiecare client trebuie să aibă un muștiuc nou.
  • Aerisiți spațiile. De preferință, țineți ferestrele și ușile deschise.
  • Restricționați timpul de consum.
  • Asigurați-vă că suprafața pe care este plasată narghilea nu este inflamabilă.
  • Țineți la îndemână stingătoare.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cavazos-Rehg P, Krauss M, Kim Y, Emery S. Risk Factors Associated With Hookah Use. Nicotine & Tobacco Research. 2015; 17(12): 1482–1490.
  • Cobb CO, Ward KD, Maziak W, Shihadeh AL, Eissenberg T. Waterpipe tobacco smoking: an emerging health crisis in the united states. American Journal of Health Behavior. 2010; 34(3): 275–285.
  • El-Hakim Ibrahim E, Uthman Mirghani AE. Squamous Cell Carcinoma and Keratoacanthoma of the Lower Lips Associated with “Goza” and “Shisha” Smoking. International Journal of Dermatology. 1999; 38: 108–110.
  • Intoxicación por monóxido de carbono al fumar hookah (2022). Documento en línea. URL disponible en: https://www1.nyc.gov/site/doh/health/health-topics/smoking-hookah-sp.page. Fecha de consulta: 08-06-2022.
  • Natto S, Baljoon M, Bergström J. Tobacco Smoking and Periodontal Health in a Saudi Arabian Population. J Periodontol. 2005; 76(11): 1919–1926.
  • Steentoft J, Wittendorf J, Andersen JR. Tuberculosis and waterpipes as source of infection. Ugeskr Laeger. 2006;168(9):904–7.
  • Zinser-Sierra J. Tabaquismo y cáncer de pulmón. Salud pública Méx. 2019; 61(3): https://doi.org/10.21149/10088.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.